Το Android γίνεται δέκα χρονών και αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Android P

google io 18 23

Πέρασαν δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του Android 1.0 και πολλά άλλαξαν από τότε μέχρι σήμερα. Ακόμα περισσότερα όμως είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Android P όπως παρουσιάστηκαν στο Google I/O 2018, με την AI να πρωταγωνιστεί.

Η πρώτη λειτουργία που ανακοινώθηκε έχει να κάνει με τη μπαταρία και πιο συγκεκριμένα το χαρακτηριστικό “Adaptive Battery”. Όταν ο χρήστης έχει ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη λειτουργία, ο μηχανισμός Machine Learning ξεχωρίζει ποιές εφαρμογές χρησιμοποιούνται λιγότερο και περιορίζει την κατανάλωση μπαταρίας για αυτές τις εφαρμογές. Αυτό γίνεται γιατί το λειτουργικό σύστημα “μαθαίνει” το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε την κάθε εφαρμογή στο smartphone μας και κατανέμει την ενέργεια περισσότερο στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Οι μετρήσεις της Google έδειξαν πως κατάφεραν να μειώσουν κατά 30% την ενέργεια σε εφαρμογές που δε χρησιμοποιούνται συχνά, με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας της συσκευής.

google io 18 24

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει και τον τομέα της φωτεινότητας της οθόνης. Μέχρι τώρα είχαμε την επιλογή να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα στην αυτόματη επιλογή για να προσαρμόζεται ανάλογα με το φωτισμό γύρω μας. Η λειτουργία “Adaptive Brightness” δε λαμβάνει υπ όψιν της μόνο το φωτισμό αλλά και τις γενικές ρυθμίσεις στη συσκευή του χρήστη καθώς και το περιβάλλον που βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και έτσι, όποτε ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα το Android θα “μαθαίνει” τις προτιμώμενες ρυθμίσεις μας και θα τις προσαρμόζει ανάλογα με το περιβάλλον και τις δραστηριότητές μας.

google io 18 25

Έπειτα, έγινε μια αναφορά στη λειτουργία “Predictive Apps” που παρουσιάστηκε το 2017, όπου στο πάνω μέρος της λίστας των apps, εμφανίζονται αυτές που ανοίγουμε πιο συχνά και μάλιστα με τη σειρά που τις ανοίγουμε, με την επιτυχία της πρόβλεψης να βρίσκεται στο 60%. Για το 2018 έχουμε τα “App Actions” όπου στη λίστα με τις εφαρμογές, εμφανίζονται δύο ενέργειες που κάνουμε πιο συχνά, όπου στο demo που παρουσιάστηκε εμφανιζόταν η δυνατότητα κλήσης ενός προσώπου και η έναρξη μιας αθλητικής δραστηριότητας μέσα σε μια εφαρμογή ανάλογου περιεχομένου. Αυτό γίνεται γιατί μέσω του machine learning το κινητό “καταλαβαίνει” τι κάνει ο χρήστης με αυτό και με ποιά σειρά αλλά και πότε κάνει το κάθε τι.

google io 18 26

Επίσης, έγινε αναφορά και στα “Slices” τα οποία εμφανίζονται όταν αναζητούμε κάτι στη google search bar. Πρόκειται για συντομεύσεις μέσα σε μια εφαρμογή που αναζητούμε, οι οποίες συντομεύουν τις ενέργειες τις οποίες αναμένεται να επιλέξουμε. Για παράδειγμα, στο demo έγινε αναζήτηση μιας εφαρμογής για εύρεση οδηγού taxi και μόλις την πληκτρολόγησε, εμφανίστηκαν οι επιλογές μαζί με το κόστος και την απόσταση, για να μεταφέρει το χρήστη είτε στο σπίτι του είτε στη δουλειά του, εξοικονομώντας χρόνο χωρίς να ανοίξουμε καν την εφαρμογή που αναζητήσαμε.

google io 18 27

Είναι αυτονόητο πως δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στο Machine Learning, με την ανακοίνωση του ML Kit, ένα σετ με API (Application Programming Interface) το οποίο θα λειτουργεί σε Android και iOS, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές για την αναγνώριση φωτογραφιών, κειμένου, προσώπων, bar code, τοποθεσιών και τη δυνατότητα χρήσης των smart reply. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να γίνουν οι εφαρμογές ακόμα πιο έξυπνες και ικανές να προσαρμοστούν και να “μάθουν” τις συνήθειες του κάθε χρήστη ανάλογα με το πως τις χρησιμοποιεί.

google io 18 28

Όσον αφορά το user interface του Android, αναφέρθηκε πως κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες για να το κάνουν ακόμα πιο απλό, με τη φετινή χρονιά να γίνονται αλλαγές στο navigation και το multitasking της συσκευής, κάνοντάς τα ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμα και κατανοητά στους χρήστες.

google io 18 30

Μόλις ο χρήστης κάνει swipe up, εμφανίζεται το multitasking και κάνοντας δεύτερο swipe up, εμφανίζεται ολόκληρη η λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

google io 18 31

Στις ενεργοποιημένες εφαρμογές στο multitasking υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε κείμενο και μέσω του smart selection, έχοντας ο χρήστης επιλέξει το όνομα ενός μουσικού συγκροτήματος, του εμφανίζεται μια σειρά από εντολές και μια από αυτές είναι η δυνατότητα να ακούσει το συγκεκριμένο συγκρότημα σε εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής. Επίσης, έχουμε τη ρύθμιση της έντασης του ήχου της συσκευής, όπου τα κουμπιά στην οθόνη έχουν τοποθετηθεί κάθετα και πλέον όταν αυξομειώνουμε την ένταση του ήχου, αυτή έχει να κάνει με την ένταση του οπτικοακουστικού υλικού της συσκευής μας.

google_io_18_32

Τέλος, μια ακόμα αλλαγή έχει να κάνει με τον προσανατολισμό της οθόνης, όπου πλέον, όταν τον έχουμε κλειδωμένο στο να εμφανίζεται η οθόνη μόνο σε κάθετη διάταξη, όταν γυρίσουμε τη συσκευή μας σε οριζόντια διάταξη, εμφανίζεται στην οθόνη ένα μικρό κουμπί το οποίο, κατ’ επιλογή μας μπορούμε να αλλάξουμε τη διάταξη μέσα σε αυτήν την εφαρμογή σε οριζόντια.

google io 18 33

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Εντάξει, εννοείτε ότι το adaptive battery κάνει δουλειά, αλλά για όλους εμάς που δεν θα πάρουμε (δυστηχώς) την αναβάθμιση σε android 9.0, δεν ειναι και κάτι φοβερά το ιδιαίτερο. Και αυτό γιατί στο Play store υπάρχουν εξαιρετικές εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά (ίσως και καλύτερη.) Για παράδειγμα το greenify ή το hibernator. Και στις δυο περιπτώσεις επιλέγεις εσύ ποιές είναι οι εφαρμογές εκείνες που δεν θες να τρέχουν στο παρασκήνιο (όταν σβήσει η οθόνη), έτσι ώστε να εξοικονομείς τόσο μνήμη RAM , όσο φυσικά και μπαταρία. Ειδικά σε κινητά με χαμηλή μνήμη RAM που τρώνε “κολλήματα”, οι συγκεκριμένες εφαρμογές κάνουν θαύματα καθώς αυξάνεται η ελεύθερη RAM και τα “κολλήματα” εξαφανίζονται!! Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν τέλεια ακόμα και χωρίς root της συσκευής, ενώ στην πληρωμένη τους έκδοση μπορείς να επιλέξεις την αδρανοποίηση ακόμα και προεγκατεστημένων εφαρμογών. Τέλος, υπάρχουν εναλλακτικά άλλες εφαρμογές που λειτουργούν μέσω εσωτερικού vpn και μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιές συγκεκριμένες εφαρμογές δεν θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, όταν η οθόνη της συσκευής είναι κλειστή. Ετσι ναι μεν δεν εξοικονομείς μνήμη RAM, διότι οι εφαρμογές μπορεί να συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο, εξοικονομείς όμως και πάλι μπαταρία και mobile data, καθόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ίντερνετ στο παρασκήνιο,… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software

Python Programming and Git Certification Bundle: Ηρθε για να σε κάνει ειδικό

Το Python Programming and Git Certification Bundle περιλαμβάνει αρχάρια και προχωρημένη εκπαίδευση για το πώς να χρησιμοποιήσετε την Python για να κωδικοποιήσετε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ προγραμματισμού σας.

Software Microsoft Windows 11

Τα νεα emoji των Windows 11 δεν είναι τόσο 3D όσο υποσχέθηκε η Μicrosoft

Η Microsoft είχε υποσχεθεί νέα emoji για τα Windows 11 μαζί με διάφορα άλλα προϊόντα, νωρίτερα αυτόν τον χρόνο.

Software Apple Apple iOS

iOS 15.1 και iPadOS 15.1: Αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 25 Οκτωβρίου

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο το SharePlay, η υποστήριξη βίντεο ProRes που είναι ο νέος κωδικοποιητής βίντεο Apple, η υποστήριξη εγγράφων εμβολιασμού COVID-19 στην εφαρμογή Πορτοφόλι και οι διορθώσεις σφαλμάτων για τα γνωστά ζητήματα στο iOS 15.

Software Windows 11

Οι εκδόσεις Windows 11 που δεν υποστηρίζονται θα πάρουν updates

Παλαιότερα μηχανήματα στα οποία εγκαταστάθηκαν τα Windows 11, θα μπορέσουν να πάρουν κάποια updates.