Που πήγε η πατροπαράδοτη εορταστική μας κραιπάλη;

«Εν αναμονή εορτών και με αγοραστική μανία που σιγοβράζει, τα Χριστούγεννα αποτελούν παραδοσιακά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγούμε από το μικροαστικό μας κουκούλι και να αφεθούμε στα απανταχού καταναλωτικά ατοπήματα». Ιδανική φράση για να περιγράψει μια εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά όχι για φέτος. Η οικονομική κρίση, που, ενισχυμένη από τα μαζικά κύματα πανικού που προσφέρουν τα media, πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας σαν σκοτεινός άγγελος, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πατροπαράδοτη εορταστική μας κραιπάλη.

, Που πήγε η πατροπαράδοτη εορταστική μας κραιπάλη;Με την κρίση λοιπόν όχι απλά να χτυπά την πόρτα αλλά να έχει ήδη περάσει το κατώφλι, οι retailers δεν κοιμούνται και τόσο ευχάριστα. Μια ανησυχία που έχει ήδη περάσει και στους προμηθευτές τους με αποτέλεσμα αναπροσαρμογή των στρατηγικών τους, άλλες φορές σε μικρό και άλλες σε μεγαλύτερο ποσοστό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απόψεις του κοινού. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Microsoft στην Μεγάλη Βρετανία σε ένα δείγμα 1000 ατόμων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καταναλωτές προσανατολίζονται σε αγορές που θα τους κρατήσουν εντός των «οικιακών τειχών» ενισχύοντας το home entertainment fun και περιορίζοντας τις σπατάλες από τα Χριστουγεννιάτικα ξεπορτίσματα. Πιο συγκεκριμένα, κάτι λιγότερο από το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στην προσεχή εορταστική περίοδο προσανατολίζεται στην αγορά ενός μόνο δώρου που όμως θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περίπου 72% των ερωτηθέντων θα αγόραζε δώρα με «μακροπρόθεσμο ορίζοντα», με άλλα λόγια θα συνέχιζαν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για όλη την επόμενη χρονιά.

Ανάλογα συμπεράσματα φτάνουν συνεχώς στα γραφεία των υπευθύνων κάνοντας τους να αναπτύσσουν ολοένα και πιο επιθετικές επικοινωνιακές στρατηγικές μιας και γνωρίζουν ότι η αγορά θα είναι αυτή που θα αποφασίσει σε τι ποσοστό ο «εκτιμώμενος όγκος» θα μεταβληθεί σε «ακριβή αριθμό» πωληθέντων τεμαχίων. Η Black Friday, η πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Η.Π.Α. είναι η ημιεπίσημη ημερομηνία έναρξης της εορταστικής καταναλωτικής περιόδου, πράγμα που την μεταβάλει άμεσα σε καθοριστικό παράγοντα για το κατά πόσο ο φετινός όγκος πωλήσεων θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο περσινό. Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο ετών είναι ένας μόνιμος βραχνάς, αλλά τα στελέχη της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξα και φέτος, παίρνοντας κουράγιο από έρευνες σαν αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω.

Όσον αφορά την ευχάριστη έκπληξη που ακούει στο όνομα Wii, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν όπως αναμενόταν βάσει της μέχρι τώρα πορείας του. Η Nintendo πλέον δεν ανησυχεί για το κατά πόσο οι φετινές πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις περσινές αλλά κατά πόσο το «παιδάκι» της θα σπάσει το ρεκόρ του PS2, το οποίο, στις μέρες της απόλυτης κυριαρχίας του πούλησε 1,76 εκατ. τεμάχια παγκοσμίως μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Ένα ρεκόρ που παρά τρίχα έχασε το 2007 σταματώντας στα 1,46 εκατ. τεμάχια, χάνοντας την ευκαιρία να καμαρώσει δύο προϊόντα της στις αντίστοιχες πρώτες θέσεις (το Nintendo DS κρατάει το σχετικό ρεκόρ στην κατηγορία του με 2,01 εκατ. τεμάχια).

Οι επικοινωνιακές στρατηγικές έχουν πάρει φωτιά όσον αφορά το X360. Όπως βλέπουμε άλλωστε καθημερινά και στους Αθηναϊκούς δρόμους, η κονσόλα της Microsoft με νέα, πολύ προσιτή τιμή βομβαρδίζει καθημερινά τον εγκέφαλο του υποψήφιου καταναλωτή. Φαίνεται ότι η στάση αναμονής που είχε η Microsoft τόσο καιρό στο θέμα της τιμής της βγαίνει σε καλό, μιας και το timing την ευνοεί εξαιρετικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, και για πρώτη φορά μετά την εορταστική περίοδο του 2006, το X360 αναμένεται να ξεπεράσει τον άμεσο ανταγωνιστή του που ακούει στο όνομα Playstation3. Σε αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η κονσόλα της Microsoft αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα μεταξύ ετών για 4η συνεχόμενη χρονιά. Με άλλα λόγια, κοιτώντας την πορεία του X360 από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι τώρα, διαπιστώνουμε ότι κάθε χρονιά είναι καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή. Άλλο ένα ευεργετικό αποτέλεσμα της μειωμένης τιμής σε αυτή την δεδομένη στιγμή, μιας και παραδοσιακά όλες οι κονσόλες μετά τον 2ο χρόνο κυκλοφορίας τους αρχίζουν την φθίνουσα πορεία. Αντίθετα από ότι συνηθιζόταν μέχρι τώρα από την υπόλοιπη αγορά, το Χ360 αγγίζει τα $200 (τιμή λιανικής) στον 4ο χρόνο, κάτι που αναμένεται να επιμηκύνει την ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων.

Με λιγοστούς επικοινωνιακούς άσους στο μανίκι και με τις εξελίξεις να μην είναι αυτές που περίμενε, η Sony φαντάζει αρκετά στριμωγμένη. Αν και πέρυσι αναδείχθηκε νικήτρια με βραχεία κεφαλή στην μάχη με την Microsoft, φέτος τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το Χ360 λανσάρεται με αρκετά χαμηλότερη τιμή. Λάθη στο λανσάρισμα του PS3 έγιναν πολλά και τώρα φαίνεται να πληρώνονται. Επειδή όμως το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επίφοβο, θεωρώ ότι η Sony, με την εμπειρία που διαθέτει, θα καταφέρει να ανταπεξέλθει παρά τις παγκόσμιες οικονομικές αντιξοότητες.

Οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις είναι καλές αλλά το τι μέλλει γενέσθαι μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Οι επόμενες 4-5 εβδομάδες θα είναι άκρως καθοριστικές για τα οικονομικά αποτελέσματα των 3 μεγάλων παικτών, που λίγο πολύ θα κρίνουν και περαιτέρω κινήσεις στον κλάδο.

Γιάννης Χατζημανώλης
Game 2.0

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured Xbox

Persona 3 Portable, Persona 4 Golden, Persona 5 Royal: Σε Xbox και PC

Όπως έκανε γνωστό η Atlus τα Persona 3 Portable, Persona 4 Golden, Persona 5 Royal έρχονται στο Xbox και τα PC.

Games PlayStation

PlayStation Plus Extra και Premium: Αυτά τα παιχνίδια θα περιλαμβάνονται

Με την εγγραφή στο PlayStation Plus Extra ή στο Premium έχεις πρόσβαση σε δωρεάν παιχνίδια. Αυτό το ξέραμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε και αναρωτιόμασταν είναι οι τίτλοι αυτών.

Games PlayStation Xbox

Silent Hill 2: Ίσως αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα remake στο μέλλον

Στη δημοσιότητα δόθηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα να δούμε το Silent Hill 2 σε Remake από την Bloober Team.

Games PlayStation Sony

Playstation Plus: Πάνω από δύο ώρες θα διαρκούν οι δοκιμές παιχνιδιών

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιορισμένου χρόνου δοκιμές παιχνιδιών που θα αποτελούν μέρος της νέας συνδρομής PlayStation Plus Premium.