Android Honeycomb, H Google λέει όχι στο Open Source

Το Android έγινε αγαπητό στην κοινότητα των developers λόγω του Open Source χαρακτήρα που του έδωσε από τα πρώτα του βήματα η Google. Αυτός ήταν και ο λόγος που τόσοι πολλοί ιδιώτες προγραμματιστές ασχολήθηκαν μαζί του και είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτούς το Android σήμερα δεν θα ήταν εκεί που είναι. Σήμερα η Google αποφάσισε να τους στεναχωρήσει κλείνοντας την πόρτα του Honeycomb, έστω και προσωρινά.

, Android Honeycomb, H Google λέει όχι στο Open Source

Το Android 3.0 Honeycomb αναπτύχθηκε για αποκλειστική χρήση σε Tablet συσκευές και αυτήν την ιδιότητα θέλει να διασφαλίσει η Google καθιστώντας το project closed sourse. Ο κώδικας του λογισμικού θα παραμείνει ανοικτός μόνο για μεγάλους κατασκευαστές όπως οι Samsung, LG, HTC και Motorola. Σύμφωνα με τη Google, η εμπειρία χρήσης του Honeycomb σε smartphones θα ήταν καταστροφική για την εικόνα του Android και αυτό θέλησε να αποφύγει με την πολιτική που εφαρμόζει.

Η μεταφορά του Honeycomb στα smartphones θα γινόταν γεγονός αργά ή γρήγορα και ήδη είχαμε δει τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες, όπως αυτή που κυκλοφόρησε σε video πριν λίγο καιρό, με την χρήση του Android 3.0 Honeycomb από το HTC HD2. Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των developers που σπάνια βλέπουν τέτοιες κινήσεις με καλό μάτι.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Emmanuel

Έχω την εντύπωση ότι αυτά είναι μύθοι. Διάβασα και εγώ την είδηση σε διάφορα site, και αναρωτιέμαι το εξής: Πως ξέρουμε ότι έκλεισε τον κώδικα όταν ακόμα δεν τον έχει ανοίξει; Η πολιτική της Google είναι να δίνει τον κώδικα του Android πάντα με καθυστέρηση. Βέβαια το 2.3 το έδωσε σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του Nexus S.

Αυτό που λέω είναι ότι βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το 3.0 τώρα βγήκε. Λογικά σε κάνα μήνα θα έχουμε και τον κώδικα.

kodinos

Οπως ειπανε στις δηλωσεις τους, το source code θα δωθει κανονικα στους ενδιαφερομενους στο μελλον.

Αν και προσωπικη μου γνωμη, την οποια συμμεριζονται και πολλοι αλλοι χρηστες αποτι καταλαβαινω, ειναι οτι η google απο την αρχη (η τουλαχιστον απο τις εκδοσεις 2 και μετα) θα πρεπε να ειχε αναπτυξει πολιτικη που να μην επετρεπε στις εκαστοτε εταιρειες να επεμβαινουν στις εκδοσεις του android με τα διαφορα custom skins τους, που μας εχει οδηγησει στην κατασταση που ειμαστε (fragmentation) και αποτελει πλεον το αδυναμο σημειο σε οτι αφορα τη συγκριση με αλλα OS.

Ο κωδικας βεβαια σωστα μενει open source οπως μενει, γιατι οι custom ROMs απο την κοινοτητα ειναι και το γερο χαρτι του android!

vasilis.

χωρις xda προσωπικα εγω δεν θα αντεχα ουτε μερα.
in darky we trust

Αποστόλης

Εμένα προσωπικά είναι αρκετά αυτά που με χαλάνε στην google και φοβάμαι μήπως στο μέλλον πάρει τον πολύ σκοτεινό δρόμο της διαφήμισης, καθώς ήδη στο youtube τα πράγματα αρχίζουν να είναι εκτός ελέγχου. Για να μην αναφέρω την κατά τη γνώμη μου ολοκληρωτική μονομορφωποίηση του μεγάλου αδερφού που λέγεται facebook. Παρόλα αυτά εμπιστεύομαι με χίλια android και θέλω να πιστεύω οτι η google θα κάνει τις σωστές επιλογές και στο μέλλον πάνω σε κάτι τόσο όμορφο όπως το android.

Zafiris

Το honeycomb έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να εδραιωθεί στα tablets.Η google θα πρέπει να αναπτύξει μια σωστή πολιτική για τις εφαρμογές, να φιλτράρει και να αξιολογεί τί μπαίνει, όχι βέβαια σαν την apple, σε πιο χαλαρό ύφος αλλά θα πρέπει να το κάνει γιατί το market έχει πολύ σαβούρα μέσα.
Μόλις η google ασχοληθεί σοβαρά με την ανάπτυξη πολλών ποιοτικών εφαρμογών και games έχει κερδίσει το παιχνίδι.

Εμπιστεύομαι τη google και θα αγοράσω ένα tablet με android αλλά όχι φέτος.Θα περιμένω κανά χρόνο να εδραιωθεί η google και στις ταμπλέτες, να αναπτύξει καλές εφαρμογές αποκλειστικά για tablets και τότε θα αγοράσω ένα android tablet.Μέχρι τότε αναμονή..

MANOS

Kinect style έρχεται στο android…Μπορεί και να σας αρέσει
https://androidcommunity.com/kinect-style-interaction-coming-to-android-20110323/

Marios Basileiou

Αποτι εχω διαβασει το android και το honeycomb παραμενουν open source.Αυτο που εχει πει ο Andy Rubin ειναι οτι το honeycomb παραμενει open-source απλα δεν θα διαθεσουν τον κωδικα του προσωρινα και ο λογος ειναι οτι αυτοι το εφτιαξαν ειδικα για tablets και βγηκαν customs roms για κινητα αλλα χρειαζεται πολυ δουλεια μεχρι να ειναι ετοιμο-συμβατο γιαυτα .
Θα συμφωνησω με την αντιδραση της Google πανω σε αυτο!!
Οταν λεγανε οτι η 2,2 δεν εκανε για tablets δεν εκανε και φανηκε!!
Οταν λενε οτι η 3,0 δεν κανει για κινητα προς το παρον δεν κανει,τελος!!
Απορω μερικοι γιατι δεν μπορουν να το καταλαβουν αυτο ή δεν θελουν να το καταλαβουν!

Οσο για τα custom skins που κανει η κάθε ετερεια,ουτε εγω ειμαι και πολυ συμφωνος με αυτο γιατι μετα δυσκολευεις τον developer ακομη περισσοτερο και προκαλεις fragmentation!(οσο και αν μαρεσει το Sense).
Και ειδικα στο Honeycomb το θεωρω μεγαλο λαθος και υπεβολικο να το αλλαξεις!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.