OnLive, Παρουσίαση της cloud based υπηρεσίας από έναν PC gamer

Έιμαι PC gamer. Είχα στο παρελθόν κονσόλες και έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε κονσόλα που είχε σημασία τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά καμία δε με ευχαρίστησε όσο ο υπολογιστής μου. Τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του εκάστοτε υπολογιστή μου. Μετά αρχίζει το γήρας, που εδώ, μεταφράζεται ως εκνευριστικό σύρσιμο ή γραφικά που μοιάζουν με πίνακες από νερομπογιά, ένα μάτσο χάλια.

, OnLive, Παρουσίαση της cloud based υπηρεσίας από έναν PC gamer

Το να προσπαθείς να βρίσκεσαι, αν όχι μπροστά, τουλάχιστον λίγο πίσω από τις απαιτήσεις των παιχνιδιών, προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επενδύσεις χρήματος και χρόνου. Μετά έρχεται η “απόλαυση” της εγκατάστασης, του “πατσαρίσματος” των παιχνιδιών και των υπέροχων, σύγχρονων συστημάτων DRM!! Το δισκάκι μέσα, πρέπει να είσαι συνέχεια online, κάνε login εδω για να μπορείς να σώσεις… Πως θα σας φαινόταν να έχετε, εκτός απο το κόστος των παιχνιδιων που θα αναλύσω σε λίγο, μόνο μία, ουσιαστική, έγνοια: Σταθερή και σχετικά γρήγορη
σύνδεση στο Internet.

Αυτή τη λύση προτείνει η εταιρεία Onlive που εισάγει τον όρο: Cloud Based, On-Demand Gaming ή απλούστερα Cloud Gaming. Το παιχνίδι τρέχε στους servers της εταιρείας και σε εσάς φτάνει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας, μέσω real time video στο οποίο είστε camera man, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ταυτόχρονα!

Για την ώρα, υπάρχουν 2 εναλλακτικοί τρόποι και μόνο μια διαθέσιμη σε εμάς στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την υπηρεσία:

• Η εφαρμογή για Windows PC και Intel Mac (και linux μέσω WINE)
• Η Micro Console ή Game System

Με ένα PC αγορασμένο τα τελευταία 10 χρόνια, μπορείτε άφοβα να δοκιμάσετε την υπηρεσία, μπορεί να μην είναι άψογη, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερη από αυτό που μπορεί να κάνει ένα μέσο PC της τελευταίας 3-ετίας. Απεναντίας, το χειρότερο Mac που μπορείτε να πάρετε με Intel CPU δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Η κονσόλα είναι ένα απλό, μικρό, STB (Set Top Box) το οποίο έχει μια θύρα Ethernet, μια HDMI, 2 USB και συνοδεύεται απο ένα ασύρματο χειριστήριο που μοιάζει με διασταύρωση μεταξύ αυτού του Xbox 360 και του Playstation. Στις USB μπορείτε να συνδέσετε ποντίκι και πληκτρολόγιο και μελλοντικά, δίαφορα
άλλα πράγματα.

Για να ξεκινήσετε, λοιπόν, να δοκιμάζετε αρκεί να κάνετε τα παρακάτω βήματα:
0) Να σιγουρευτείτε πως έχετε γραμμή τουλάχιστον 6 Mbps!
1) Πάτε στο www.onlive.com
2) Πάτε στο Sign Up FREE
3) Δίνετε τα στοιχεία που ζητάει
4) Κατεβάζετε τον client και τον τρέχετε
5) Δίνετε πάλι τα στοιχεία σας
6) Απολαμβάνετε!!

Οι τρόποι που μπορείτε να διαχειριστείτε τα παιχνίδια είναι οι παρακάτω:
• Demo 30’: Πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες ενός παιχνιδιού για 30’, εκτός από τη δυνατότητα Save.
• Playpass 3 ή 5 ημερών: Πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του παιχνιδιού και στο Save. Τα Saves σας διατηρούνται και μετά το πέρας της “ενοικίασης” αν θέλέτε ακόμα ένα 3ήμερο ή 5ήμερο
• Game Pack: Πακέτο με 50 τίτλους που αυξάνονται με τον καιρό. Η πρόσβαση σε αυτό το πακέτο είναι απεριόριστη και πάει flatrate/ μήνα (στην Αμερική είναι 10$/ μήνα).
• Full Playpass: Απεριόριστη πρόσβαση στο παιχνίδι για όσο και όποτε θέλετε.

Στα παραπάνω και ιδιαίτερα στο τρίτο, υπάρχουν μερικά μεγάλλα ΑΛΛΑ. Η εταιρία, δεσμεύεται να “υποστηρίζει” ένα παιχνίδι για “τουλάχιστον 3 χρόνια από την ημερομηνία προσθήκης του στη υπηρεσία”. Μετά το πέρασμα αυτού του διαστήματος, αν θέλουν το αφαιρούν. Δεν έχουν πεί ακόμα αν θα παρέχουν κάποιο digital copy μέσω κατεβάσματος για ένα παιχνίδι που έχετε “αγοράσει”. Εδώ είναι το δεύτερο “αλλά”, δεν είστε ουσιαστικά “κάτοχος” του τίτλου που έχετε αγοράσει, πληρώνετε για μια “υπηρεσία” με σαφώς ορισμένους, περιορισμούς.

Η διαθέσιμη βιβλιοθήκη παιχνιδιών περιλαμβάνει 100 παιχνίδια, αρκετά δημοφιλή και άλλα λιγότερο δημοφιλή, με μερικά να μην είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Μερικά χαρακτηριστικά games:
AvP
Alpha Protocol
Assassin’s Creed 1,2, Brotherhood
The Ball
Ghostbusters
F.E.A.R. 2
Batman Arkham Asylum
Just Cause 1 και 2
Unreal Turnament 3

Θετικά
● Ευκολία στο στήσιμο και στην πρόσβαση σε τίτλους.
● Δεν είναι απαραίτητος, αν και διατίθεται, ειδικός εξοπλισμός.
● Σχεδόν οι μέγιστες ρυθμίσεις γραφικών που επιτρέπουν τα παιχνίδια.
● Πολύ γρήγορο φόρτωμα των επιπέδων
● Δυνατότητα καταγραφής των τελευταίων δευτερολέπτων του παιχνιδιου
για τη δημιουργία “Brag Videos”
● Καμία ανάγκη μεταβολής του εξοπλισμού σας, αν δουλεύει σήμερα,
θα δουλεύει και αύριο
● Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην τιμή απο τους “κουτάτους” τίτλους, στην ουσία πληρώνετε για μια υπηρεσία περιορισμένης διάρκειας.
● Μπορεί να δανειστεί, για την ώρα, είτε ο εξοπλισμός είτε ο λογαριασμός σε κάποιον τρίτο.
● Ευέλικτα “πακέτα”.

Αρνητικά:
● Δεν διατίθεται ακόμα στην πλήρη της μορφή στη χώρα μας
● Δεν υπάρχει ουσιαστική κατοχή ενός τίτλου, υπάρχει “παροχή
υπηρεσίας περιορισμένου χρόνου”
● Δεν μπορείτε να παρέμβετε στις ρυθμίσεις των γραφικών των παιχνιδιών
● Επειδή γίνεται video streaming που συμπιέζεται σε πραγματικό χρόνο, το bitrate πρέπει να είναι σταθερό ή έστω με μικρές διακυμάνσεις, αυτό δημιουργεί μια μικρή θολούρα όταν γίνεται πανικός στην οθόνη, που φεύγει αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κάμερα.
● Απαιτείται σύνδεση τουλαχιστον 1.5 Mbps αλλά δεν θέλετε να το δείτε έτσι.
● Για να δουλέψει σε 720p θέλει 5 Mbps, οπότε με 6 είστε αρχηγοί, και για 1080p θέλει 10Mbps. Δοκίμασα μέχρι τα 720p καθώς δεν έχω μεγαλύτερη οθόνη σε ανάλυση αυτή τη στιγμή, σε γραμμή HOL@11Mbps και πάει αρκετά καλά με ανεκτό lag. Έπαιξα Unreal 3 Multiplayer άνετα. Δεν ξέρω τι θα πούνε οι pro εκεί έξω, δοκιμάστε και πείτε μας.

Κλείνοντας, η προσωπική μου γνώμη είναι πως για κάποιον casual pc gamer, που δε θέλει να πάρει μια κονσόλα αλλά ούτε να πονοκεφαλιάζει με αναβαθμίσεις είναι καλή περίπτωση. Αν είστε από αυτούς που τα παιχνίδια, είναι σαν τα βιβλία και θέλετε να φαίνονται για πάντα στο ράφι, τότε δεν είναι για εσάς. Αν δεν έχετε αξιοπρεπή σύνδεση στο Internet, δεν είναι για εσάς. Αν θέλετε να δανείζετε τους τίτλους σας με τον κλασσικό τρόπο, δεν είναι για εσάς. Γενικά, αν είστε αυτό που λέμε hardcore gamer, δεν είναι για εσάς, αλλά δε χάνετε και κάτι να δοκιμάσετε 😉

Παρακάτω παραθέτω μερικές εικόνες μέσα από την υπηρεσία και το παιχνίδι Alpha Protocol, οι οποίας είναι λίγες γιατί είναι αρκετά δύσκολο να τραβηχτούν.

Δείγμα απο το Marketplace που μπορείτε να δοκιμάσετε και στο μέλλον να αγοράσετε τα παιχνίδια
, OnLive, Παρουσίαση της cloud based υπηρεσίας από έναν PC gamer

Ingame γραφικά απο το Alpha Protocol
, OnLive, Παρουσίαση της cloud based υπηρεσίας από έναν PC gamer

Και εδώ είναι η κονσόλα με το χειριστήριο
, OnLive, Παρουσίαση της cloud based υπηρεσίας από έναν PC gamer

Σύντομα η υπηρεσία OnLive θα διατεθεί και σε tablets.

Ax0R7aG0z

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Uber

Στο μέλλον όλα θα είναι σε cloud! Μέχρι χθες achievements και saves, σήμερα games και mp3, αύριο το λειτουργικό μας και όλα τα software!

Ax0R7aG0z

Νομίζω πως είναι μεγάλη αλήθεια αυτό. Επίσης, είναι και αναπόφευκτο γιατί είναι ο μόνος τρόπος να εκλείψει η πειρατεία και μόλις το καταλάβουν για τα καλά οι εταιρείες παραγωγής και μπορέσουν να το υλοποιήσουν απροβλημάτιστα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, θα γίνει πραγματικότητα.

kostantinos990

Καλα στα παιχνιδια δεν προκειται να επικρατησει το cloud.Τουλαχιστον οχι οσο υπαρχουν κονσολες.Το pc gaming βεβαια μπορει να το αντικαταστησει πιο ευκολα.
Ειμαι περιργος να δω ποσο lag εχει ομως.Γιατι αν εχει εστω και λιγο που να διακρινεται, ακυρωνεται απο μονο του αυτου του ειδους gaming.

Δημοσθένης

απιθανο φαινεται

ax0r7ag0z

Έχει λίγο lag. Χωρίς να μπορώ να το μετρήσω με κάποιο τρόπο αξιόπιστα, το υπολογίζω
κάπου μεταξύ 100-150 ms ,τα οποία είναι μια χαρά για εμένα. Έπαιξα και fear και
unreal 3 multiplayer άνετα. Κάποιος άλλος που είναι περισσότερο ανταγωνιστικός
και γυρεύει το παραμικρό frame και ms που μπορεί να έχει, δεν ξέρω τι θα πει.
Τζάμπα είναι, δοκιμάστε το!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business games Ubisoft

Οι μετοχές της Ubisoft υποχωρούν 20% μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα

Με ισχυρές απώλειες που την οδηγούν σε χαμηλό άνω των 7 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή της Ubisoft, μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα που εξέδωσε χθες.

Games games PC

To Gran Turismo 7 θα έρθει στο PC;

H Sony «σκέφτεται» να μεταφέρει τo Gran Turismo στο PC, σύμφωνα με τον δημιουργό της αγωνιστικής σειράς Kazunori Yamauchi.

Games games

To “Deus Ex Go” και άλλα παιχνίδια για κινητά της Square Enix κλείνουν

Οποιαδήποτε πρόσβαση στο “Deus Ex Go”, ένα από τα πιο κλασικά puzzle game για το κινητό, πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Games games Microsoft video games

Age of Empires II DE: Νέο expansion μετά από 21 χρόνια [video]

Το κλασικό real-time παιχνίδι στρατηγικής Age of Empires II συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού τίτλου το 1999.