Τεχνολογία

Η.Π.Α.: Μέσω NFC και χωρίς κάρτα οι συναλλαγές σε ΑΤΜ

Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σκοπός της είναι να κάνει τη ζωή ευκολότερη στους χρήστες και τις καθημερινές τους συναλλαγές. Η δική μας γενιά, καθώς και οι επόμενες έχουν αντιληφθεί ότι το απτό χρήμα μάλλον είναι περιττό και η ψηφιακή εποχή είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε.

Αρκετοί έχουμε στα χέρια μας μια κάρτα ανάληψης ΑΤΜ με τη σήμανση contactless, που προσφέρει συναλλαγές ως και σήμερα κάτω των 25 ευρώ απλά με μια κίνηση μπροστά από ένα μηχάνημα πληρωμών. Για παραπάνω, ζητείται PIN, όπως και στις απλές κάρτες. Έχουμε δει τη διαφήμιση και γενικά την προώθηση της πληρωμής με NFC, μέσω POS ακόμα και ενός καφέ που μπορεί να κοστίζει 1 ευρώ. Κι αν αυτό φαίνεται σε εμάς καινούργιο, στις Η.Π.Α. δεν είναι.

Η Τράπεζα Της Αμερικής αποφάσισε να το πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Αφού η πλειοψηφία πλέον των πολιτών της είναι κάτοχοι smartphone (γενικά σε όλον τον κόσμο), αποφάσισε να κάνει το χρήμα 100% εικονικό. Βάζοντας στο κινητό τα στοιχεία του λογαριασμού της τράπεζας και ολοκληρώνοντας όλες τις συναλλαγές με τα ATM μέσω της τεχνολογίας NFC. Αυτό το εγχείρημα θα ξεκινήσει ενσωματώνοντας την νέα αυτή τεχνολογία σε 2.800 μηχανήματα εκ των 15.000 που έχει σε όλη τη χώρα. Με σκοπό ως το τέλος της περιόδου ενός έτους, να την έχουν πάνω από τα μισά μηχανήματα ΑΤΜ.

Εκτιμήσεις θέλουν κι άλλες εταιρείες να θέλουν να φέρουν την τεχνολογία αυτή, με τον αριθμό να φτάνει τις 95.000 ως το τέλος του έτους στις Η.Π.Α. Για την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα δε γνωρίζουμε πότε θα φτάσει η τεχνολογία αυτή, αλλά πολύ πιθανόν να μην αργήσει και πολύ. Οι παλαιότερες γενιές ίσως δυσκολευτούν με τον νέο τρόπο συναλλαγών, καθώς μπορεί να μην είναι κάτοχοι smartphone, αλλά η αλήθεια είναι πως εξυπηρετεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Επεξεργάστηκε την 13 Φεβρουαρίου 2022 12:35

Σχόλια

  • Δημήτρη, λες:
    "Η δική μας γενιά, καθώς και οι επόμενες έχουν αντιληφθεί ότι "το απτό χρήμα μάλλον είναι περιττό" και η ψηφιακή εποχή είναι πιο κοντά από ότι περιμέναμε."

    Άλλο είναι να έχεις κάτι χειροπιαστό όπως το χρήμα και άλλο είναι να έχεις έχω κάτι νούμερα σε μια κάρτα-smartphone που με το έτσι θέλω μου τα μπλοκάρουν ( capital control, εφορία ). Σκέψου φίλε μου καλά τι είναι "περιττό και τι είναι "εξυπηρέτηση". Αν πάμε στο ψηφιακό χρήμα μιλάμε για "πλήρη έλεγχο" και θα σου δώσω ένα παράδειγμα προσωπικό:

    Πέρα από την κρίση που περάσαμε όλοι οι επαγγελματίες το 2009-2014 μέχρι να βρούμε κάποια "σταθερότητα" στην αγορά και να φύγει ο φόβος από τον κόσμο για την "κρίση" που μας επέβαλλαν ΟΛΟΙ χάσαμε κάποια χρήματα ή άλλοι καταστράφηκαν ανάλογα με το άνοιγμα που έκαναν. Τώρα 2016, με την αισχρή φορολογία ΑΛΛΑ και την εικονική για πολλούς από εμάς που δουλεύουν με παροχής υπηρεσιών καταλαβαίνεις ότι η εφορία μας έχει διαλύσει αλλά το παλεύουμε να δούμε που θα πάει. Το κράτος όμως δεν τους ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ και εξηγώ:

    Ο συνέταιρος μου από απερισκεψία έχασε την ρύθμιση με τις 100 δόσεις ( είπε ο αφελής αν χάσω μια δόση τι έγινε, μιας και δεν μας περισσεύουν ) και μπλοκάραν τον εταιρικό λογαριασμό ΑΛΛΑ και τους προσωπικούς μας και όταν πήγα στην εφορία να δω τι γίνεται μου είπαν ότι ρύθμιση δεν γίνεται, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δώσω το 65% και σε κάθε συναλλαγή που υποχρεωτικά γίνεται πλέον μέσω τράπεζας άνω τον 500€ να μου παίρνουν το 70% από τις καταθέσεις που θα γίνονται.
    Και λέω σε εκείνο το παλικάρι, καλά κρίση δεν έχουμε τώρα, δεν θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικά τα πράγματα ( αν όχι 100 έστω 50 ). Αυτός είναι ο νόμος, είπε. "Με άλλα λόγια κλείσε".

    Και σε ρωτώ εσένα φίλε μου και την νέα γενιά με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, που βλέπεις τι γίνεται σε αυτό το κολ@ κράτος αν δεν υπήρχε το απτό χρήμα και οι υπήρχε το ψηφιακό χρήμα πεθαίνεις ή δεν πεθαίνεις της πείνας; Ότι είναι χειροπιαστό είναι χειροπιαστό και το βάζεις όπου εσύ γουστάρεις χωρίς τον έλεγχο κανενός ( κανένας δεν μπορεί να στο δεσμεύσει ή να στο κλέψει ) και ας ακόμη σου μπλοκάρει και τον "ψηφιακό" σου λογαριασμό ( τράπεζας ακόμη ).

    Δε θέλω να φαίνεται επιθετικό το σχόλιο μου ούτε να προκαλώ αλλά όταν Δημήτρη βλέπω να λέτε ΠΕΡΙΤΤΟ το απτό χρήμα σε αυτή την αισχρή κοινωνία που ζούμε απορώ.........

  • @Αλέξανδρος:
    γραφεις: "Άλλο είναι να έχεις κάτι χειροπιαστό όπως το χρήμα και άλλο είναι να έχεις έχω κάτι νούμερα σε μια κάρτα-smartphone που με το έτσι θέλω μου τα μπλοκάρουν ( capital control, εφορια).
    Μα αν εξαιρεσεις τα νομισματα στο παρελθον (κερματα) που ειχαν ισχυ χρηματος, δεν γνωριζεις οτι ολα τα χαρτονομισματα πλεον αποτελουν τραπεζογραμματια, υποσχετικες δηλαδη τραπεζων (στην περιπτωση του Ευρώ η της ΕΚΤ) οτι θα σου επιστραφουν νουμερα που αποτελει και το σημερινο χρημα;
    Πολυ απλα δηλαδη αν θελησει η τραπεζα (ή οποιος κρυβεται απο πισω) μπορει να πει "δεν τα αναγνωριζω πλεον" οποτε αυτοματως παυουν να εχουν αξια ανταλλαγης και παραμενουν απλα πολυχρωμα χαρτακια...
    Το μοναδικο ισως πλεονεκτημα των τραπεζογραμματειων ειναι οτι διατηρουν ανωνυμο τον κατοχο (κατι που σε πολλες χωρες τα εχει καταστησει ενοχα για παρανομες συναλλαγες και μαυρο χρημα)
    Οι καρτες (και οι ηλεκτρονικες συναλλαγες) στον αντιποδα απλουστευουν τη διαδικασια ανταλλαγης χωρις την αναγκη να κουβαλας συγκεκριμενης αξιας τραπεζογραμματια...

    ΥΓ. Πες στο συνεταιρο σου να αλλαξει λογιστη

  • Εγώ είπα "μάλλον" είναι περιττό. Ο περισσότερος κόσμος συναλλάσσεται με κάρτες καθώς επιτρέπει ευκόλως μέχρι και το περίπτερο τη συναλλαγή με κάρτα. Δύσκολα βλέπεις ουρές για ανάληψη πλέον. "Τους έμαθαν" όλους με την κάρτα. Βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής και πόσα άλλα. Οπότε για αρκετούς, ακόμα όχι τους περισσότερους, που πλειοψηφικά είναι νέοι σε ηλικία, κάτω των 35 δηλαδή, το χαρτί και το κέρμα είναι για τις πολύ απλές συναλλαγές για το ψιλικατζίδικο, τον ντελιβερά και τον ΟΠΑΠ. Το βλέπω γιατί είμαι υπάλληλος σε κατάστημα ηλεκτρονικών και το ξέρω. Όποτε μου έρχεται δε, ο κούριερ για κάποιο hardware, κουβαλάει και ένα τούβλο μήπως τον πληρώσω με κάρτα.

    Γι αυτό σου λέω. Μάλλον σιγά σιγά θα αρχίσει να το απορρίπτει ο κόσμος. Είτε για πλαστό, είτε για βρώμικο, είτε γιατί είναι φθαρτό, είτε γιατί μπορούν να σε κλέψουν στο δρόμο. όλα παίζοντα. Ενώ το ψηφιακό, με ένα τηλέφωνο και να σε κλέψουν, μπλοκάρεις τα πάντα. Δυστυχώς αυτό θα γίνει. Και το ξέρουμε. Τι τώρα τι σε 3-4 χρόνια.

  • Και κει που εχω 1εκατομμύριο ευρω στ σμαρτφον κλεινει απο μπαταρια...αντε γεια

  • Πάντα θα έχεις μια contactless κάρτα σαν back up. σιγά μη σε αφήσουν έτσι.

  • @Agnostos13 καταλαβαίνεις τι έγραψες; Πως γίνεται να μη μου τα αναγνωρίσει; Αλλάξαμε νόμισμα και δεν το ξέρω; Αλλά και έτσι να γίνει χάθηκε το συνάλλαγμα με κάποιο πιο δυνατό νόμισμα από το π.χ. δολάριο σε περίπτωση που πάμε δραχμή ( και αυτό για τις μετακινήσεις-συναλλαγές στο εξωτερικό );

    Είδες τι έγινε στην Κύπρο ( και σε άλλα κράτη αλλά αυτό είναι τωρινό ). Με το έτσι θέλω κούρεμα των καταθέσεων 50%. Το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες σε άλλα κράτη εφόσον έχεις κάνει κατάθεση τα χρήματα σου και δεν είσαι από εκεί να σου πουν μετά από καιρό ότι δεν σου αναγνωρίζουν την κατάθεση η μέρος της ( πιστεύω κάτι έχει πάρει το αυτί σου ).
    Οι κάρτες δεν απλουστεύουν την διαδικασία συναλλαγής, απεναντίας χάνετε η ιδιωτικότητα.
    Το αν θα πληρώσω 1 λεπτό πιο γρήγορα ( λέμε τώρα, γιατί μπορεί να είναι και το ίδιο ή και πιο γρήγορα μερικές φορές αν το "μηχανάκι" είναι μακριά ) με την κάρτα δεν μου λέει τίποτα. Η κάρτα προσωπικά μου χρησιμεύει για online αγορές όπως και σε πολλούς. Στην καθημερινότητα μου δεν την χρειάζομαι και σίγουρα όχι στην δουλειά μου.
    Επίσης, έχω ΄γάτα΄ λογιστή που μπορεί να τον πληρώνω κάτι παραπάνω αλλά δεν μπορεί να πάει να πληρώσει την εφορία από την τσέπη του, έτσι δεν είναι;

    @Δημήτρη το "μάλλον" δεν μου λέει κάτι. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο σοβαρό είναι να χαθεί το απτό νόμισμα. Θα έχουν πλήρη έλεγχο ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αν τώρα με το "χειροπιαστό" νόμισμα μας πουλάνε τρέλα γιατί με τα capital control όταν μπλοκάραν τους λογαριασμούς και έγινε το δημοψήφισμα, φίλοι μου που κάναμε κουβέντα για το τι πρέπει να ψηφίσουμε και τι τελικά θα ψήφιζαν, οι απαντήσεις ήταν ΝΑΙ γιατί σου λέει μπορεί να μας φάνε τις καταθέσεις.
    Για φαντάσου με "τις τράπεζες τους" όταν θα πάμε στο ψηφιακό χρήμα ( και θα πάμε γιατί έχει χαθεί η σωστή κοινή λογική με τόση προπαγάνδα που μας κάνουν ) τι θα κάνουν με τους "αριθμούς πλέον" μας. Ούτε να πεις την γνώμη σου "ελεύθερα δεν θα μπορείς γιατί δεν θα ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι για σένα και για την οικογένεια σου.
    Από εκεί και πέρα η ευκολία της κάρτας στην απευθείας συναλλαγή είναι για γέλια. Δεν μπορείς να βγάλεις 5€ για να πάρεις ένα πακέτο τσιγάρα ή 2€ για ένα καφέ; Εσύ και οι περισσότεροι ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι η κάρτα και οι τραπεζικές καταθέσεις βολεύει για τις απευθείας συναλλαγές ( που είναι αστείο το είπα και παραπάνω ) γιατί βλέπετε τα πράγματα από το επάγγελμα σας. Όταν άνθρωποι πλέον έρχονται σε μένα και μου λένε θέλω ασανσέρ και τους λέω 14000€ για ένα μικρό ασανσέρ ( όχι τίποτα το ιδιαίτερο ) και μου λένε: Αλέξανδρε πολύ ακριβό, πριν 4 χρόνια ήταν τουλάχιστον 2000€ κάτω. Και φυσικά τους απαντώ στα 14000€ τα 4000€ είναι φόροι του κράτους αφού μόνο το Φ.Π.Α είναι 2.500€.
    Εσύ Δημήτρη τι νομίζεις ότι επιλέγει να κάνει, να πληρώσει μετρητά ή με κατάθεση που εκεί πρέπει να φαίνεται και το τελευταίο cent;

    Και για να κλείνω χωρίς να μακρηγορήσω άλλο σχετικά με την τελευταία παράγραφο σου. Γιατί αν η κάρτα αλλάξει 50 χέρια θα είναι καθαρή; Ή μήπως το πλαστό ηλ. χρήμα θα πάψει να υπάρχει ( έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σ' αυτά, για τους απατεώνες όμως θα είναι και πιο εύκολο, διότι απλά θα προσθέσουν κάποια νούμερα στον λογαριασμό τους ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ κανα "ρουσφέτη" σε κάποιον μεγάλο ); Ή το τελευταίο, δεν θα μπορούν να σε κλέψουν; Αν σου αρπάξουν το κινητό και κρύψουν σε κάποια γωνία ( ακριβώς όπως γίνεται με τους γέρους ) και κάνουν συναλλαγές στο όνομα σου για δήθεν 'Η πραγματικές αγορές θα μπορείς να το αποδείξεις; Ή ακόμη και σήμερα αν μπουν στον προσωπικό λογαριασμό του Χ ( φυσικά να μη σου τύχει ) και μεταφέρουν τις οικονομίες του π.χ. σε κάποιον στην Αμερική θα βγάλεις άκρη;

    Γι΄αυτό Δημήτρη και γενικά όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλο είναι η εξυπηρέτηση που μας κάνει το πλαστικό χρήμα ( online αγορές, άλλος βαριέται να κουβαλάει χρήματα και έχει την κάρτα του κ.τ.λ. ) και άλλο να αντικαταστήσει το ΑΠΤΟ ΧΡΗΜΑ. Αν ζούσαμε σε ένα ιδανικό κόσμο Ίσως και να μην είχα πρόβλημα αλλά μ' αυτούς τους "διαβόλους" που βγάζουν ότι να ναι νόμους, που κλέβουν ασύστολα ακόμη και τώρα, που δεν σέβονται τους συνανθρώπους τους επειδή είναι σε μια καρέκλα και δεν μιλάω μόνο εδώ αλλά για όλα τα κράτη, μου είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να τους εμπιστευτώ.

  • Αλέξανδρε θερουμαι καλοπληρωμενος μισθωτός στην Ελλαδα. Πληρωσά φόρο συνολικά 3100 ευρώ φέτος και θα πληρώσω και περίπου 3500 ευρώ ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν μου δίνουν πάρα 2400 εισόδημα.
    Με εξοργιζει να μου περιγράφεις τη συναλλαγή με το ΑΣΑΝΣΕΡ και τι κακό είναι που στην κατάθεση σε λογαριασμο πρέπει να φανεί μέχρι και το τελευταίο σεντ. Ξέρεις γιατι; γιατί κάθε σέντ που γλίτωνεις είναι ενα σέντ παραπάνω φόρο σε εμένα που δεν μπορώ να κρύψω και να "γλιτωσω" τίποτα. Και αυτό φίλε μου δεν είναι μάχη που κερδίζεις απέναντι στο κράτος αλλά άδικο απέναντι μου γιατί αυτό το κράτος το οποίο πολεμάς όταν ΔΕΝ θα εισπράξει Τα δικά σου τα "γλιτώμενα" θα φορολογησει παραπανω εμένα που ΔΕΝ μπορώ να γλιτώσω ούτε σέντ. Δεν κερδιζεις λοιπον εις βαρος του κρατους λοιπον αλλα εις βαρος μου. Κι εσυ κι ο πελατης σου.
    Και όχι δεν θα το λύσει το πρόβλημά τελείως η ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Οι μεγάλοι καρχαριες που εχουν το πολυ μαύρο χρήμα δεν ενοχλούνται καθόλου από αυτό.

  • Εγώ το βλέπω θετικά. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Γενικά με την υποχρέωση να γίνονται όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά γτ είναι πολύ εύκολο να ελεγθούν. Και πολλά άλλα απλά πράγματα στην νομοθέτηση και εφαρμογή (π.χ. απαγόρευση έκδοσης απόδειξης στα καταστήματα χονδρικής) αλλά πιστεύω ότι δε γίνεται γιατί ο λαϊκισμός είναι πρόσχερα ευκολότερος.

    @Αλέξανδρε, η Κύπρος ήταν διαφορετική περίπτωση από της Ελλάδας καθώς αφορούσε ιδιωτικό χρέος -βλέπε Ιρλανδία-.
    Πριν από αυτό έγινε κατί πολύ χειρότερο στην Ελλάδα με το κούρεμα των ομολόγων καθώς θίχτηκε ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους και χτυπήθηκαν αυτοί που το είχαν εμπιστευθεί και βοηθήσει, οι μικροομολογιούχοι.
    Για τη ρύθμιση έπρεπε να σε είχε ενημερώσει ο λογιστής σου. Αν δεν σε ενημέρωσε δικό του λάθος, αν τον αψήφισες, δικό σου.

  • @Αλέξανδρος:
    Το θέμα είναι αν καταλαβαίνεις εσύ τι έγραψα...
    Επιμένεις να μου φέρνεις ως παράδειγμα την Ελλάδα ενώ εγώ στο πάω γενικά. Ας το φέρω λοιπόν στα μέτρα της Ελλάδας μήπως γίνω πιο κατανοητός...
    Το "απτό" χρήμα σήμερα στην Ελλάδα έχει την αξία που του δίνει το κύρος της ΕΚΤ σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βάση των συνθηκών της αγοράς (ισοτιμία συναλλάγματος). Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δεν έχουν πραγματική αξία (όπως είχαν τα νομίσματα στο παρελθόν) αλλά ονομαστική. Αυτό σημαίνει οτι έχουν αξία για όσο τα υποστηρίζει η τράπεζα που τα έχει εκδόσει. Στο παρελθόν η αξία αυτή αντικατοπτρίζονταν σε χρυσό που διατηρούσε η τράπεζα ως εγγύηση προς τρίτους...τα τελευταία χρόνια αυτό δεν ισχύει καθώς έχει "κοπεί" πολύ χρήμα από κεντρικές τράπεζες χωρίς εγγυητικό αντίκρυσμα (η λεγόμενη "φούσκα").
    Αυτό πρακτικά σημαίνει οτί το χρήμα που κρατάς (απτό όπως το λες) έχει αξία για όσο το υποστηρίζει η ΕΚΤ και το αναγνωρίζουν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανα τον κόσμο. Αν πχ. αύριο η Ελλάδα εβγαινε απο το ευρω και πηγαινε σε ενα νεο νομισμα (πες το νεα δραχμη) θα υπήρχαν δύο σενάρια: ή θα μπορουσες να διατηρήσεις τα ευρω που εχεις εκτος τραπεζας (τα εντος θα μετατρεπονταν αυτοματα σε δραχμη) σε ευρω ως συναλλαγμα ή (το πιθανοτερο) θα σου εδιναν τη δυνατοτητα για ενα χρονικο διαστημα να αλλαξεις (επωνυμα) τα ευρω αυτα μεσω τραπεζης στο νεο νομισμα. Απο εκει και περα (και για την παταξη του "αδηλωτου/μαυρου" χρηματος) θα καταργουνταν τα παλια τραπεζογραμματια και κερματα και θα εβγαιναν νεα (με αποτελσμα οσα παλια εχουν μεινει στα στρωματα στην Ελλαδα να μην εχουν καμια αξια ουτε στο εσωτερικο ουτε στο εξωτερικο).
    Απο εκει και περα η νεα δραχμη θα εχει πλεον την αξια που της προσδιδει το κυρος της ΤΤΕ σε συναργασια με τις υπολοιπες κεντρικες τραπεζες του κοσμου συναρτησει της αγορας...και παει λεγοντας. Ακομα και τα IOU που ειχαν την τιμητικη τους περσυ μπορουν να λειτουργησουν ως χρημα στην αγορα αρκει ο εκδοτης/εγγυητης να εχει κυρος. Στην περιπτωση της Ελλαδας ο εγγυητης θα ηταν το Ελληνικο κρατος (με αντιστοιχο κυρος του).
    Ακομα και τραπεζογραμματια η κερματα να εχεις σε συναλλαγμα παλι μπορει να αντικατασταθουν απο τις κεντρικες τραπεζες που τα εκδιδουν και να σου μεινουν χαρτακια εφοσον δεν πας (επωνυμα παντα) να τα αλλαξεις.
    Οποτε ακομα και η ιδιοτικοτητα που προσδιδει το "απτο χρημα" ειναι θεμα πολιτικης (ανοχης).

    ΥΓ1. Ο λογιστης σου πρεπει να σε ενημερωσει για το ποτε πεφτει η ρυθμιση...οχι να μυριζεις τα νυχια σου.

    ΥΓ2. Μα αν δεν τα πληρωσει τωρα ο πελατης σε ΦΠΑ θα τα πληρωσει πολλαπλα σε φορο εισοδηματος/ενφια...δεν το εχει καταλαβει;

  • Αν και είδα τα σχόλια σας εχθές δεν μπόρεσα να απαντήσω γιατί ήρθε εχθές στο σπίτι ο αδερφός μου με την οικογένεια του και φυσικά έπρεπε να γράψω ένα "μακρινάρι" για να απαντήσω στο αυτονόητο.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

    @Giannisanag μου φαίνεται δεν κατάλαβες τι έγραψα. Έγραψα παραπάνω: Εσύ Δημήτρη "τι νομίζεις ότι επιλέγει να κάνει" ( δηλαδή αυτός και όχι εγώ ), να πληρώσει μετρητά ή με κατάθεση που εκεί πρέπει να φαίνεται και το τελευταίο cent;
    Εγώ και κάθε επαγγελματίας δεν έχουμε πρόβλημα να κόψουμε τιμολόγιο αν ο πελάτης δέχεται να πληρώσει τους φόρους.
    Άρα το πρόβλημα δεν είναι δικό μου-μας, αλλά το 99,9% των Ελλήνων που θέλουν να βάλουν οι άνθρωποι έναν ανελκυστήρα στο σπίτι τους/οικοδομή τους και σε πληροφορώ ότι όλοι μα όλοι όταν ακούν τους φόρους, η πρώτη αντίδραση είναι: μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς; Σ' αυτό φταίει ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Νομίζεις ότι θέλουμε αυτό το μπάχαλο ή στον κλέφτη να φαίνεται ότι κλέβουμε ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ; Πήρε το μάτι σου πόσες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες έκλεισαν αυτά τα χρόνια; Ξέρεις τι πάει να πει ανταγωνισμός;
    Εδώ είναι Ελλάδα και η εφορία είναι ΑΙΣΧΡΗ αφού φτάνει και το 60 με 65% με μια αγορά πεθαμένη και ο ανταγωνισμός είναι έτσι που αν δεν του κόψεις μειωμένο θα το κάνει ο άλλος για να πάρει τον πελάτη και σ' αυτό φταίει το κράτος. Νομίζεις αν βγεί το ΣΔΟΕ μια βόλτα και κόβει μεγάλα προστίμα θα συνεχίσει η φοροδιαφυγή;
    Αλλά με τέτοιους φόρους δεν ξέρουν νομίζεις ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή; Με τέτοιους φόρους και τέτοια εισοδήματα που έχουν πλέον οι Έλληνες νομίζεις ότι κάνουν κάτι; Πριν την κρίση έβαζα 4 ανελκυστήρες τον μήνα και τώρα 2 με 3 τον χρόνο. Καταλαβαίνεις τι γίνεται;
    Μιας και μου το παίζεις αδικημένος, εσύ όταν πας για Service ή ανταλλακτικό για το αμάξι σου ή στον γιατρό και σου λέει π.χ. 50€ χωρίς απόδειξη, 80 με απόδειξη τι κάνεις; Και μη μου πεις ότι δεν το έχεις κάνει γιατί θα είναι ψέμα.
    Αλλά για πάμε και λίγο παρακάτω γιατί είσαι και "εξοργισμένος". Για να γίνουν αυτά τα ακίνητα και να πληρώνεις αυτό το ΕΝΦΙΑ πως έγιναν; Μη μου πεις ότι αυτοί που τα έκαναν ήταν "νομοταγείς" γιατί τότε όχι σπίτι-αποθήκη-οικοδομή ή ότι άλλο έκαναν οι άνθρωποι, ούτε αντίσκηνο δεν έκανες.
    Επίσης, τόσες επιχειρήσεις που έκλεισαν είδες καμία διαφορά στο ΕΝΦΙΑ σου; Γιατί αν δε κάνω λάθος οι φόροι ΣΥΝΕΧΩΣ αυξάνονται. Άρα μήπως λέω, μήπως το κράτος έχει λιγότερα έσοδα; Τα 3000€ σου φαίνονται πολλά και ας έχεις και 10000€ αφορολόγητο. Εγώ με 29% από το πρώτο ευρώ και 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο+ επιτηδεύματος και κάτι άλλους που πληρώνω τα τελευταία χρόνια σε μέσο όρο 15000€ τι να πω;
    Καλά μιλάτε εκ του ασφαλούς αλλά όταν έρθει η ώρα να κάνεις κάτι για τα παιδιά σου εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε και τότε θα δεις τι χρειάζεται για να κάνεις κάτι. Βασικά τότε όταν θα πάει ο μέσος μισθός στα 500€ θα είναι πλέον θέμα επιβιώσεις και όχι να κάνεις κάποια πράγματα.
    Και για να κλείσω γιατί μάλλον δεν ζείτε στην Ελλάδα ή δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται. Όταν θα κλείσουμε ΟΛΟΙ, γιατί με μαθηματική ακρίβεια αν συνεχιστεί αυτό το χάλι, θα κλείσουμε και θα έρθουν οι πολυεθνικές και θα φέρουν τους νόμους στα μέτρα τους ( και φυσικά το φορολογικό ) και θα δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί ( όχι ότι τώρα δεν γίνεται αλλά σίγουρα ένα μεγάλο σύνολο δεν παίρνει 500€ ) και ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ τότε μιλάμε για φοροδιαφυγή.

    @eed Δεν αντιλέγω αλλά αν θυμάσαι ήταν και φορολογικός παράδεισος με αποτέλεσμα όταν ανακοινώθηκε το "κούρεμα" πολλοί Ρώσοι πηγαίναν με τα ελικόπτερα τους στο νησί ( όπως και Άγγλοι ) για να δουν τι έγινε με τις καταθέσεις τους. Ποιοι νομίζεις ότι έχασαν τα περισσότερα;
    Για τα ομόλογα: https://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/598575/apokalypsi-vomva-pos-poylisan-tin-ellada-oi-xenoi-trapezites

    Επίσης αυτός που είναι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ φοροφυγάς είναι το κράτος ( εννοώ πολιτικούς, τα φιλαράκια τους ΜΕΓΑΛΟεπιχειρηματίες
    , τράπεζες κ.λ. ). Πέρα από τα παραπάνω που έγραψα στο παιδί έχετε σκεφτεί όλοι αυτοί οι φόροι που πήγαν ή ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΩΡΑ; Για το που πήγαν ούτε και οι ίδιοι δεν ξέρουν ( πέρα φυσικά ότι μπήκε στην τσέπη τους ) αλλά τώρα μόνο τον Φ.Π.Α. να βάλουμε της ημέρας για: Τσιγάρα, βενζίνες και φαγητό και ας αφήσουμε όλους τους άλλους ( παροχής υπηρεσιών, ποτά, εμπόριο κ.τ.λ. ). Την ημέρα είναι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίστε τον μήνα και ούτε κάθε εξής.
    Για πείτε μου τώρα που μιλάτε για φοροδιαφυγή μόνο το Φ.Π.Α. που είπα παραπάνω που πάει; Γιατί μιλάτε για την κα Κατίνα που θα γλυτώσει το χιλιάρικο το χρόνο και τον αληθινό φοροφυγά που είναι το σύστημα κανείς δεν τον βλέπει.
    Τον ύπνο του δικαίου.............

    Ρε @Άγνωστε με δουλεύεις; Καταλαβαίνεις τι βλέπεις ή λες ότι σου κατέβει;
    1) Ποιος μίλησε για μαύρο χρήμα ( άσχετα αν μπορείς να το κάνεις και "λευκό" )
    2) Το θέμα ήταν για το απτό και το ψηφιακό χρήμα που στο όνομα ΚΑΙ ΚΑΛΑ τις φοροδιαφυγής θα πάμε στο ψηφιακό για να την πατάξουμε ( what??????????? ) και σας είπα πέρα από τις αρλούμπες που μας τσαμπουνάνε θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στην μάζα γιατί χωρίς την κάρτα-smartphone και αργότερα τσιπάκι δεν θα υπάρχεις ( δηλαδή το ψηφιακό χρήμα που είναι ή θα είναι μέσα σ' αυτά ). Σαν παράδειγμα έδωσα τον συνέταιρο μου ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΑΣ. Και σε ρωτώ αν είχαμε μόνο ψηφιακό χρήμα πως εγώ και πολλοί από εμάς που ήρθαν σ' αυτή την κατάσταση θα επιβιώναμε τώρα που έχουν μπλοκάρει οι λογαριασμοί μας;
    3) Γιατί λέτε για τον λογιστή; Όταν κάνεις μια ρύθμιση π.χ. στην ΔΕΗ δεν είναι δεδομένο ότι αν δεν πληρώσεις έναν μήνα χάνεις την ρύθμιση και μετά ξανακάνεις νέα;
    Στην περίπτωση του δικού μου νομίζετε δεν το ήξερε ή είναι χθεσινός; Ο λογιστής το πρώτο πράγμα που μαθαίνει σε ένα νέο επαγγελματία είναι ότι με την εφορία δεν παίζουμε. Από εκεί και έπειτα για αυτό τον ονομάζω αφελή, διότι πίστευε ότι αν χάσω μια δόση το πολύ να ξανακάνω νέα ρύθμιση.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Δημήτρης Μηλόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.