AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Η AMD επιτέλους προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις, αφήνοντας πίσω όλες τις διαρροές. Η αρχή έγινε αναλύοντας τους πολυαναμενόμενους επεξεργαστές x86 με τους πυρήνες Zen και την καινούργια αρχιτεκτονική τους που θα φέρουν ανταγωνισμό ξανά στην αγορά.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες μέσα από δημοσιεύσεις μας, δεν υπήρχε ουσιαστικά κάτι καινούργιο για να κρατήσει το ενδιαφέρον, αφού τα περισσότερα τα είχαμε αναφέρει στις αρχές του έτους όταν και έγινε γνωστό ότι η AMD εργάζεται σε κάτι καινούργιο, τόσο σε CPU, GPU αλλά και σε RAM.

Οι επεξεργαστές με τους πυρήνες Zen θα είναι ο απόγονος της οικογένειας των επεξεργαστών Bulldozer. Θα είναι οι πρώτοι μάλιστα πυρήνες επεξεργαστών που θα υιοθετήσουν την τεχνολογία SMT (Simultaneous Multithreading). Θα είναι επίσης η πρώτη σειρά από πυρήνες επεξεργαστών μετά την τεχνολογία CMT (Clustered Multithreading) που είχαν οι Bulldozer.

, AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Επιπλέον με την τεχνολογία SMT, οι Zen θα έχουν και σύστημα υψηλού εύρους χαμηλής καθυστέρησης στο cache. Αυτή είναι μια βελτίωση ζωτικής σημασίας πάνω σε προηγούμενες γενιές πυρήνων. Μέχρι πρότινος η κάτω του αποδεκτού απόδοση του cache ήταν ένα από τα πρώτα “χαντακώματα” που είχε η μικροαρχιτεκτονική των επεξεργαστών Bulldozer. Η AMD ανακοίνωσε ότι οι Zen θα είναι διαθέσιμοι ξεκινώντας από το επόμενο έτος. Οι νέοι πυρήνες των επεξεργαστών θα κατασκευαστούν με την τεχνολογία FinFET, ωστόσο η AMD δεν διευκρίνισε αν θα είναι στα 14nm ή στα 16nm τεχνολογίας FinFET. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα ασφαλές στοίχημα να ποντάρουμε στα 14nm που κατασκευάζει η GlobalFoundries.
Είπε κανείς τη λέξη απόδοση;

Καλά όλα τα σχόλια, καλές οι ορολογίες, οι εταιρείες και οι τεχνολογίες. Εδώ μιλάμε για λεφτά, μιλάμε για απαιτήσεις, άρα πρέπει να μιλήσουμε και για απόδοση.

Μέσα από λόγια του Mark Papermaster, του Διευθυντή Τεχνολογίας της AMD, έγινε γνωστό ότι οι πυρήνες Zen θα έχουν τεράστια βελτίωση στην ΙPC (Instrutions Per Clock) συγκριτικά με τους Excavator, που είναι η πιο πρόσφατη και τελευταία, ακόμα μη κυκλοφορίσιμη σειρά επεξεργαστών της οικογένειας Bulldozer. Μια βελτίωση της τάξης 40% είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό σημάδι βελτίωσης και όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία. Σαν αριθμός το 40% είναι η μια βελτίωση στην απόδοση που είναι ανεξάρτητος από την διαδικασία κατασκευής. Επομένως είναι μόνιμη βελτίωση μέσω αρχιτεκτονικής και θα είναι υπαρκτή ασχέτως με το πώς θα είναι φτιαγμένος ο επεξεργαστής.

, AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Αυτό το μείζον άλμα της απόδοσης φέρνει τους πυρήνες Zen στα ίσα με τους Haswell στη σύγκρισή ισχύος ανά νήμα πυρήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του PassMark. Βάλτε ότι θα έχει 8 φυσικούς πυρήνες, ότι θα έχει τη νέα τεχνολογία SMT, θα είναι αρκετά οικονομικοί (πολιτική της AMD μεγάλη ισχύς για λιγότερα χρήματα) τότε έχετε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν που κοντράρει τον Extreme Core i7 5960X που κοστίζει σήμερα στα 900-1000 ευρώ.

Οι πυρήνες Zen θα μπουν στην σύνθεση προϊόντων της AMD για CPU και APU το 2016 σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές. Η επόμενη μάλιστα γενιά της AMD είναι κι αυτή στα πλάνα της εταιρείας και θα ονομάζεται Zen+, θα κυκλοφορήσει το 2017 και θα έχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις ανά watt. Θα είναι μια επαναστατική βελτίωση που θα έχει γίνει πάνω στην υπάρχουσα τεχνολογία Zen. Η εταιρεία θα εκδώσει τους επεξεργαστές με πυρήνες Zen το 2016 μαζί με το νέο socket AM4. To socket αυτό θα στεγάζει CPU υψηλών επιδόσεων και APU που θα είναι βασισμένες στη επόμενη γενιά GPU αρχιτεκτονικής GCN με τεχνολογία κατασκευής FinFET.

Η νέα οικογένεια CPU υψηλών επιδόσεων που πρότινος διέρρευσε με το όνομα “Summit Ridge” θα έχει τεχνολογία SMT με υψηλό αριθμών πυρήνων και θα υποστηρίξει το πρότυπο μνημών DDR4. Η πλατφόρμα θα είναι βασισμένη στο νέο socket AM4 και ένα νέο chipset που ακόμα είναι άγνωστες οι λεπτομέρειές του. Από μη επιβεβαιωμένες διαρροές μάλιστα λέγεται ότι οι Summit Ridge επεξεργαστές θα έχουν ως και 8 πυρήνες Zen και 12MB L2 & L3 cache. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο αν θα έχουν περισσότερους πυρήνες από όσο λέγεται.

, AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ναι, η AMD μίλησε και για εκδόσεις επεξεργαστών για Enthusiasts στο νέο socket AM4 και την 7η γενιά APU που θα κυκλοφορήσουν κι αυτοί το 2016. Περισσότερα θα μάθουμε εν καιρώ μιας και είναι μόδα να διαρρέουν πληροφορίες πριν την έλευση επίσημων ανακοινώσεων.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε μια AMD ανανεωμένη, να εκμεταλλεύεται όλους τους πόρους της και συνεργασίες της με άλλες εταιρείες και τεχνολογίες τους για να μπορέσει να κοντράρει στα ίσα την Intel, τόσο σε λύσεις ανεξάρτητων επεξεργαστών όσο και σε επεξεργαστές με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. Βλέποντας την ΑΜD να αρχίζει να διορθώνει το πρόβλημα του όγκου της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών της, δε θα αργήσει η μέρα που θα δούμε τους πυρήνες Zen να ανταγωνίζονται τους Intel Cannonlake στα 10nm που είναι παρεμφερούς σχεδιασμού με τους Skylake.

Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε τα Hi End συστήματα και τις τελικές τους επιδόσεις και από πλευράς AMD αλλά και πλευράς Intel.

, AMD Zen: Νέα αρχιτεκτονική πυρήνων

Πηγή: 1, 2

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
JohnGR

Άντε επιτέλους!
Κάρτες γραφικών με HBM που στοχεύουν πάνω από Titan X, καινούργες CPU & APU που στοχεύουν να κοντράρουν τους i5 και τους i7. All guns blazing η AMD!

Στο https://techblog.gr/computers/amd-zen-core-leak-3537/ ένας είχε γράψει για γύρω στο 37%, η AMD λέει για 40%. Το ‘δες, το ‘παιξες;

mimis13

Κάποιο leak θα είχε δει και το έπαιξε Joker. Γιατί με μαθηματικά αυτό το νουμεράκι δεν πιάνεται για κανένα λόγο.

kokour

Καλά όλα αυτά αλλά μέχρι να γίνουν πραγματικότητα η Intel θα έχει περάσει πάλι όχι 1 αλλά 2 βήματα μπροστά.Καλό είναι πάντως για όλους μας το ότι η AMD προσπαθεί πολύ σκληρά τελευταία από τη μία για να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της η Intel στο θέμα των τιμών και από την άλλη να βάλει και αυτή τα δυνατά της ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε ακόμα πιο αποδοτικά pc.

mimis13

@kokour, τι εννοείς μέχρι να γίνουν πραγματικότητα;;; και τι εννοείς 1 με 2 βήματα μπροστά η Intel; βλέπεις κάπου κάτι τέτοιο να πλανάται ή είσαι fan και εικάζεις ουτοπικά; Δεν ειρωνεύομαι και δεν κοροϊδεύω, συζήτηση κάνω.

NIck

@mimies13 Εννοεί πως μέχρι να βγουν οι Zen στην αγορά, οι οποίοι υπόσχονται επιδόσεις επιπέδου Haswell, η Intel θα έχει βγάλει στην αγορά τους Broadwell και θα είναι στο ξεκίνημα των Skylake, που σημαίνει πρακτικά 2 βήματα πίσω. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι επιτέλους θα υπάρχουν AMD επεξεργαστές που θα μπορούν να κοντράρουν σε επιδόσεις τους Intel και θα συμφέρουν οικονομικά. Άντε, μαζί με τον νέο AMDGPU Driver που ανακοινώθηκε φέτος για GPUs και APUs σε Linux περιμένω πώς και πώς τα νέα τους προϊόντα.

mimis13

@Nick, βιάζεσαι. Αλλά δεν είναι κακό. Έχεις διαβάσει καθόλου για gaming και gaming επιδόσεις με DX12; Αν όχι να το κάνεις. Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις τι γράφω:

Η API του DX12 θα μπορεί να δώσει δύναμη σε υπολογιστή με κάρτα γραφικών AMD με CPU από 6 πυρήνες και πάνω. Φυσικούς. Κάτι που μόνο κάτι extreme λύσεις προσφέρουν με i7 DDR4 που είναι απαγορευμένες οι τιμολογήσεις τους.

Αν θεωρείς πως και η Nvidia είναι πιο δυνατή από AMD λύσεις, τότε δεν έχουμε και πολλά να πούμε εδώ. Όχι πως μειώνω εσένα και τη γνώμη σου, αλλά σαν hardware, σαν χαρακτηριστικά η AMD πατάει την Nvidia και ειδικά με τις νέες κάρτες θα ξεφύγει. HBM, HBM2, δίαυλοι 1024bit, τεχνολογίες που ελαττώνουν τη χρήση CPU και φραπές μέτριος στο χέρι ενώ ανοίγει ο υπολογιστής.

Επομένως αν μια λύση AMD πακέτου δίνει ισχύ που δεν φτάνει ούτε η TitanX τότε μιλάμε για ανταγωνισμό που πρέπει να φτάσει η Intel και η Nvidia.

Nick

@mimis13 Δεν είμαι ένας από τους κράχτες του Techblog οπότε δεν κάνω και δεν ανέχομαι επιθέσεις (κάτι το οποίο η ομάδα του Techblog επιτρέπει για άγνωστους λόγους ενώ είναι πραγματικά απαράδεκτο για την εικόνα ενός “σοβαρού” site). Έχεις δίκιο για το DX12, ωστόσο εγώ δε μιλώ για απόδοση σε Gaming αλλά γενικότερα απόδοση της CPU. Οι σημερινοί AMD είναι περίπου 40% πιο αδύναμοι από τους Intel σε απόδοση Single-Thread. Οι Zen έρχονται να καλύψουν αυτό το 40% αλλά η Intel έχει ήδη αρχρίσει να φέρνει στην αγορά τους Broadwell και θα φέρει από αρχές του 2016, μαζί με τους Zen της AMD, τους Skylake οι οποίοι θα έχουν 4+ πυρήνες, σίγουρα καλύτερη απόδοση από τους Broadwell και πολύ πιθανόν να έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Οπότε τα 1 – 2 βήματα πίσω είναι η πραγματικότητα. Πέρα από το Gaming Performance υπάρχει και το γενικό Computation Performance καθώς και το Audio – Video Encoding/Decoding Performance στα οποία ΔΥΣΤΥΧΩΣ μονοπωλεί η Intel. Όσον αφορά στις κάρτες γραφικών, δεν ξέρω αν από άποψη Hardware οι AMD είναι καλύτερες από τις Nvidia, πάντως οι AMD έχουν πολλά, πάρα πολλά ελαττώματα στο Firmware, πολύ, παρα πολύ κακούς Drivers και γενικά κακή υποστήριξη. Εν τέλει αυτό που… Συνέχεια »

JohnGR

@Nick
ακόμα η ίδια καραμέλα με τους drivers; Πρόβλημα είχαν το 2000-κάτι, τώρα έχουμε 2015. Τα προβλήματα με τους drivers της AMD έχουν εκλείψει εδώ και μια δεκαετία, γι’ αυτό και δεν βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο νέες εκδόσεις. Αν θες να έχεις τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, κατέβασε τους beta (τελευταία έκδοση 13-4-2015), που είναι σταθερότατοι.

Nick

@JohnGR Δεν είναι καραμέλα, από προσωπική εμπειρία. Αν δεν ήταν έτσι δε θα το ανέφερα και οι drivers είναι το πιο σημαντικό κομμάτι λογισμικού όσον αφορά στο πόσο “δεμένο” θα είναι το Λειτουργικό Σύστημα με το Hardware.
Τέλος πάντων, το πόσο καλό ή κακό είναι κάτι για τον καθένα μας είναι καθαρά υποκειμενικό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσω.

inblx

Για μένα παντα η AMD ηταν πάντα πιο μπροστά από την Intel, σε θέματα επεξεργαστών. Απλα βγάζει πολύ λιγότερα μοντέλα επεξεργαστών, κάθε 3 χρόνια ξέρω γω. Αργεί να βγάλει επεξεργαστές, γιατί και οι παλιοί επεξεργαστές που έχει μετράνε.

Έχει πρωτοτυπήσει πολλές φορές. Μια τα APU που ναι, η Intel ηδη είχε ηδη επεξεργαστές με GPUs μέσα, όμως η AMD το πήγε to the next level. Παλιότερα ηταν η πρωτη που κυκλοφόρησε κανονικό διπύρηνο επεξεργαστή, και όχι δυο μονοπύρηνους σε ενα module.

Επίσεις, τόσο καιρό δεν έβγαζε επεξεργαστές γιατί είχε τονίσει πως θα κανει focus στο Gaming. Και στα games παίζει μεγαλύτερο ρολο η GPU. Και ο επεξεργαστής βέβαια, όμως επεξεργαστές είχε, με 6-8 πυρήνες κιόλας, όχι διπύρηνους με hyper threads….

mimis13

@Nick, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί νιώθεις ότι σου επιτίθεμαι, δεν ισχύει, το Techblog είναι μια σοβαρή σελίδα και όχι “σοβαρή” και εκ μέρους της ομάδας που ιδρώνει για να είσαι ενήμερος εσύ και οι φίλοι μας, σε παρακαλώ να ανακαλέσεις. Μια γνώμη εκφράζει ο καθένας και ήδη είπα ότι δε μειώνω την άποψή σου και εσένα προσωπικά. Το είπα γιατί ισχύει προτού συνεχίσω να λέω τη δική μου γνώμη. Φιλικά το λέω. Όσο για τα υπόλοιπα, ευχαριστώ τους inblx και JohnGR για τις απόψεις που επέλεξαν να δημοσιεύσουν μιας και συμφωνώ μαζί τους θα προσθέσω ότι η AMD δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν. Η Nvidia ο κολοσσός των γραφικών δεν έχει μια API που να χτυπάει κάποιον DX για να τον βγάλει από το παιχνίδι. Έβγαλε τον Mantle η AMD και εκεί πετάχτηκε ο DX12. Η Nvidia που είναι; H Intel με το πολυδιαφημισμένο της Iris Pro τι κάνει; DX12 δε χρησιμοποιεί; Εγώ ο ίδιος δημοσίευσα τα αποτελέσματα που δείχνουν βελτίωση στην Intel με DX12. Κάτι δικό τους δεν έχουν να πουν αυτό που κατηγορείς εσύ την AMD ότι δεν κάνει, δηλαδή ένωση software με hardware. Εγώ περιμένω στη γωνία το Mantle. Και η AMD έχει Drivers, 15.4 και… Συνέχεια »

mimis13

Επίσης, είχα R7 260X, R9 270X και τώρα έχω R9 280X. Καμία προβληματική, κανένα πρόβλημα με Firmware. Όλες είναι εκδόσεις Gigabyte. Και ήταν φοβερές. Συνεργασία με επεξεργαστή και Over Drive σε CPU και GPU και δεν υπήρξε ούτε μπουκάλι ούτε πρόβλημα.

inblx

@mimis13

Όσο και να χτυπιούνται οι εταίρες μεταξύ τους, Intel-Nvidia με την AMD, η AMD μόνο και μόνο που κατασκευάζει επεξεργαστές και καρτες γραφικών για της κονσόλες, είναι μπροστά για μένα. Παλιότερα, η Sony στο PS3 είχε κάρτα γραφικών Nvidia. Μετα πήδησε σε AMD. Οι υπόλοιπες εταιρίες ηδη χρησιμοποιούσαν Radeon καρτες. Αυτό κάτι μας λέει.

Nick

@mimis13 Μάλλον δεν κατάλαβες καλά, δεν έγραψα πως νιώθω ότι μου επιτείθεσαι, απλά ξεκαθάρισα πως δεν το πήρα ως επίθεση αλλά ούτε μου αρέσει να μπαίνω στη διαδικασία επίθεσης – άμυνας, όπως γίνεται σε πολλά σχόλια εδώ μέσα. Γι αυτό έγραψα και το “σοβαρό”, καθώς αναγνωρίζω την προσπάθεια του Techblog να μας φέρνει γρήγορα τα τεχνολογικά νέα, αλλά δεν αναγνωρίζω και θεωρώ απαράδεκτο το ότι αφήνουν τον κόσμο να κράζεται κάτω από τα άρθρα, στα σχόλια και γι’ αυτό δεν ανακαλώ. Εγώ αγόρασα πέρυσι τέτοια εποχή μια ASUS R7 260X OC και επειδή κάτι δεν πήγαινε καλά, σε επικοινωνία με το service του καταστήματος αγοράς την πήγα για έλεγχο και μου είπαν πως στη διάγνωσή τους κατέληξαν στο ότι είχε ελαττωματικό firmware. Επίσης μου ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές πρόβλημα με τις AMD και οι ίδιοι μου πρότειναν να την αντικαταστήσω (εντός εγγύησης) με μια Nvidia. Δε συγκρίνω τις εταιρίες ούτε υπερασπίζομαι / προωθώ κάποια περισσότερο, δεν με ενδιαφέρει, εγώ είμαι απλά ένας πελάτης (όπως και όλοι μας) οπότε δεν έχει νόημα να υπερασπίζομαι κάποιον που βγάζει χρήματα εις βάρος μου (γι αυτό και ο fanboyσμός εταιριών είναι απλά μάταιος) και παραθέτω μόνο την εμπειρία μου. Στο κομμάτι της… Συνέχεια »

JohnGR

@Nick,
Στο service των καταστημάτων δεν έχουν τον εξοπλισμό να δουν αν φταίει το firmware, η πλακέτα ή οτιδήποτε άλλο. Αφού τα τζιμάνια μπορούσαν να διαγνώσουν το ελαττωματικό firmware, γιατί δεν το flashαραν κιόλας; Επίσης, κάθε εταιρεία που βγάζει κάρτες γραφικών βάζει τα δικά της bios.
Για την πρόταση που σου έκαναν για NVidia, το πιο πιθανό ήταν να ήθελαν να ξεστοκάρουν.

Εχετλαιος

Και οι fx vishera καλοι ηταν και κρατανε ακομη. Εχουν παντως φτασει στα ορια απο θεμα αποδοσης ειδικα η intel λογω τεχνολογιας υλικων (ΣΙΛΙΚΟΝΗ). Θα βαδισουν τωρα με τους amd zen μαζι (40% single core improved performance) 14nm και στα 10nm μετα πιστευω θα δουμε αλλα απιστευτα πραγματα, εκει θα παιχτεί το μεγαλο παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.