Windows 11: Γι’ αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι τα μισούν

windows 11, Windows 11: Γι’ αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι τα μισούν

H Microsoft έχει ξεκινήσει να αναβαθμίζει αυτόματα τα μηχανήματα Windows 10 σε Windows 11, με την προϋπόθεση ότι έχουν αρκετό χώρο και πληρούν τις νέες απαιτήσεις των Windows 11 TPM 2.0 (Trusted Platform Module).

Αν και τα 11 εισάγουν μερικές φρέσκες αισθητικές αλλαγές, βασίζονται ουσιαστικά στο υπάρχον σύστημα Windows 10.

Ουσιαστικά έχει τα ίδια ελαττώματα με τον προκάτοχό του: διπλότυπες εφαρμογές παλαιού τύπου και σύγχρονες εφαρμογές συστήματος, αναγκαστικές ενημερώσεις, διαφημίσεις και ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, σύμφωνα με τον The Guardian.

Παράλληλα, είναι περιορισμένος ο αριθμός των συσκευών που είναι συμβατές με τα Windows 11. Η Microsoft έχει εισαγάγει νέες ελάχιστες απαιτήσεις CPU, ως επί το πλείστον συμβατές μόνο με τσιπ νέας γενιάς. Επίσης, υπολείπεται σταθερότητας, ειδικά όταν πρόκειται για gaming.

Αυτοί είναι οι λόγοι πολλοί μισούν τα Wndows 11:

Το μενού έναρξης επανασχεδιάστηκε

Η πιο ριζική οπτική αλλαγή της αναβάθμισης. Στα Windows 10, το κουμπί Έναρξη εκκινεί ένα εκτενές μενού με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους με μια αλφαβητική λίστα όλων των εγκατεστημένων και πρόσφατων εφαρμογών. Μπορείτε να καρφιτσώσετε όσες εφαρμογές θέλετε στο μενού. Επιπλέον, η γραμμή αναζήτησης είναι βολικά τοποθετημένη στην κάτω γωνία και οι ομαδοποιημένες εφαρμογές συγκεντρώνονται δυναμικά σε φακέλους.

Ωστόσο, το νέο κουμπί Έναρξη σάς δίνει απλώς ένα στρογγυλεμένο πλαίσιο με μια γραμμή αναζήτησης στην κορυφή, μια λίστα με καρφιτσωμένες εφαρμογές, διαφημιζόμενες εφαρμογές και αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Αρχικά, οι φάκελοι αφαιρέθηκαν στην ενημέρωση, αλλά έκτοτε επέστρεψαν με νέα εμφάνιση σε ορισμένες πρόσφατες εκδόσεις των Windows 11 .

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές, υπάρχει ένα μικροσκοπικό κουμπί τσιπ στη γωνία που μπορεί να μην το δει καν το μάτι σας εκτός και αν το ψάχνετε. Οι συντομεύσεις για τα κουμπιά λειτουργίας, ρυθμίσεων, εγγράφων και προφίλ έχουν επίσης μετακινηθεί. Η γρήγορη εναλλαγή για τις ρυθμίσεις λείπει επειδή η εφαρμογή Ρυθμίσεις είναι καρφιτσωμένη στο μενού Έναρξη από προεπιλογή.

Το ίδιο το κουμπί “Έναρξη” βρίσκεται τώρα στη μέση της γραμμής εργασιών και μετακινείται προς τα πλάγια καθώς περισσότερες εφαρμογές φορτώνονται στη γραμμή εργασιών. Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του, οικεία θέση, ψάχνοντας εκτενώς στις ρυθμίσεις.

Τροποποιήσεις στη γραμμή εργασιών

Η γραμμή εργασιών είναι παρόμοια στο κέντρο και επεκτείνεται προς τα έξω. Τα εικονίδια είναι δυναμικά διατεταγμένα, δημιουργώντας χώρο για νέες εφαρμογές. Οι ενεργές εφαρμογές υποδεικνύονται με μια μικροσκοπική κουκκίδα κάτω από αυτές, αλλά η αντίθεση μεταξύ ενεργών και καρφιτσωμένων εφαρμογών δεν υπάρχει πλέον.

Με τα Windows 11, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να σύρετε και να αποθέσετε τη γραμμή εργασιών οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας — επάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά. Ωστόσο, η Microsoft έχει περιορίσει σοβαρά τις προσαρμογές στο νέο Taskbar. Δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί ή να αλλάξει το μέγεθός του. Δεν μπορείτε καν να σύρετε και να αποθέσετε συντομεύσεις στη γραμμή. Πλέον, κάνοντας δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών εμφανίζεται μόνο ένα μενού: Οι ρυθμίσεις της γραμμής εργασιών, εκεί που οι επιλογές ήταν δεκάδες.

Η απλοποιημένη διεπαφή χρήστη των Windows 11 δεν είναι τόσο απλή

Με την απλοποίηση του UI, η Microsoft έχει καταστήσει δυσκολότερο το navigation και την αλληλεπίδραση. Ενέργειες που χρειαζόντουσαν λιγότερα κλικ απαιτούν τώρα διπλάσια.

Για να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας στα Windows 10, χρειάζεται μόνο να ανοίξετε τη ρύθμιση Προεπιλεγμένες εφαρμογές και να επιλέξετε το πρόγραμμα περιήγησης που προτιμάτε. Στα Windows 11, ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε χειροκίνητα το πρόγραμμα περιήγησης για κάθε επέκταση ιστού που μπορείτε να φανταστείτε. Έχετε την επιλογή είτε να κάνετε scroll σε δεκάδες επεκτάσεις ιστού για να καθορίσετε πως θα ανοίγει η κάθε μία ή τα Windows 11 θα συνεχίσουν να σας ανακατευθύνουν στον Microsoft Edge.

Το μενού περιβάλλοντος έχει επίσης απλοποιηθεί. Κάνοντας δεξί κλικ σε ένα αρχείο στην Εξερεύνηση συνήθως έχετε μια μακρά λίστα επιλογών — μετονομασία, αντιγραφή, ιδιότητες, άνοιγμα με, άνοιγμα θέσης αρχείου και πολλά άλλα. Αλλά όλες αυτές οι λειτουργίες έχουν αποθηκευτεί σε ξεχωριστό μενού τώρα. Θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο “Εμφάνιση περισσότερων επιλογών” για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές.

Ανελαστικές απαιτήσεις

Τα Windows 11 είναι επίσης αρκετά άκαμπτα όσον αφορά τις απαιτήσεις συστήματος. Απαιτεί την τεχνολογία Trusted Platform Module (TPM) για να λειτουργήσει. Το TPM είναι ένα τσιπ που χειρίζεται τους υπολογισμούς κρυπτογραφίας για την επαλήθευση της ακεραιότητας του συστήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας. Η Microsoft συνιστά TPM 2.0, αλλά η ελάχιστη απαίτηση είναι TPM 1.2. Για μηχανήματα που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, τα Windows 11 μπορούν ακόμα να εγκατασταθούν αν και η Microsoft συνιστά να μην το κάνετε.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα υποστήριξης, εάν ο υπολογιστής σας δεν περάσει τον έλεγχο απαιτήσεων, μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows 11 σε αυτόν, αλλά δεν θα υποστηρίζεται επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν θα λαμβάνει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και ενημερώσεις από τη Microsoft, αφήνοντας τη συσκευή ευάλωτη. Η Microsoft προειδοποιεί επίσης για σφάλματα συμβατότητας και άλλα ζητήματα.

Ακόμα, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 11 χωρίς λογαριασμό Microsoft. Αυτός ο λογαριασμός χρησιμοποιείται για την απόκτηση πρόσβασης στο Outlook, το Office, το OneDrive, το Skype, το MS Store και άλλα, επομένως είναι σχεδόν υποχρεωτικό να παρέχετε βασικά προσωπικά στοιχεία.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Adreas

Μπορείς να εγκαταστήσεις τα windows 11 με τοπικό λογαριασμό. a@a.com και ότι νάνε κωδικό….its a tech tip.

Jim

Προς το παρόν κατεβάζουμε πειρατικά τα Windows 10 καβλεπουνμε. Εννοείται δεν πληρώνουμε τον bill

Last edited 1 year πριν by Jim
Καθηγητής Περικλής

Δεν αλλάζω τα 10 γιατί πλέον είναι πολύ σταθερά και ποιο λογικά στην εμφάνιση περιβάλλον ….. τα 11 είναι μια μαλάκια σκέτη από εμφάνιση αλλά και το ποιο σημαντικό είναι με πολα προβλήματα η MS ψάχνει θύματα για να κάνει τα πειράματα τής, μετά στο μέλλον ίσως τα βελτίωση με update κάθε μέρα … Αν όμως δεν αλλάξει αυτή την τρισάθλια εμφάνιση θα είναι σαν τα 8/8,1 που ούτε εκείνα έβαλα σε κανένα Pc μου …. Θα περιμένω τα 12 στην χειρότερη…

Δημητρης

Κανε υπομονη φιλε μου και τα 12 θα ειναι οπως τα 10 (το ποσοστο ενσωματωσης των 11 ειναι πολυ μικρο και θα παραμεινει ετσι!!!)
Ηταν που τα 10 θα ηταν τα τελευταια windows και καλα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Store featured

Apple App Store Award 2023: Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές

H Apple ανακοίνωσε τους νικητές του App Store Award για το 2023, επισημαίνοντας τις καλύτερες εφαρμογές και παιχνίδια σε iPhone, iPad, Mac και πολλά άλλα.

Gear Apple featured Qualcomm

Η Apple αποσύρεται από την ανάπτυξη του δικού της 5G μόντεμ

H Apple έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά της να αναπτύξει το δικό της μόντεμ 5G και φαίνεται πως παρατάει το project.

Smartphones featured Redmi Xiaomi

Redmi K70E: Με Dimensity 8300 και 6,67″ 120 Hz οθόνη

Τα Redmi K70 και K70 Pro της υπό-μάρκας της Xiaomi μόλις έγιναν επίσημα και μαζί τους ήρθε το πιο προσιτό smartphone Redmi K70E.

Smartphones featured Redmi Xiaomi

Redmi K70 με κάμερα 50 MP, K70 Pro με Snapdragon 8 Gen 3

Η Redmi παρουσίασε επίσημα τα νέα smartphone Redmi K70 και Redmi K70 Pro που έρχονται με κάμερα 50 MP, γρήγορη φόρτιση και κορυφαία chipsets.