COSMOTE | Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

, COSMOTE | Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίαΔεν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα, 60-70% χαμηλότερα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη έκθεσή της που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης, όπως υπάρχουν στη σύσταση 1999/519/EC, δεν απαιτείται να αναθεωρηθούν, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών προκύπτει ότι προστατεύουν επαρκώς την υγεία του κοινού.

Αναλυτικότερα, στην ανασκόπηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης όπως ισχύουν στα κράτη της Ευρώπης, γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, αφού εφαρμόζει χαμηλότερα όρια κατά 60-70% από τις συστάσεις της ΕΕ.

Σχετικά με τις μετρήσεις που γίνονται ανά χώρα για τον έλεγχο της έκθεσης του κοινού από πηγές Η/Μ ακτινοβολίας, αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται από τις ίδιες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά εργαστήρια και τα αποτελέσματά τους δημοσιοποιούνται στο κοινό. Στην Ελλάδα οι μετρήσεις διενεργούνται από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE) ή άλλα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια σε σταθερή ετήσια βάση, αλλά και σε επιμέρους περιπτώσεις μετά από απαίτηση πολιτών.

Τέλος, συστήνεται η επικοινωνία με το κοινό και η σωστή ενημέρωσή του μέσω του Τύπου, της τηλεόρασης, του internet, ειδικών εκδόσεων, καθώς και προσωπικής επαφής, ώστε να μειωθεί η ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Μερικές χώρες μάλιστα (Κύπρος, Βουλγαρία, και Λιθουανία) έχουν δημιουργήσει blogs για τους πολίτες ή/και κριτικές επιτροπές με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου, ενώ το θέμα αναπτύσσεται και σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Μέσω αυτών των επικοινωνιακών διαύλων αναβαθμίζεται το επίπεδο γνώσης του κοινού, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές μπορούν να καθορίσουν τις περιοχές ενδιαφέροντός του.

1. 2nd Commission report on the implementation of Recommendation 1999/519/EC (3 September 2008)
2. 1999/519/EC on the limitation of the exposure of the general public to electromagnetic fields (0 Hz to 300 GHz) (12 July 1999)

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet COSMOTE

Pαyzy pro: Νέα εφαρμογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ήδη περισσότερες από 400 επιχειρήσεις αξιοποιούν καθημερινά τα οφέλη του payzy pro, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εμπορική του διάθεση.

Internet COSMOTE COSMOTE 5G

Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Τα Τζουμέρκα, ένας ορεινός όγκος που στέκεται περήφανος στην καρδιά της Ελλάδας, αποτέλεσαν τον ιδανικό προορισμό για το τριήμερο φωτογραφικό workshop που επέλεξα να παρακολουθήσω το προηγούμενο ΠΣΚ.

Business COSMOTE

“YOU. MADE BY YOU”: Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για τους νέους από το WHAT’S UP της COSMOTE

Αφετηρία για ένα ταξίδι ενδυνάμωσης για όλους τους νέους από την COSMOTE. Δήλωση συμμετοχής μέχρι 11/10.

Internet COSMOTE Cosmote 4G COSMOTE 5G

Μοιράσου την ευτυχία και την ελευθερία των διακοπών σου με όσους δεν μπορούν να είναι εκεί μαζί σου

Αυτή είναι η δύναμη της κάλυψης του δικτύου της COSMOTE. Η δύναμη να παραμείνεις συνδεδεμένος, όπου και αν βρίσκεσαι.