Βελτιωμένος JPEG κωδικοποιητής από τη Google: Προσφέρει ανώτερη ποιότητα με λιγότερο χώρο και εύρος ζώνης

Google jpegli, Βελτιωμένος JPEG κωδικοποιητής από τη Google: Προσφέρει ανώτερη ποιότητα με λιγότερο χώρο και εύρος ζώνης

Οι εικόνες έχουν και θα συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία μας στο διαδίκτυο και όλο το εύρος ζώνης δεδομένων που καταναλώνουμε έχει κόστος. Τιτάνες της βιομηχανίας, όπως είναι και η Google, έχουν συμφέρον να βελτιστοποιήσουν αυτό το κόστος, με την τελευταία της προσπάθεια, το WebP να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά και να μην καταφέρνει να πλησιάσει τον στόχο του να αντικαταστήσει τα JPG, PNG και GIF.

Έτσι, η Google άλλαξε την προσέγγισή της και αποφάσισε να κάνει το JPEG καλύτερο και εισάγει το jpegli. Είναι μια βιβλιοθήκη κωδικοποίησης JPEG που περιέχει και έναν κωδικοποιητή και έναν αποκωδικοποιητή. Τόσο ο κωδικοποιητής όσο και ο αποκωδικοποιητής συμμορφώνονται με “το αρχικό πρότυπο JPEG και τον πιο συμβατικό φορμαλισμό 8-bit”. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι εικόνες που κωδικοποιούνται με χρήση jpegli είναι συμβατές κατά περίπτωση με υπάρχοντες αποκωδικοποιητές όπως το πρόγραμμα περιήγησής σας ή το πρόγραμμα προβολής εικόνων της επιλογής σας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, “χρησιμοποιεί προσαρμοστική κβαντοποίηση για τη μείωση του θορύβου και τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Αυτό γίνεται με τη χωρική διαμόρφωση της νεκρής ζώνης στην κβαντοποίηση με βάση την ψυχοακουστική μοντελοποίηση”.

Το jpegli περιγράφεται ότι συμπίεζε τις εικόνες περίπου 35% περισσότερο από τους παραδοσιακούς κωδικοποιητές JPEG διατηρώντας παράλληλα την οπτική τους ποιότητα. Αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια νίκη για το εύρος ζώνης στο διαδίκτυο. Επίσης, το jpegli προφανώς εκτελεί “πιο ακριβείς και ψυχοακουστικά αποτελεσματικούς υπολογισμούς, “ κάνοντας τις εικόνες “να φαίνονται πιο καθαρές και να έχουν λιγότερα παρατηρήσιμα αντικείμενα.” Μπορεί επίσης να κωδικοποιήσει εικόνες με 10+ bit ανά συστατικό σε σύγκριση με τα 8 bit των παραδοσιακών λύσεων κωδικοποίησης JPEG, κάτι που συμβαίνει στον αρχικό φορμαλισμό των 8 bit χωρίς να διαταράσσεται η συμβατότητα με τα παραδοσιακά προγράμματα προβολής 8 bit, ενώ παράλληλα μειώνονται τα “ορατή τεχνουργήματα ζωνών σε αργές διαβαθμίσεις”. Ακόμα, το jpegli είναι προφανώς συγκρίσιμο σε ταχύτητα με άλλες βιβλιοθήκες κωδικοποίησης, επομένως δεν θα κοστίσει πρόσθετους υπολογιστικούς πόρους ή δεν θα εμφανίσει τις διαδικασίες.

Η Google έχει ήδη δημοσιεύσει τον πλήρη πηγαίο κώδικα jpegli στο GitHub.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews featured Hands-on TCL

TCL 50 SE Greek review: Η καλύτερη εισαγωγή

Το TCL 50 SE ταιριάζει απόλυτα σε όσους αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία smartphone με υψηλής ανάλυσης οθόνη FHD+ NXTVISION 6,8″ και ρυθμό ανανέωσης 90Hz.

Software Google Google Pixel Pixel

Google Circle to Search: Θα μπορεί να λειτουργεί όταν χρησιμοποιούνται δύο apps ταυτόχρονα σε split-screen

Η Google παρουσίασε το Circle to Search τον Ιανουάριο, με το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να κάνει ντεμπούτο με τη σειρά Galaxy S24.

Smartphones Android featured Google

Android 15: Αυτά είναι τα smartphone που θα πάρουν την ενημέρωση

Η Google ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Android 15 φέτος και η πολυαναμενόμενη γιγάντια ενημέρωση θα φέρει σημαντικές καινοτομίες.

Gear Apple Apple Pencil featured

Apple Pencil: Μεγάλες αναβαθμίσεις στο νέο μοντέλο – Έρχεται με απτική ανάδραση

Η Apple εργάζεται πάνω σε ένα νέο Apple Pencil, το οποίο μάλλον θα έρθει με μερικά συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά.