Nvidia GeForce GTX 970: Σημαντικό σχεδιαστικό λάθος

Η GPU της Nvidia, GeForce GTX 970 4GB, σήμερα είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας στο χώρο του gaming. Η απόδοση που προσφέρει στα επίπεδα γραφικών σε σχέση με την τιμή της (περί τα 360 ευρώ), την έχουν φτάσει ψηλά σε πωλήσεις κάνοντάς την, την πιο δημοφιλή GPU για το 2014.

Μόνο που, προσφάτως, σε μια έρευνα από pc enthusiasts που έτρεξαν benchmarks για τη μνήμη γραφικών (vRAM), ανακαλύφθηκε πως υπάρχει ένα σχεδιαστικό λάθος το οποίο δεν επιτρέπει στην GPU να χρησιμοποιήσει τα τελευταία 700MB της. Σαν αποτέλεσμα η κάρτα «βλέπει» και χρησιμοποιεί μόνο τα 3.3GB της vRAM.

Το πιο παράξενο σε αυτήν την ιστορία είναι πως σε διάφορα τεχνολογικά φόρουμ, σε συζητήσεις για το “memory bug” όπως αποκαλείται, χρήστες κάνουν λόγο για 500ΜΒ αντί για 700ΜΒ που αρχικά εκτιμήθηκε, όπως για παράδειγμα στο Shadows of Mordor κι άλλοι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τρέχοντας το Call of Duty. Αναφέρθηκε μάλιστα, πως γίνεται χρήση όλης της μνήμης σε ανάλυση 4k, χωρίς τίποτα να είναι επιβεβαιωμένο.

Nvidia GeForce GTX 970 πρόβλημα, Nvidia GeForce GTX 970: Σημαντικό σχεδιαστικό λάθος

Επίσημο δημοσίευμα των forums της Nvidia, αναφέρει: «Η GeForce GTX 970 4GB χρησιμοποιεί δύο τομείς vRAM. Έναν τομέα με 3,5GB και έναν με 0,5GB. Η GPU έχει σαν προτεραιότητα το τμήμα με τα 3,5GB. Επομένως, όταν ένα παιχνίδι χρειάζεται λιγότερα από 3.5GB vRAM τότε έχει πρόσβαση στον πρώτο τομέα με τα 3.5GB. Το ίδιο συμβαίνει και με τα benchmarks. Αφού χρειάζονται λιγότερα από 3.5GB για να «τρέξουν», τότε μόνο 3.5GB αναφέρουν πως είναι διαθέσιμα για χρήση. Αλλά, όταν ένα παιχνίδι απαιτεί περισσότερα από 3.5GB vRAM, τότε δίνεται πρόσβαση και στα δύο, ενεργοποιώντας το πλήρες εύρος των 4GB vRAM».

Το δημοσίευμα αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες της GTX 970, αφού είναι αδύνατο να διορθωθεί αυτό το λάθος, μιας και δεν πρόκειται για bug από το λογισμικό, αλλά για κατασκευαστικό.

Πηγή: 1, 2


Σημειώσεις:

vRAM = η μνήμη της κάρτας γραφικών
benchmark = έλεγχος δυνατοτήτων ενός hardware και λεπτομερή αναφορά αποτελεσμάτων του
bug = σφάλμα που δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία ενός Hardware ή Software.

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gt-i9506

Πραγματι ετσι ειναι σε ολα τα benchmark αναφερεται 3.5 gb πραγμα που με.προβληματισε ομως για την τιμη της εινακ οτι καλυτερο υπαρχει τρεχει οτιδηποτε σε fullhd. Τωρα οσον αφορα το gaming σε 4k ειναι ενα αλλο θεμα στην ουσια αν θες 4k πολυ απλα πας σε sli gtx980 και αν….

Νικος

Εχουν γινει επισης πολλες αναφορες για coil-whine στις πρωτες 970.Οπως και στην δικια μου.Παρολα αυτα μπορει να ζητηθει αντικατασταση για το coil-whine.Ομως οχι για το θεμα της VRAM.

dimmis

Αρκετά προβλήματα με gtx970 από πολλούς χρήστες..
Εγώ προτίμησα R9 290 και έχω το κεφάλι μ ήσυχο.. Δεν αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα κ να έχεις προβλήματα!

MANOS

@dimmis
Έλα πες την αλήθεια ευκαιρία έψαχνες ε?
Και οι R9 290 & 290X βγάζουν πολλά προβλήματα, Coil Whine, black screen, stability, drivers, BSOD κτλ.
Μια αναζήτηση στην Google θα στα βγάλει φάτσα κάρτα, το κεφάλι σου ήσυχο δεν το έχεις με καμιά εταιρία γι αυτό υπάρχει και η εγγύηση.

Δεν δικαιολογώ την Nvidia ούτε το σχεδιαστικά λάθος αλλά αν όντως γίνετε χρήση όλης της μνήμης αυτόματα όταν απαιτείται και δουλεύει σωστά χωρίς παρενέργειες τότε δεν είναι πρόβλημα, αν όχι τότε είναι υποχρεωμένοι να τις αντικαταστήσουν.

dimmis

@MANOS
Δεν έχω θέμα με καμιά από τις 2 εταιρείες,
Αλλάζω συχνά GPU και παίρνω πάντα και από τα 2 “στρατόπεδα”..

Τώρα όσο αφορά τα προβλήματα με τις R9 290 έχω διαβάσει κυρίως για black screen σε μερικά μοντέλα..
Επίσης ένας λόγος που επέλεξα R9 290 ήταν η κατά πολύ χαμηλότερη τιμή

MANOS

@dimmis
Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και μου τα έβγαλε στα πρώτα 10 αποτελέσματα της Google.
Όσον αφορά την τιμή, ναι έχει πολύ χαμηλότερη τιμή αλλά και χαμηλότερες επιδόσεις, παίζει στην κατηγορία της 290X απόδοση/τιμή.

Πολύ καλή η επιλογή σου φυσικά και δεν υπάρχει κάτι αντάξιο σε αυτήν την τιμή από την Nvidia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.