Space News Report – 30.03.2011

11

Δυο ευχάριστες «διαστημικές» ελληνικές ειδήσεις αποτελούν νότες αισιοδοξίας στη γενική επικρατούσα κατήφεια. Γιατί κάποιοι επιστήμονες διερωτώνται αν είμαστε όλοι Αρειανοί; Κι αν έχετε ξεχάσει πώς ήταν κάποτε η αίγλη του έναστρου ουρανού, είναι καιρός να συμμετάσχετε σε μια παγκόσμια προσπάθεια που ίσως ανοίξει το δρόμο για την αποκατάστασή της.

Νέα στήλη: Space News Report Κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.

————————————————————————————————————————————

Icaromenippus team

Η ομάδα των μαθητών του «Ικαρομέννιπου» με τον κ. Κοντέλλη στο κέντρο. Φωτό: ANT1.

Τεχνητός δορυφόρος Made in Lesvos
Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά είναι επιστημονική πραγματικότητα. Δέκα μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατασκεύασαν ένα τεχνητό δορυφόρο διαστάσεων κουτιού αναψυκτικού και βάρους 350 γραμμαρίων ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Νορβηγία τον περασµένο Αύγουστο µε υπερηχητικό πύραυλο σε ύψος 1.000 µέτρων και εν συνεχεία επανήλθε µε τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Τα παιδιά και ο καθηγητής Φυσικής, Γιώργος Κοντέλλης, δούλεψαν πυρετωδώς για να φτιάξουν τον «Ικαροµένιππο», τον εκπαιδευτικό δορυφόρο. Ο δορυφόρος όχι μόνο εκτοξεύτηκε με επιτυχία αλλά έφερε πίσω στους νεαρούς ερευνητές τα δεδοµένα που κατέγραψε και τα οποία τα παιδιά ανέλυσαν στο κέντρο εδάφους που είχε στηθεί. Ο «Ικαροµένιππος» κατάφερε (και με το δίκιο του) να διακριθεί στον φετινό Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft ενώ πρόσφατα, µαζί µε άλλα δύο εκπαιδευτικά πρότζεκτ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό διαγωνισµό στη Μόσχα. Δεν ακούσατε τίποτα σχετικό; Φυσικό είναι, αφού η σχετική είδηση πνίγηκε στο τσουνάμι της βλακείας, της ρηχότητας και της ευτέλειας που πλημμυρίζει το τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ…

————————————————————————————————————————————

Tarsoudis

Ο ISS όπως τον φωτογράφησε ο κ. Ταρσούδης στις 21.3.2010. Φωτό: © Γιώργος Ταρσούδης.

Φωτογραφίζοντας τον Διαστημικό Σταθμό
Κι άλλη μια ελληνική «θαμμένη» είδηση. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γιώργος Ταρσούδης από την Αλεξανδρούπολη (www.lunar-captures.com), δραστηριοποιείται έντονα στη φωτογράφηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Χρησιμοποιώντας ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο (10 ιντσών), έχει τραβήξει πολλά εντυπωσιακά διαστημικά πλάνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) σε περάσματά του πάνω από την Ελλάδα. Η φωτογράφηση του ISS δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία αφού ο σταθμός κινείται στον ουρανό με ταχύτητα πολύ μεγάλη για να τον παρακολουθήσει εύκολα ένα τηλεσκόπιο, πόσο μάλλον να τον φωτογραφήσει. Εκτός του ISS ο κ. Ταρσούδης έχει τραβήξει και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες π.χ. την τοποθεσία προσσελήνωσης της αμερικανικής επανδρωμένης αποστολής Apollo 16 (1971) και πρόσκρουσης της σοβιετικής μη επανδρωμένης Luna 2 (1959). Υπάρχουν βέβαια και άλλοι δραστήριοι ερασιτέχνες και μη που απαθανατίζουν τόσο τον ISS όσο και άλλους δορυφόρους. Ένα μικρό φωτογραφικό άλμπουμ μπορείτε να θαυμάσετε εδώ.

————————————————————————————————————————————

Mars sampling

Φωτό: NASA.

Είμαστε όλοι Αρειανοί;
Σύμφωνα με πολλούς πλανητικούς επιστήμονες είναι πιθανό κάθε είδος ζωής στον πλανήτη μας να κατάγεται από οργανισμούς που προήλθαν από τον Άρη και μεταφέρθηκαν εδώ χάρη σε μετεωρίτες. Η άκρως ενδιαφέρουσα αυτή θεωρία (που αποτελεί μετεξέλιξη της περίφημης Πανσπερμίας) θα μπορούσε να επαληθευτεί χάρη σε μια ειδική συσκευή που αναπτύσσουν επιστήμονες του ΜΙΤ και του Harvard. Η συσκευή SETG (Search for Extra-Terrestrial Genomes – Έρευνα για Εξωγήινα Γονιδιώματα) θα λάβει αρειανά γωλογικά δείγματα από μεγάλο βάθος και θα τα εξετάσει για τυχόν μικροοργανισμικά υπολείμματα και συγκεκριμένα ορισμένες ακολουθίες των μορίων DNA και RNA που είναι κοινές σε όλες τις γήινες μορφές ζωής. Υπολογίζεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα δισεκατομμύριο τόνοι πετρωμάτων έχουν γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Γης και Άρη, εκτοξευόμενοι στο διάστημα εξαιτίας πτώσεως αστεροειδών Παρότι η SETG δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα για κάποια μελλοντική αποστολή, καμία συσκευή με αποκλειστικό στόχο την έρευνα για εξωγήινη ζωή δεν έχει αποσταλεί στον Άρη μετά τις αποστολές Viking 1 και 2 (1976).

————————————————————————————————————————————

Light pollution

Χάρτης φωτορρύπανσης του ελληνικού ουρανού. Φωτό: www.visibleearth.nasa.gov.

Πού πήγαν τα άστρα;
Ποια είναι η τελευταία φορά που είδατε το Γαλαξία στον νυχτερινό ουρανό; Μήπως δεν τον έχετε δει ποτέ; Πολύ πιθανό. Κάπου 2.000 άστρα είναι ορατά υπό κανονικές συνθήκες αλλά μόνο 100 ή και λιγότερα στον ουρανό των περισσότερων αστικών κέντρων. Η φωτορρύπανση που μετατρέπει τον κάποτε μεγαλειώδη έναστρο ουρανό σε μια θολή «σούπα» εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα που παρεμποδίζει τις αστρονομικές παρατηρήσεις και διαταράσσει τους βιορυθμούς ζώων και ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και πιο πρακτικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι εξαιτίας του ανεπαρκώς προσανατολισμένου εξωτερικού φωτισμού σπαταλιούνται πάνω από 2 δισεκ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ (17 δισεκ. κιλοβατώρες). Το GLOBE at Night είναι μια διεθνής εκστρατεία που οργανώνει κάθε άνοιξη εδώ και 6 χρόνια το National Optical Astronomy Observatory της Tucson (Αριζόνα). Με αυτό προσκαλούνται πολίτες να μετρήσουν τα επίπεδα της φωτορρύπανσης και να στείλουν τις παρατηρήσεις τους σε ένα website. Η εκστρατεία θα διαρκέσει από τις 22 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου στο βόρειο ημισφαίριο. Στις 6 προηγούμενες εκστρατείες, πολίτες από περισσότερα από 100 κράτη συνεισέφεραν με 61.000 μετρήσεις. Όποιος ενδιαφέρεται ας ανατρέξει στο www.globeatnight.org.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
11 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
orestis

Συγχαρητήρια στα παιδιά που έστω και με μικρή υποστήριξη κατάφεραν να αναδείξουν λίγο και τη χώρα μας στη παγκόσμια επιστημονική κοινότητα! Σε ευχαριστούμε για τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις γιατί από κάπου αλλού δύσκολο να τις ακούσουμε!

Όνομα (Απαραίτητο)

Τι σημασία έχει αν αναδεικνύεται η χώρα σου ή η δικιά μου στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα;

Alan

Κώστα καλό θα ήταν αν έκανες μία ξεχωριστή ενότητα για τα “Space News”. Αυτό με τον ουρανό ισχυεί. Έχω χρόνια να δω τον ουρανό γεμάτο αστέρια, μόνο ένα μικρό κομμάτι και αυτό στο χωριό μου, όχι στην Αθήνα..

george

φυσικα και ειμαστε ολοι αρειανοι. αρης και δν ειμαι καλα!!!!!

Κώστας Βλαχάκης

Alan, φυσικά και έχουμε δημιουργήσει συγκεκριμένη κατηγορία για τα Space News. Ρίξε μια ματιά στη sidebar του site στα “Hot Topics” 😉

Αν βιάζεσαι κάνε bookmark αυτό το URL https://techblog.gr/category/spacenews
ή κάνε add αυτό το RSS feed https://feeds.feedburner.com/techblogSpaceNews

Σπύρος Μητρ.

Οο μπορώ να πώ ότι το περίμενα ποιο λυτό και συνεπώς και ποιο ανούσιο…και όμως αρκετά ωραίο και περιεκτικό μπορώ να πω. Επίσης μου άρεσε πάραπολύ η δουλειά του κ. Κοντέλλη. Δυστηχώς όπως και λες δεν θέλουν να μας ενημερώσουν για τις “επιτυχίες” που κάνουμε.

Μια διαφωνία σχετικά θέμα των Αριανών. Πιστεύω ότι όλα αυτά που λέγονται(αν και δεν το έχω ξανακούσει) είναι απλά απλά για να τραβήξουν την προσοχή. Τίποτα παραπάνω.

Αν μπορώ να προτείνω κάτι, θα πρότεινα να ασχολειθείς και με τις μαύρες τρύπες, σκουλικότριπες και παράλληλα σύμπαντα.(και περετέρω με χορδές κτλ)

Alan

Όντως… Τα περνάω για διαφημίσεις και δεν τα προσέχω πάντα αυτά τα πλαϊνά 😛

thodoris.p

Ρε παιδια space news ειναι το αρθρο οχι ανεπτιγμενη αστροφυσικη που διδασκεται στο πανεπιστιμιο και αν! Που να καταλαβουμε εμεις οι απλοι θνητοι(με την εννοια των γνωσεων πανω στην φυσικη) την θεωρια των κβαντων ή των χωρδων..

geoper2

Μπράβο για την κατηγορία πολύ ενδιαφέρουσα, είναι ένα πεδίο για το οποίο δεν βλέπεις συχνά νέα εάν δεν ψάξεις.

Θανάσης Βέμπος

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Το εκάστοτε περιεχόμενο των Διαστημικών Νέων εξαρτάται απο την εκάστοτε επικαιρότητα και με γνώμονα οι ειδήσεις να είναι “ελκυστικές”, σχετικά “άγνωστες” και -ει δυνατόν- να έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Θα προσπαθώ να καλύψω κάθε πτυχή, αλλά υπάρχει καθημερινά πακτωλός πληροφοριών και η επιλογή είναι δύσκολη.

Θανάσης Βέμπος

orestis

@Όνομα (Απαραίτητο) Δεν το λέω με σκοπό να διαφημίσω τη χώρα.. Εξάλλου έχω πολλούς λόγους για το αντίθετο! Παρεξήγησις.. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν εργάτες και μυαλά (στη χώρα μας) που μπορούν να βοηθήσουν και να αναζητήσουν σχετικά ζητήματα αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία για λόγους που δεν αναφέρω γιατί θα βγω off topic! Καλό λοιπόν θα ήταν να αναδεικνύονται τέτοιες προσπάθειες και να υποστηρίζονται οικονομικά από τη χώρα μας.. Κι όχι από χώρες του εξωτερικού!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα