Έκρηξη πωλήσεων στην ελληνική αγορά των tablets κατέγραψε η GfK Hellas

Το 2013 υπήρξε η χρονιά των tablets στην αγορά τεχνολογίας στη χώρα μας. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες καταναλωτές δοκιμάζονται από το οικονομικό κλίμα και ταυτόχρονα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα εισοδηματικά δεδομένα, η συγκεκριμένη κατηγορία κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες τους για επικοινωνία, ψυχαγωγία, ενημέρωση, αποδοτικότητα και status.

Οι πωλήσεις ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, με το σύνολο των τεμαχίων να ξεπερνάει τις 430 χιλιάδες – σε σύγκριση με 120 χιλιάδες το 2012 – και τα 93 εκατομμύρια ευρώ. Εξέλιξη που δεν περίμεναν πολλοί από τους παράγοντες του κλάδου στις αρχές της χρονιάς. Έχοντας ιστορικά στοιχεία για τη διαμόρφωση των πωλήσεων της κατηγορίας στην Ελλάδα αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς και τα εξειδικευμένα forecasting εργαλεία, η GfK Hellas είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αυτή την εξέλιξη.

Όπως για κάθε νέα κατηγορία, έτσι και η πορεία της αγοράς των tablets έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχει αλλάξει η δομή του ανταγωνισμού, η μέση τιμή της κατηγορίας και η τάση των προϊοντικών χαρακτηριστικών. Το Δεκέμβριο του 2012 για πρώτη φορά οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 10 χιλιάδες τεμάχια, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ενδεικτικό δώρο Χριστουγέννων και αλλάζοντας έτσι τη ροή της κατηγορίας.

Ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας της αγοράς το περασμένο έτος έδωσε τη θέση του σε μια πληθώρα μαρκών με πάνω από 10 από αυτές να καταλαμβάνουν μερίδιο άνω του 3%. Η πρωτοκαθεδρία των 10″ αντικαταστάθηκε από τις 7″, όπου πλέον αποτελούν τα 2/3 των πωλήσεων. Παράλληλα, οι συσκευές με ενσωματωμένο 3G/4G περιορίστηκαν στο 20% της αγοράς, χάνοντας έδαφος από τις πιο οικονομικές Wi-Fi συσκευές.

, Έκρηξη πωλήσεων στην ελληνική αγορά των tablets κατέγραψε η GfK Hellas

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas

Ξέρουμε τι ποσοστό ήταν με windows?

Sotiris

Ήμουν σίγουρος οτι κάποιος θα ρωτούσε για τα windows. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το ποσοστό θα είναι εξαιρετικά μικρό.

Makis

Μικρό ποσοστό, αλλά όσοι έχουνε περάσει από android (έχω) και iOS (είχα για λίγο) γνωρίζουνε. Και δεν χρειάζεται να έχει πληκτρολόγιο, hybrid, ούτε i3-i5-i7. Bay Trail και καθάρισες. Κάνεις ότι έκανες με το android και επιπλέον αυτούσιο office. Πολύ σημαντικό!

konstantine73

Ένα θα πω…Asus transformer book t100

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad έρχονται τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air «περίπου στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο», σύμφωνα με τον Mark Gurman.

Smartphones Apple iPad iPhone

Apple: Νέα πατέντα για αναδιπλούμενη οθόνη χωρίς πτυχές για iPhone και iPad

H Apple κατέχει πλέον ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογία που εμποδίζει τις πτυχές στις οθόνες, κάτι που δείχνει ότι εξετάζει αναδιπλούμενα iPhone και iPad για το μέλλον.

Gear Apple iPad iPad Air

iPad Air (2024): Σε τι χρώματα μπορεί να είναι διαθέσιμο

H Apple φαίνεται πως φέτος δεν θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση το Μάρτιο για την ανακοίνωση νέων προϊόντων αλλά θα κυκλοφορήσει τα νέα iPad με ένα δελτίο Τύπου.

Smartphones Apple featured iOS

iOS 17: Πιο αργή η υιοθέτησή του από του iOS 16

Η Apple δημοσίευσε τους αριθμούς ποσοστού υιοθέτησης για τα λειτουργικά της συστήματα για smartphone και tablet.