Nvidia: Προσπαθεί να «παίξει μπάλα» στη βιομηχανία του gaming με νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα

, Nvidia: Προσπαθεί να «παίξει μπάλα» στη βιομηχανία του gaming με νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα

Στις 5 Απριλίου 1993 ιδρύθηκε από τρεις τεχνικούς, οι οποίοι ασχολούνταν με μικροεπεξεργαστές και γραφικά, η Nvidia, μία εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών ή αλλιώς τις Graphics Processing Units, τις γνωστές σε όλους μας GPU, για εταιρείες gaming, αλλά και μονάδων με σύστημα τσιπ (System on a Chip Units ή εν συντομία SoCs) για την παροχή τους σε εταιρείες κινητών και στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ωστόσο, κάποια στιγμή θέλησε να μπει πιο δυναμικά στη βιομηχανία του gaming και να μπει «σφήνα» στις Sony και Microsoft, που «παίζουν μπάλα» με τις δύο κορυφαίες κονσόλες video games, τα PlayStation και Xbox, αντίστοιχα.

Έτσι, στις 31 Ιουλίου 2013 κυκλοφόρησε το Shield Portable, μία φορητή κονσόλα παιχνιδιών με Anroid Lollipop 5.1 και χειριστήριο, που είναι παρόμοιο με αυτό του Xbox 360 στον σχεδιασμό και παρόμοιο με το DualShock της Sony, όσον αφορά το control setup, και είναι ενσωματωμένο στην οθόνη αφής 5 ιντσών με ανάλυση 1280Χ720.

, Nvidia: Προσπαθεί να «παίξει μπάλα» στη βιομηχανία του gaming με νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα

Τα συναισθήματα για την Nvidia από τις κριτικές ήταν ανάμεικτα, καθώς στα previews όλοι συμφώνησαν για την εξαιρετική απόδοσή του, αλλά άσκησαν κριτική και οι λόγοι ήταν δύο. Πρώτον, το υψηλό κόστος, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να πωληθεί, και δεύτερον, το ότι δεν υπήρχαν video games, τα οποία θα άξιζαν τον χρόνο που θα αφιέρωνε ο κάθε gamer.

Γι’ αυτό, η Nvidia έκανε μία ακόμα προσπάθεια και ένα χρόνο μετά, στις 29 Ιουλίου 2014, κυκλοφόρησε το Shield Tablet. Αυτό είχε οθόνη 8 ιντσών, η οποία μπορούσε να δώσει σήμα με 4Κ ανάλυση στην τηλεόραση μέσω HDMI, και ασύρματο χειριστήριο, ενώ μπορούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα 4 μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi.

Επίσης, είχε μπροστινά stereo ηχεία και μπροστινή HDR κάμερα 5 MP. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια ήταν ικανή να φέρει εις πέρας τα πλάνα της Nvidia, αφού στις 31 Ιουλίου 2015 δέχτηκε κλήσει να αντικαταστήσει τις συσκευές, που πωλήθηκαν από την έναρξη της κυκλοφορίας τους μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα, καθώς υπήρχε πρόβλημα υπερθέρμανσης της μπαταρίας, το οποίο υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει φωτιά.

Βέβαια, το κακό είχε και συνέχεια, καθώς τον Αύγουστο του 2016 η εταιρεία ανακοίνωσε πως ακυρώνονται τα πλάνα για αναβάθμιση του hardware, με τον λόγο να φημολογείται ότι είναι η επικείμενη σύγκρουση με το Nintendo Switch, το οποίο χρησιμοποιούσε παρόμοια τεχνολογία.

, Nvidia: Προσπαθεί να «παίξει μπάλα» στη βιομηχανία του gaming με νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα

Στα μισά του 2017 δεν ήταν πλέον διαθέσιμο προς πώληση στην επίσημη ιστοσελίδα της Nvidia ή σε οποιοδήποτε άλλο site, ενώ στα μισά του 2018 η Nvidia ανακοίνωσε ότι σταμάτησε η πώληση της συσκευής στο site του Shield. Αφού, λοιπόν, δέχτηκε δύο ηχηρά χαστούκια, στην Nvidia μάλλον αποφάσισαν ότι θα πρέπει να κάνουν αργά και σταθερά βήματα και όχι να βιάζονται.

Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου 2015 παρουσίασαν μία cloud gaming υπηρεσία, τη GeForce Now. Οι άνθρωποι της αμερικανικής φίρμας, που έχει έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, φαίνεται ότι προτίμησαν να πλησιάσουν πρώτα τους λάτρεις των games στον υπολογιστή, οι οποίοι είναι αρκετοί στην εποχή του ίντερνετ.

Για να κάνουν το επόμενο βήμα, λοιπόν, έφτιαξαν αυτή την cloud gaming υπηρεσία, ώστε οι PC gamers να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να παίξουν εκεί ό,τι παιχνίδι έχουν εγκαταστήσει στον προσωπικό υπολογιστή τους, αλλά χωρίς πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Σε πρώτη φάση η εν λόγω υπηρεσία άρχισε σε beta έκδοση, όμως η Nvidia ήθελε να δείξει τις διαθέσεις της και τον Ιανουάριο του 2017 αποκάλυψε πως είναι διαθέσιμη ως free beta για κατόχους PC και Macintosh υπολογιστών σε Βόρειο Αμερική και Ευρώπη.

Το επόμενο βήμα έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την έξοδο της υπηρεσίας από την έκδοση Beta και την παρουσίασε στο γενικό κοινό, όντας πλέον διαθέσιμη σε Windows, macOS και Anroid.

, Nvidia: Προσπαθεί να «παίξει μπάλα» στη βιομηχανία του gaming με νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα

Όπως προαναφέραμε, η Nvidia φαίνεται να έχει σκοπό να μπει πιο δυναμικά στη βιομηχανία του gaming, γι’ αυτό και έκανε μία ακόμα κίνηση, ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους gamers και φυσικά καλύτερες κριτικές. Άρχισε να διαδίδει ότι μέσω της GeForce Now θα διατίθενται νέα παιχνίδια κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη.

Μάλιστα, η αρχή θα γίνει με το sci-fi δράσης video game της Remedy Entertainment με τίτλο Control. Αυτό πλέον έχει γίνει μέλος του Epic Games Store αποκλειστικά για gaming στον υπολογιστή, αφού εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματά του από τη Remedy Entertainment, με την εταιρεία που έχει κυκλοφορήσει το Fortnite να εκφράζει τη στήριξή της στην υπηρεσία της Nvidia.

«Η Epic στηρίζει ολόψυχα την υπηρεσία GeForce Now της Nvidia με το Fortnite και άλλους τίτλους του Epic Games Store, τους οποίους επιλέγουμε (συμπεριλαμβάνοντας και αποκλειστικά), και θα βελτιώσουμε την ενσωμάτωση με το πέρασμα του χρόνου», έγραψε στο Twitter του ο CEO της Epic Games, Τιμ Σουίνι.

Ωστόσο, και πάλι υπάρχουν προβλήματα για την Nvidia, καθώς δεν ισχύει το ίδιο και γι’ άλλους εκδότες video games, αφού δεν τους αρέσει που η υπηρεσία παρέχει παιχνίδια χωρίς την άδειά τους και με παλαιότερους όρους, ώστε κάποιοι να αποσύρουν τους τίτλους της, ειδικά αφού η Nvidia άρχισε να χρεώνει 5 δολάρια τη δοκιμή της GeForce Now δίχως να τους ενημερώσει.

Επίσης, είναι πιθανό ότι στους μεγάλους εκδότες παιχνιδιών δεν αρέσει που μία cloud gaming υπηρεσία δε χρεώνει ξεχωριστά για τους τίτλους που παρέχει, αλλά τους προσφέρει δωρεάν, εφόσον αυτοί έχουν γίνει εγκατάσταση στον υπολογιστή του κάθε gamer.

Βέβαια, η Nvidia δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς ίσως να χρειαστεί να πληρώσει κάποιο αντίτιμο στις μεγάλες εταιρείες κυκλοφορίας video games, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους τίτλους τους.

Πάντως, η προαναφερθείσα ανακοίνωσή της ότι θα παρέχει παιχνίδια κάθε Πέμπτη δείχνει ότι η Nvidia δεν πτοείται. «Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε περισσότερες κυκλοφορίες τις Πέμπτες.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη μας γνωρίζουν πότε να κοιτάξουν για ανανεώσεις της βιβλιοθήκης. Η GeForce Now θα συνεχίσει να κυκλοφορεί νέες και πρόσφατες παρουσιάσεις παιχνιδιών όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη διαθεσιμότητά τους», δήλωσε σε blog ο διευθυντής προϊόντων για την υπηρεσία, Άντριου Φίαρ.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Nvidia λέει ότι μετά το Control, θα προστεθούν και τα Arma 2: Operation Arrowhead, Danganronpa: Trigger Happy Havoc, Dungeons 3, Headsnatchers, Il-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad, Jagged Alliance 2 – Wildfire και The Guild 3. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν θα ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια της Nvidia να μπει πιο δυναμικά στη βιομηχανία του gaming.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.