COSMOTE | Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα, 60-70% χαμηλότερα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη έκθεσή της που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης, όπως υπάρχουν στη σύσταση 1999/519/EC, δεν απαιτείται να αναθεωρηθούν, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών προκύπτει ότι προστατεύουν επαρκώς την υγεία του κοινού.

Αναλυτικότερα, στην ανασκόπηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης όπως ισχύουν στα κράτη της Ευρώπης, γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, αφού εφαρμόζει χαμηλότερα όρια κατά 60-70% από τις συστάσεις της ΕΕ.

Σχετικά με τις μετρήσεις που γίνονται ανά χώρα για τον έλεγχο της έκθεσης του κοινού από πηγές Η/Μ ακτινοβολίας, αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται από τις ίδιες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά εργαστήρια και τα αποτελέσματά τους δημοσιοποιούνται στο κοινό. Στην Ελλάδα οι μετρήσεις διενεργούνται από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE) ή άλλα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια σε σταθερή ετήσια βάση, αλλά και σε επιμέρους περιπτώσεις μετά από απαίτηση πολιτών.

Τέλος, συστήνεται η επικοινωνία με το κοινό και η σωστή ενημέρωσή του μέσω του Τύπου, της τηλεόρασης, του internet, ειδικών εκδόσεων, καθώς και προσωπικής επαφής, ώστε να μειωθεί η ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Μερικές χώρες μάλιστα (Κύπρος, Βουλγαρία, και Λιθουανία) έχουν δημιουργήσει blogs για τους πολίτες ή/και κριτικές επιτροπές με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου, ενώ το θέμα αναπτύσσεται και σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Μέσω αυτών των επικοινωνιακών διαύλων αναβαθμίζεται το επίπεδο γνώσης του κοινού, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές μπορούν να καθορίσουν τις περιοχές ενδιαφέροντός του.

1. 2nd Commission report on the implementation of Recommendation 1999/519/EC (3 September 2008)
2. 1999/519/EC on the limitation of the exposure of the general public to electromagnetic fields (0 Hz to 300 GHz) (12 July 1999)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones roaming

Τέλος από σήμερα στα τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε.

Καταργούνται από σήμερα επίσημα οι χρεώσεις περιαγωγής κινητής ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., βάσει του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Internet

inath.gr, Ηλεκτρονικός Πολυχώρος για την πόλη της Αθήνας

Το inath.gr είναι ένα νέο Αθηναϊκό portal, ένας ηλεκτρονικός πολυχώρος, που μέσα του μπορείς να βρεις ό,τι ακριβώς ψάχνεις κι ό,τι οι άλλοι αδυνατούν να σου προσφέρουν. Ένα portal νεανικό και φρέσκο, σχεδιασμένο να καλύπτει κάθε ανάγκη της αθηναϊκής κοινωνίας και να αφουγκράζεται το παλμό της. Η ομάδα του inath.gr, με αγάπη για την Αθήνα […]

Telecoms OTE

ΟΤΕ | Εγκαθιστά ασύρματο δίκτυο WiMax στο Άγιον Όρος

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πιλοτικού δικτύου WiMAX στο Άγιον Όρος. Ήδη οι πρώτοι χρήστες έχουν συνδεθεί χρησιμοποιώντας το ασύρματο δίκτυο για ευρυζωνική πρόσβαση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, καθώς, με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις πρόσβασης, δημιουργεί τη δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας σε έναν τόπο ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής […]

Telecoms OTE

ΟΤΕ Ρεθύμνου | Νεαροί ανεκπαίδευτοι φοιτητές στην υπηρεσία του καταναλωτή

Ζούμε στην Αθήνα και νομίζουμε ότι ολόκληρη η Ελλάδα είμαστε εμείς. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αυτό το συνειδητοποιούμε κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόμαστε τους τόπους καταγωγής μας. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν ταλαιπωρούν μόνο τους κατοίκους της πρωτεύουσας αλλά και όλης της χώρας. Στο καφενείο του χωριού μου, έπεσε στα χέρια μου η free press(!) […]