AMD: Polaris τον Ιούνη, Vega τον Οκτώβρη

AMD: Polaris τον Ιούνη, Vega τον Οκτώβρη, AMD: Polaris τον Ιούνη, Vega τον Οκτώβρη

Κι ενώ όλοι περίμεναν οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις να γίνουν στην έκθεση της Computex, η AMD αναφέρει ότι θα κάνει μια παρουσίαση εντός κλειστών θυρών για λίγους. Η έκθεση αυτή θα λάβει χώρα στο Μακάου, της Κίνας και πολύ πιθανό είναι να γίνει και μετάδοση live streaming. Η ημερομηνία σίγουρα θα είναι πριν την έναρξη της Computex στις 31 Μαΐου και σίγουρα γύρω από την ημερομηνία κυκλοφορίας της Nvidia GTX 1080.

AMD: Polaris τον Ιούνη, Vega τον Οκτώβρη, AMD: Polaris τον Ιούνη, Vega τον Οκτώβρη

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως, η κορυφαία GPU της αρχιτεκτονικής Polaris σε καμία περίπτωση δε φτάνει σε δυνατότητες την GTX 1080 της Nvidia. Η σύγκριση θα ήταν δυνατή να γίνει μόνο με το μοντέλο GTX 980Ti, το οποίο «κοντράρει» σε τιμή (έχοντας τιμή σαν της GTX 970 ή και παρακάτω), φέροντας ανάλογες δυνατότητες (με την GTX 980Ti) και ίσως κάτι παραπάνω. Μόνο η αρχιτεκτονική Vega έχει τη δυνατότητα να κοντράρει τη 10η σειρά της Nvidia.

Η αρχιτεκτονική Vega θα κυκλοφορήσει κατά τον Οκτώβρη, για τα Low End και value και το Q1 του 2017 για τα Hi End μοντέλα, καθώς και τη ναυαρχίδα. Η σειρά Vega θα φέρει την αρχιτεκτονική GCN 4.0, με μνήμη HBM2 και πιθανόν ως και 4096 stream processors. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε ευλόγως να περιμένουμε ότι ξεπενερνάει ό,τι η GTX 1080 μπορεί να προσφέρει.

Αυτή η κίνηση της AMD, ίσως αναγκάσει τους καλοκαιρινούς μήνες την Nvidia να εργαστεί πάνω σε μια δυνατή απάντηση, ώστε να καλύψει όποιο κενό δημιουργηθεί, αν και εφόσον η αρχιτεκτονική Vega έχει την επιτυχία που περιμένουν στο στρατόπεδο της Advanced Micro Devices.

Πηγές: 1, 2

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Τι ωραίος που είναι ο ανταγωνισμός, πάντα προς όφελος μας λειτουργεί.

ΚωσταςD.

Θα τρεχει και δεν θα φτανει και στις καρτες γραφικων οπως το παει η amd… Ηδη επρεπε να εχει διαθεσιμες τις vega. Η nvidia ξεφευγει αρκετα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.