Versatile Video Coded: Έτοιμη η νέα κωδικοποίηση βίντεο, θα παράγει 50% μικρότερα αρχεία

Μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, το Fraunhofer HHI, τμήμα ερευνών στο Βερολίνο, ανακοίνωσε πως η κωδικοποίηση Versatile Video Vodec (H.255/VVC) είναι έτοιμη, κάτι που ήρθε με σε συνεργασία με τις Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony.

Ο νέος codec υπόσχεται να μειώσει στο ήμισυ το μέγεθος των αρχείων βίντεο, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ίδια ποιότητα με τον H.265/HEVC. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα, όχι μόνο για την κωδικοποίηση των προσωπικών μας βίντεο, αλλά και για εξοικονόμηση του bandwidth, καθώς το 80% όλου του internet traffic είναι καθαρά για video streaming.

, Versatile Video Coded: Έτοιμη η νέα κωδικοποίηση βίντεο, θα παράγει 50% μικρότερα αρχεία

Ο H.266/VVC μπορεί να χειριστεί ανάλυση βίντεο από SD έως και 8K με υποστήριξη όλων των πρωτοκόλλων HDR, καθώς και βίντεο 360 μοιρών. Ο εν λόγω codec είναι ιδανικός για screen sharing και game streaming, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω χρειάζεται τους μισούς πόρους σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα των μεγάλων αναλύσεων, οπότε τα οφέλη θα είναι ακόμα πιο εμφανή σε αναλύσεις πάνω από 4K.

, Versatile Video Coded: Έτοιμη η νέα κωδικοποίηση βίντεο, θα παράγει 50% μικρότερα αρχεία

Οι πρώτες εφαρμογές για encode και decode θα κυκλοφορήσουν φέτος το Φθινόπωρο, με τους hardware encoders να βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Να θυμίσουμε πως η ανάπτυξη του VVC ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, ενώ η ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, οπότε μιλάμε για ένα αποτέλεσμα σχεδόν πέντε ετών.

Πηγή

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Meta

Η Meta επεκτείνει το Horizon OS σε τρίτους κατασκευαστές – ASUS και Lenovo οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Meta Horizon OS.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.