Πέμπτη
18/09/2008

Zotero | Ότι χρειάζεστε για τη πτυχιακή σας και όχι μόνο

Πώς συγγράφεται μία πτυχιακή εργασία και βάσει ποίου σχεδίου; Βρίσκεις το αντικείμενο της έρευνας, σερφάρεις άπειρες εργατοώρες στο διαδίκτυο, αποθηκεύεις ένα κατεβατό από αρχεία, τα τυπώνεις, τα διαβάζεις όλα, μαρκάρεις με το stabilo τί θα κάνεις copy-paste, πνίγεσαι στη χαρτούρα και ξεκινάς. Μήπως κόλλησες και δεν γράφεις ή μέχρι να ξεκινήσεις μπέρδεψες τις σημειώσεις και τα χαρτιά σου; Πριν βάλεις τα κλάματα, πέτα τα χαρτιά στην ανακύκλωση, κατέβασε το Zotero και ξεκίνα.

To Zotero (zotero.com) είναι ένα δωρεάν extension του Firefox που μπορείτε να κατεβάσετε για να μετατρέψετε το browser σας σε ένα ερευνητικό εργαλείο διαχείρισης, επεξεργασίας και οργάνωσης όλων των χρήσιμων πληροφοριών και αρχείων που έχετε συλλέξει για την εργασία σας. Θα το βρίσκετε πάντα στη κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου του browser έτοιμο να οργανώσει την έρευνα σας σε ένα μέρος, σαν playlist library χωρίς εσείς να χρειάζεστε να αποθηκεύετε τις πληροφορίες διάσπαρτα στο PC σας και να τις ψάχνετε μετά..

Περιμένετε.. μην τυπώσετε τίποτα ακόμα… Με το Zotero μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις, να μαρκάρετε, να προσθέσετε tags και να συνδέσετε σημειώσεις μεταξύ τους ακριβώς πάνω στην ιστοσελίδα που βρίσκεστε! Σερφάρεις δηλ. στο Internet, πέφτεις πάνω σε κάτι ενδιαφέρον, ανοίγεις το εικονίδιο του zotero, κάνεις αυτόματη σύλληψη (snapshot) της σελίδας που βρίσκεσαι και έτσι μπορείς να γράψεις και να μαρκάρεις πάνω στη σελίδα και όλα αυτά στον υπολογιστή σου!!! Με αυτό το εργαλείο δε θα ξεχάσεις ποτέ τι θέλεις να κάνεις copy-paste και από πού… (κρατήστε memo όπως πχ: αυτό για την εισαγωγή, για το κεφάλαιο 3, κτλ).

Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε URL για μελλοντική αναφορά, να κάνετε bookmarking, ή να σώσετε οποιοδήποτε αρχείο και εικόνα. Δημιουργήστε φακέλους και ομαδοποιήστε τα αρχεία σας με διάφορα tags ώστε να μπορείτε να φιλτράρετε κάθε αναζήτηση στη βιβλιοθήκη σας με βάση των ετικετών τους! Και το καλό : όλη η επεξεργασία μπορεί να γίνει και offline!

Αν αγνοήσετε αυτό το πολύτιμο εργαλείο… θα με θυμηθείτε σε κάθε πονοκέφαλο της πτυχιακής σας…! Εγώ πάντως βαράω το κεφαλάκι μου, που δεν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα!

Μάθε για:

Συντάκτης: .

2 Σχόλια

  1. Ο/Η blog.e-healthgr λέει:

    […] Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ το Zotero. To Zotero αποτελεί addon του firefox και είναι ένας reference manager. Μπορεί να διαχειρίζεται τις παραπομπές (references – citations) και να δημιουργεί αυτόματα λίστα βιβλιογραφίας. Μπορεί και λαμβάνει τις λεπτομέρειες της παραπομπής (citation information) κατευθείαν από τον browser, χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτή η διαδικασία “με το χέρι”. Σου δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τις τυπικές λειτουργίες ενός τέτοιου προγράμματος (κατηγοριοποίηση,αναζήτηση και δημιουργία λίστας βιβλιογραφίας), να βάζεις ετικέτες – tags σε κάθε παραπομπή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση, να κρατάς το αρχείο pdf, όπως και σημειώσεις σε κάθε καταχώρηση. Προσφέρει επίσης integration για Openoffice και MS Word. Το παρακάτω κείμενο από το techblog.gr: […]

  2. […] integration για Openoffice και MS Word. Το παρακάτω κείμενο από το techblog.gr: Με το Zotero μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις, να […]

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.