Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα χειριστήρια. Ναι, η Nintendo τα άλλαξε όλα με το Wiimote, αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αναφέρομαι στα παραδοσιακά Dual Shock 3 και X360 pad. Kαι τα δύο αποτελούν την λογική εξέλιξη των προκατόχων τους, οι οποίοι με την σειρά τους ήταν η εξέλιξη των προηγουμένων. Πολλοί fans του PS3 πιστεύουν ότι το DS3 είναι το ιδανικό joypad, ενώ την ίδια γνώμη έχουν και πολλοί fans του Xbox 360 για αυτό της Microsoft.
H αλήθεια είναι πως παρά τα πλεονεκτήματα του καθενός, κανένα από τα δύο δεν αποτελεί το joypad που ονειρεύονται οι gamers. Και των δύο ο σχεδιασμός έχει ορισμένα σημαντικά ελαττώματα σε κάποιους τομείς. Ελαττώματα που ήταν εμφανή από τα προηγούμενα μοντέλα, και που η Microsoft και η Sony έπρεπε να είχαν διορθώσει. Όμως οι δύο κατασκευαστές αποδείχθηκαν ηλιθιοδώς πεισματάρηδες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Ξεκινάω με το Dual Shock 3, του οποίου η πορεία ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης. Μαζί με την ανακοίνωση του PS3, η Sony μας παρουσίασε και το next-gen χειριστήριο, το περίφημο «μπούμερανγκ». Ποτέ δεν θα μάθουμε αν αυτό το pad ήταν εργονομικό ή όχι. Το «μπούμερανγκ» εγκαταλείφθηκε πριν καν κυκλοφορήσει η κονσόλα, για χάρη του SIXAXIS. Το SIXAXIS ουσιαστικά ήταν ένα Dual Shock 2 χωρίς δόνηση και με τα L2 και R2 διαφοροποιημένα, ώστε να μοιάζουν με σκανδάλες. Η έλλειψη δόνησης οφείλεται φυσικά στην διαμάχη της Sony με την Immersion. Γνωστή ιστορία, που δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Στο τέλος του 2007 τα νομικά προβλήματα ξεπεράστηκαν, και επιτέλους το χειριστήριο του PS3, όπως έπρεπε να είναι εξαρχής και με το όνομα Dual Shock 3, κυκλοφόρησε.
Όσο για το pad του Xbox 360, αυτό προέρχεται από ένα πιο…ήρεμο παρελθόν. Αποτελεί την άμεση και λογική εξέλιξη του Controller-S, του δεύτερου χειριστηρίου που έβγαλε η Microsoft για το πρώτο Xbox, μετά τα αμέτρητα παράπονα των gamers για το βαρύ και χοντρό «χάμπουργκερ» pad. Το Controller-S αποτέλεσε μία δραστική βελτίωση και πρακτικά την διόρθωση ενός μεγάλου λάθους που έγινε με το λανσάρισμα του Xbox.
Mετά από όλα αυτά, το Dual Shock 3 και το X360 pad τελικά κατέληξαν να διαφέρουν ελάχιστα από τους προκατόχους τους, μία γενιά πριν. Αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες αποφάσισαν να «το παίξουν» εκ του ασφαλούς, με δοκιμασμένες, και επιτυχημένες κατά την γνώμη τους, τακτικές. Και όμως, αρκεί να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στα χειριστήρια των δύο μονομάχων, για να δούμε τα σημαντικά μειονεκτήματα που το καθένα από αυτά έχει.
Υφή
Το Xbox 360 pad «κολλάει» καλύτερα στο χέρι λόγω της ιδιαίτερης επιφάνειάς του. Αντίθετα, η επιφάνεια του Dual Shock 3 είναι εντελώς λεία, με συνέπεια να γλιστρά από το χέρι, ειδικά όταν αυτό είναι ιδρωμένο.
Τοποθεσία μοχλών
Oι αναλογικοί μοχλοί του Dual Shock 3 βρίσκονται στο «κέντρο» του χειριστηρίου, συμμετρικά απέναντι ο ένας από τον άλλο. Κατ’ εμέ αυτό είναι το ιδανικό γιατί προσφέρει καλύτερη αίσθηση του ελέγχου, αντίθετα με το layout του Xbox 360 pad.
Κίνηση μοχλών
Και εδώ το Dual Shock 3 έχει το πάνω χέρι. Οι αναλογικοί μοχλοί του είναι πιο χαλαροί, έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, ενώ κολλάνε καλύτερα στα δάκτυλα. Τα sticks του 360 pad είναι ενοχλητικά σκληρά και έτσι κινούνται πιο δύσκολα.
Τriggers
Όπως το Controller-S, έτσι και το χειριστήριο του Χ360 έχει πραγματικές σκανδάλες που δουλεύουν χωρίς πρόβλημα. Τα R2 και L2 στο Dual Shock 3, είναι triggers μόνο κατ’ όνομα, με περίεργο σχήμα και απογοητευτική απόκριση. Ενδεικτική του λάθος σχεδιασμού που έγινε εδώ, είναι η κυκλοφορία κάποιων add-on triggers από third party εταιρείες, τα οποία τοποθετούνται πάνω στα δύο κουμπιά, ώστε να τα κάνουν πιο εργονομικά.
D-Pad
To D-Pad αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του Xbox 360 pad, καθώς είναι απλά προχειροφτιαγμένο. Έχει τραγική απόκριση, ενώ το δακτυλίδι γύρω από τον σταυρό κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Πολλοί gamers έχουν φτάσει στο σημείο να αφαιρούν το δακτυλίδι αφαιρούν με κατσαβίδι, μήπως και δουν προκοπή. Το D-Pad του Dual Shock 3 αν και δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, τουλάχιστον λειτουργεί σωστά.
Face buttons
Αν και εδώ δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο παράπονο, προτιμώ λίγο περισσότερο τα face buttons του Dual Shock 3, επειδή είναι πιο μαλακά και πιο ευαίσθητα από τα αντίστοιχα του Xbox 360 pad.
Βάρος
Το Dual Shock 3 αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το «πούπουλο» που άκουγε στο όνομα SIXAXIS. To wireless Xbox 360 pad είναι ενοχλητικά βαρύ, και γι αυτό προτιμώ το ενσύρματο, το οποίο διαθέτει το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει ένα χειριστήριο.
Όπως βλέπετε, και τα δύο controllers κάθε άλλο παρά τέλεια είναι. Αν πρέπει να διαλέξω ένα ως καλύτερο, θα προτιμήσω το wired Xbox 360 joypad, καθώς πέρα από τον γενικότερο σχεδιασμό του, θεωρώ πολύ σημαντική και την συμβατότητα που έχει με τα Windows-based PCs. Δύο σε ένα δηλαδή. Πάντως, και η Sony και η Microsoft επιβάλλεται να κάνουν αλλαγές στα χειριστήρια του PS4 και του επομένου Xbox αντίστοιχα.
Αν και κάτι μου λέει ότι στην επόμενη γενιά και οι δύο θα μας δώσουν κλώνους του Wiimote.
Σπύρος Κλαουδάτος
Πηγή: Game 2.0
Πόσο κιλά περίπου ζυγίζει ένα xBox 360;