Τι συμβαίνει όταν παιδιά από την Αιθιοπία πιάνουν για πρώτη φορά tablet στα χέρια τους;

Τα tablets ήταν σφραγισμένα στα κουτιά τους και στους κατοίκους δεν έδωσαν καμία βοήθεια για τη χρήση αυτών. Μετά τα 4 πρώτα λεπτά ένα από παιδιά άνοιξε το κουτί και βρήκε το κουμπί on/ off (ποτέ στη ζωή του δεν είχε δει κουμπί on/ off) και ενεργοποίησε το tablet. Μέσα σε 5 μέρες τα παιδιά χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο 47 εφαρμογές το κάθε ένα. Μέσα σε δύο εβδομάδες τραγουδούσαν το γνωστό αμερικάνικο τραγούδι για την αλφάβητο “ABC”. Μέσα σε 5 μήνες κατάφεραν να “χακάρουν” το Android ενεργοποιώντας την κάμερα του Motorola Xoom που για κάποιο λόγο κάποιος από τον οργανισμό OLPC είχε απενεργοποιήσει!

, Τι συμβαίνει όταν παιδιά από την Αιθιοπία πιάνουν για πρώτη φορά tablet στα χέρια τους;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

32 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

όλο το πείραμα απέδειξε τι? οτι άνθρωποι δεν είναι χιμπατζήδες και έχουν αρκετό μυαλό ότι χρώμα και αν είναι όπου και αν είναι? (σιγά το νέο εκτός και αν υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν το αντίθετο τότε συλλυπητήρια τους)

Gabriel

για να μην πω κάτι άλλο και μου σβήνεις το μήνυμα,θα πω μόνο ότι είναι μέγα μλκ να κανείς αυτό το πράγμα σε κοσμάκη που ένα ποτήρι νερό το θεωρούν πολυτελεια.

Sporos121

Το ερώτημα είναι πως άντεξαν τόσες μέρες τα ταμπλετ χωρίς επαναφορτηση ?Γτ το.δικό μου κραταει μια μέρα μπαταρία !

okoukos

Πέρα απο το να συμφωνήσω στο 100% με το φίλο Darth, θα προσθέσω.. ας αναλογιστεί κανείς το κόστος της πτήσης για να ρίξουν τα τάμπλετ καθώς και το κόστος αυτων, ας τα προσθέσει και αν γίνετε να φανταστεί τι υποδομές θα γινόντουσαν σε αυτα τα χωριά.. διαφημιστικά να το δει κανείς τι καλό θα γινόταν και θα υπήρχε και προβολή της μεγάλης Motorola τωρα πέρα απο απέχθεια δεν μου δίνει κάτι αλλο

VasiliSIII

Στην αρχή διαβάζοντας τον τίτλο σοκαρίστηκα με την ιδέα οτι κάτι τέτοιο είναι εκμετάλλευση και μια χείριστη ιδέα να δίνουν Tablets αντι για φαγητό σε παιδάκι σε τέτοιες περιοχές της Αφρικής. Μετά σκέφτηκα οτι αυτό που θα κάνει μακροπρόθεσμα αυτους τους ανθρώπους να μην πεινάνε και να διεκδικούν είναι η γνώση και η μόρφωση. Αρα οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτο κατα την γνώμη μου.

Νιο

K εγω σκεφτηκα μα τι μαλακιες κανουν??? Εδω σκεφτομαστε εμεις να αγορασουμε tablets για να μην το φαμε μετα. Αν καταφερουν κ τους βοηθησουν οχι δινοντας τους φαγητο αλλα μαθαινοντας τους να το κερδιζουν μονοι τους τοτε θα ειναι πολυ σπουδαια προσπαθεια. Να σου χαριζουν φαγητο σημαινει κατι, Να σου χαριζουν γνωση σημαινει κατι σπουδαιοτερο. Γιατι αν αυτοι οι ανθρωποι με τοσες εκτασεις μαθαιναν να καλλιεργουν και να εκτρεφουν ζωα θα ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα.

Konstantinos

Να πω σε όλους τους παραπάνω πως οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν είναι έτσι επειδή γεννήθηκαν στην κορυφή ενός βουνού, γεννήθηκαν μαύροι ή τέλος πάντων έτσι έτυχε. Φέρει ευθύνη όλος ο “σύγχρονος κόσμος”. https://www.academia.edu/1218321/_-_ Θα επιστήσω την προσοχή σας στις 2 τελευταίες παραγράφους …”Συνεπώς, η εργασία των πολλών, και σε πολλές περιπτώσεις μία εργασία άθλια αμειβόμενη σε σχέση πάντα με τον ανεπτυγμένο κόσμο, τροφοδοτεί τις αγορές ανά το παγκόσμιο με χρηματοοικονομικές ροές, πέραν των υπηρεσιών και των προϊόντων, συσσωρεύοντας κεφάλαιο στην ιδιοκτησία των ολίγων. Η ολιγαρχία- πλουτοκρατία αυτή, μέλος του εκβιομηχανοποιημένου και τεχνολογικά ευρισκομένου στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης πυρήνα, καταδικάζει εσαεί σε ένα φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης τους περιθωριοποιημένους και περιφερειακούς λαούς του παγκόσμιου νεωτερικού φιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος. Τραγικός παράγοντας, σύμφωνα πάντα με τη Θεωρία-Ανάλυση του Παγκόσμιου-Συστήματος της Νεωτερικότητας, αναδεικνύεται ο ημιπεριφερειακός κόσμος, τέως σύμμαχος, συμπαραστάτης, αλληλέγγυος και συμπάσχων παράγοντας της περιφέρειας.” Αυτά λέει η πολιτική θεωρία. Τώρα στην πράξη… αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς είναι πως, τέτοιες απόπειρες δεν λύνουν το πρόβλημα. Όσο υφίσταται αυτή η περιθωριοποίηση του τρίτου κόσμου (κατά τα συμφέροντα πάντα) δε θα υπάρξει αλλαγή. Ίσως βέβαια βελτιώσει τις συνθήκες, ίσως ξεκινήσει κύμα ανάπτυξης. Άλλωστε και η φωτιά… Συνέχεια »

Thodoris

Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα έχει να φάει για μία ημέρα. Μάθε του πώς να ψαρεύει και θα έχει να τρώει για πάντα. (Κινέζικο)

Johnny

Κώστα, ένα από τα καλύτερα post σου… Thodoris συμφωνώ απόλυτα με το ρητό, γιατί όπως είπε και ο Bacon η γνώση είναι δύναμη… Και κακά τα ψέμματα, αυτή η δυνατότητα της απέραντης πρόσβασης στο ιντερνετ είναι πρόσβαση στη γνώση…
Σημαντικό είναι να παρατηρήσει κανείς πόσο φιλικά στους ανεπιτήδευτους χρήστες είναι αυτές οι συσκευές, σε άτομα που δεν εχουν 20 gadget στην καθημερινότητά τους και δεν διαβάζουν όλη μέρα techblog, (πχ άτομα 3ης ηλικίας)…

ΜΑΝΩΛΗΣ

Αφου θελαν σωνει και καλα να κανουν τετοιο πειραμα ας πετουσαν και κανα φουρνο μικροκυματων χαι-τεκ, με κανα σακι τροφιμα να δουν αν θα τα καταφερουν. πειραμα τεχνολογιας και αυτο!

φανταζεστε να ζητουν τωρα ipad?

sosimple

@Μανωλης: Πιθανότατα θα τρωγανε τα τροφημα όπως ηταν και θα πεταγανε τους φούρνους μικροκυμάτων. Πάντως όταν είχαν ερθει τα πρωτα κύματα λαθρομεταναστών απο Αλβανία (μένω Γιάννενα που ηταν και η πρωτη πόλη που βρήκαν στο δρόμο τους), θυμάμαι οτι τους διναμε να φάνε οτι ειχαμε. Σε κάποια φαση μονο κονσέρβες είχα , και τις έδινα. Οι περισσοτεροι τις κοπανουσαν με πέτρα για να τις ανοίξουν. Θυμάμαι που τους εξηγουσα πως ανοίγουν για να μη παιδευονται, και το χαμόγελο που κάνανε.. 🙂

Νιο

Τωρα θα ζητανε και αναβαθμιση…! Εχοντας συσκευες για το internet και βλεποντας πως ζουν οι υπολοιποι ανθρωποι μπορει να ξεσηκωθουν για να ζησουν καλυτερα .Εκτος αμα ειναι ελληναρες και κατσουν και παιζουν angry birds.

Nik0s

κριμα τα παιδια…αντι να τα βοηθησουν στην μορφωση…τους ριχνουν ταμπλετ…τι να πω…ο χιτλερ τελικα δεν ηταν ο τελευταιος

kotsios1998

εγω θυμωνω με αυτο το ”ζητάνε”,”ζητουν”
υποδηλωνει ρατσισμο προς τους αφρικανους και φαινεται λες και εμεις ειμαστε τελειοι και αυτοί χαμενοι..ολοι ισοι ειμαστε..αυτοι ειναι και καλυτερα γιατι ξερουν να εκτιμανε και να μην ζητουν ανουσια πραγματα

killbillgr

Αντι να παρουσιασει καμια της προκοπης συσκευη η Motorola τα πεταει απο τον ουρανο βλεποντας οι ανθρωποι κιβωτια με την ελπιδα οτι θα φανε και θα πιουνε νερο και φαγητο.Και οταν ανοιξαν τα κιβωτια αντικρισαν τις αποτυχιες που εμειναν στα ραφια της Motorolas.παρολα αυτα να ευαισθητοποιηθουμε και εμεις με την μλκια της Moto..

sosimple

Καλά., ηρεμησε.. ταμπλετ τους ριχνουν, δεν τους ριχνουν βομβες.. Που κολαει ο Χίτλερ. . Ασε που μακροχρόνια μπορει οντως να αποδειχθει σημαντικοτερο απο το να τους ριχναν φαγητο.. Γιατι τοση αρνητικοτητα;

Astra

Είμαι ένας από αυτά τα παιδιά. Και έμαθα τα ελληνικά μεσα σε 3 μήνες. ευχαριστώ για τα tablets και τις γνώμες.

smooth

Μα πόσο αδαείς είναι ο μέσος Έλληνας; Από τα αρνητικά σχόλια που διαβάζω εδώ , πάρα πολύ! Το πείραμα απόδειξε σε πολλούς οργανισμούς , σε πολλούς υπεύθυνους της Αφρικής , πως τα παιδιά αυτά μπορούν με τις νέες τεχνολογίες να εκπαιδευτούν το ίδιο καλά με τα παιδιά της Δύσης.
Δηλαδή , ας υποθέσουμε πως πέταγε 10 τόνους φαΐ και 10 τάνκερ νερό (ή γάλα). Σε 1 μήνα τελειωνει (ή 2 μήνες , δεν έχει σημασία!) . Και μετά τιιιι; Εσείς θέλετε υποκριτικές φιλανθρωπίες τύπου Bill Gates. Να διαφημίζεται στην TV και κάτι αφελείς σαν εσάς να λέτε “Μπράβο του!” Η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι αυτών , που το μόνο που θέλουν , είναι η έκπτωση που θα ‘χουν στην εφορία.

tirlis

Είδαμε και την δική μας μόρφωση..

Someone

Δώσε στον άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον κάνεις να μη πεινάει για μια μέρα.
Μάθε του να ψαρεύει και δε θα πεινάσει ποτέ ξανά.

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι σημαντική ειδικά σε περιόδους περιβαλλοντικών καταστροφών (π.χ. Αϊτή) αλλά πιο σπουδαίο είναι να μορφώσεις τους ανθρώπους αυτούς ώστε να διεκδικήσουν τον πλούτο τους και ταυτόχρονα να τους μάθεις την κουλτούρα πως να δημιουργούν τον πλούτο αυτό και τα αγαθά αλλιώς το μόνο που θα κάνουμε είναι να εκμεταλλευόμαστε τις φτηνές υπηρεσίες τους σε αντάλλαγμα για ένα “ανθρωπιστικό” πιάτο φαΐ.

Να γιατί τόσα χρόνια η αφρική έχει μείνει πίσω. Οι άνθρωποι θέλουν ουσιαστική βοήθεια για να δημιουργήσουν μόνοι τους και όχι να τους συντηρούμε απλώς πετάγοντας κατά καιρός τα ψίχουλά μας.

Diagrafeas

Ο άνθρωπος για να ζησει χρειάζεται 1ον: Νερό, 2ον: Τροφή, 3ον: Στέγη…
Αυτά αν δεν τα έχεις εξασφαλίσει και πεθαίνουν τα μισά παιδιά πριν τα 5 χρόνια για ποια μόρφωση μιλάτε μετά;
Το να μάθεις να βρίσκεις νερό και να καλλιεργείς την γή είναι θέμα επιβίωσης και όχι μόρφωσης…

Diagrafeas

Τα tablet σε τί γλώσσα ήταν;
Γιατί νομίζω ότι οι περισσότεροι αν αλλάξουν γλώσσα σε μια συσκευή που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει δεν πρόκειται να την δουλέψουν, πόσο μάλλον να μπουν στο Internet και να κατεβάσουν εφαρμμογές…

chris

Τα παιδια δεν ξερω γιατι,αλλα εξοικιονονται απιστευτα γρηγορα μα την τεχνολογια.
Ο μεσαιος μου γιος ειναι 5 χρονων,δεν θυμαμαι αν του εδειξα πως ανοιγει το NOTE2 ή το ειδε οταν το εκανα εγω,αλλα πρεπει να δειτε πως πανε τα δαχτυλα του πανω στην οθονη.Θα τρελαθειτε με την ταχυτητα που το χειριζεται.Και δεν του εχω δειξει TΙΠΟΤΕ παραπανω ετσι.

Eaglos

Αντί να τους δώσουν Γη να σπείρουν την τροφή τους, πάνε και τους μοιράζουν
άχρηστες σαβούρες. Τουλάχιστον θα πεθαίνουν από την πείνα χαζευοντας
το GOOGLE…

alekkanen

Τα σχόλια είναι η απόδειξη για το πόσο βρίσκουμε πάντα αρνητικά σε ότι κι αν συμβαίνει, γιατί πολύ απλά είμαστε Έλληνες, αυτό ξέρουμε να κάνουμε, ακόμα και το φαΐ όλου του κόσμου να έριχνε κάποιος στην Αφρική τα σχόλια εδώ θα ήταν “ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΑΣΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟΣΟ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ”, άνθρωποι, συνέλθετε, το κάθε τι είναι διαφορετικό και εξυπηρετεί άλλο σκοπό, δεν είναι όλα συνομωσίες μίσους και αδιαφορίας

kostis

Να τα πάρω ένα ένα…..
Απομονωμένα χωριά….Αλλά ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε…..
Αναλφάβητοι σχεδόν σε ποσοστό 100% και το δούλεψαν και κατέβασαν και εφαρμογές….τι γλώσσα μιλούσαν? Και σε ποια γλώσσα το δούλεψαν? Τέλος χακαραν(!!!!) Την κάμερα….
Και εγώ τώρα πρέπει να το πιστέψω όλο αυτό…..λυπάμαι αλλά δεν είμαι τόσο θύμα…..

Techfan

Εσεις τι θα προτιμουσατε να τους προσφερουν;
πηγαδι με καθαρο ποσιμο νερο και φαρμακα ή εκπαιδευση μεσω χρησης ταμπλετ;

Μην προσπαθειτε, λοιπον, να βρειτε την θετικη πλευρα των πραγματων. Η συγκεκριμενη εταιρεια δεν αποσκοπουσε στην βοηθεια τησ τριτοκοσμικης αυτης χωρας, αλλα για μαρκετιν. Αυτο εμενα μενευριαζει αφανταστα.

Νιο

Ενδιαφερων το link Κωστα.
Αν μπορουν να μαθουν να διαβαζουν, τοτε θα μπορουν να διαβαζουν για να μαθουν…….
Αυτο τα λεει ολα…

gregkotsias

τα tablets τους ελειψαν!!δεν κοιτανε να δωσουνε τροφιμα στα φτωχα παιδια!!!ειπαμε ενταξει αλλα αυτα τα παιδια δεν εχουν αναγκη απο tablet!!!

Γιωργος

καλα βρε παιδια με το να μαθαινει κανεις να χειριζεται ενα tablet εναν υπολογιστη,ενα κινητο δεν σημαινει οτι ειναι μορφωμενος.Αμα ειναι ετσι να δινουμε και πτυχια.Aφου μιλαμε για παιδια αναλαφαβητα η μορφωση θα δοθει μεσω απο το σχολειο με την αναγνωση την γραφη σε αρχικο σταδιο και μετα με τα διαφορα μαθηματα μαθηματικα φυσικη γλωσσα και τοσα αλλα χρησιμα μαθηματα. Ετσι θα δοθει η γνωση η μορφωση ωστε αυτα τα παιδια να προχωρησουν. Σχολεια χρειαζονται πρωτα και αναπτυξη του εκπαιδευτικου συστηματος σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσης.Δινοντας απλα ενα tablet εναν υπολογιστη δεν κανεις τιποτα.Σχολεια πανεπιστημια τεχνικες σχολες δασκαλους και καθηγητες χρειαζονται πρωτα.Απο κει και περα το ιντερνετ οι υπολογιστες μπορουν να λειτουργησουν βοηθητικα στο οτι θα εχουν προσβαση στην γνωση ευκολοτερα και γρηγοροτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business newsletter Sony Sony VAIO

H Sony ακούγεται ότι θα πουλήσει το τμήμα VAIO υπολογιστών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Sony ετοιμάζεται να πουλήσει το τμήμα με τους υπολογιστές VAIO σε μια ιαπωνική κοινοπραξία εταιρειών κρατόντας ένα μικρό ποσοστό και αποσύροντας εντελώς το brand από χώρες που δεν έχει καταφέρει να γίνει γνωστό. Η Sony έχει ενημερωθεί αλλά δεν θέλησε να αρνηθεί ή να επιβεβαιώσει τις […]

Reviews Android Android Smartphones featuredtv

Sony Xperia Z1 Compact ελληνικό βίντεο παρουσίαση

TechblogTV. Κρατάμε στα χέρια μας και σας παρουσιάζουμε το νέο Sony Xperia Z1 Compact με οθόνη 4.3 ίντσες HD και κάμερα 20.7 Megapixel. Το Z1 Compact είναι αδιάβροχο, ενσωματώνει ραδιόφωνο FM και NFC, τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 2.2GHz, μνήμη RAM 2GB και τρέχει Android 4.3 Jelly Bean. Κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες με τιμή 549 […]

Business Microsoft newsletter

O Satya Nadella νέος CEO της Microsoft

Ο 46χρονος Satya Nadella με καταγωγή από την Ινδία είναι ο νέος CEO της Microsoft. Υπηρετεί την εταιρεία από το 1992 από διάφορες θέσεις ενώ πριν αναλάβει ως CEO (Chief Executive Officer) κατείχε τη θέση ως Microsoft’s Cloud and Enterprise group.

Smartphones Android Android Smartphones newsletter

Vivo Xplay3S, Τα πρώτα reviews αναδεικνύουν τη χάρη της οθόνης QHD 1440×2560 pixel

To πρώτο smartphone με οθόνη ανάλυσης QHD (Quad HD) 1440×2560 pixel είναι το Vivo Xplay3S (6″) και κυκλοφορεί σε μερικές μέρες στην αγορά της Κίνας. Κάποιοι πρώτοι τυχεροί το έχουν ήδη στα χέρια τους και έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές και τις κόντρες με οθόνες άλλων μοντέλων smartphones. Συγκεκριμένα το βάζουν πλάι-πλάι με τα Samsung Galaxy […]