Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Radeon RX, Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Η AMD φαίνεται να ετοιμάζει αρκετές κάρτες γραφικών Radeon RX με βάση τις GPU επόμενης γενιάς Navi 2X (RDNA 2) και Navi 10 Refresh (RDNA 1). Όπως φαίνεται οι επερχόμενες κάρτες γραφικών Radeon RX θα χωριστούν σε δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές GPU. Θα έχουμε τη σειρά Navi νέας γενιάς βασισμένη στο RDNA 2 και μια σειρά βασισμένη στο RDNA 1, η οποία θα προσφέρεται ως ανανέωση στις υπάρχουσες κάρτες Radeon RX 5000.

Το τσιπ Navi 21 που αναφέρεται επίσης ως Big Navi αναμένεται να ενισχύσει την enthusiast και flagship κατηγορία της AMD που θα αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ναυαρχίδες της NVIDIA, όπως την GeForce RTX 2080 Ti και GeForce RTX 2080 SUPER. Σύμφωνα με τη διαρροή, η AMD σχεδιάζει τουλάχιστον τέσσερις παραλλαγές της Navi 21 που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις κάρτες γραφικών Radeon RX. Κάθε κάρτα θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες κάρτες της σειράς Radeon RX 5000 αλλά με εντελώς διαφορετική απόδοση.

Radeon RX, Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Υπάρχουν επίσης δύο παραλλαγές Radeon Pro που θα βασίζονται επίσης στη σχεδίαση Navi 21. Παρόμοια με τις κάρτες Radeon RX Gaming, η σειρά Radeon Pro θα αντικαταστήσει τη Radeon Pro W5700X που διαθέτει την Navi 10 XT, ενώ η Navi 21 Pro-XLE θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κάρτα γραφικών Radeon W5700 Pro. Η AMD ετοιμάζει επίσης τουλάχιστον τέσσερις εκδόσεις για προϊόντα Apple επόμενης γενιάς. Τέλος, η σειρά ανανέωσης Navi 10 θα εξακολουθήσει να βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 1, αλλά διαθέτει βελτιστοποιήσεις για να προσφέρει καλύτερη απόδοση από τις υπάρχουσες κάρτες γραφικών της σειράς Radeon RX 5000. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι να προσφέρει κάτι στο mainstream τμήμα, ενώ οι μεγάλες GPU θα αντιμετωπίζουν το φάσμα υψηλότερων αποδόσεων.

Radeon RX, Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Δεδομένου ότι οι αναφορές δείχνουν ότι το Big Navi θα είναι το πρώτο τσιπ RDNA 2 που θα δοθεί στην αγορά, είναι πιθανό ότι μια ανανέωση Navi 10 θα μπορούσε να κρατήσει τα πράγματα ενδιαφέροντα στο mainstream τμήμα έως ότου η AMD λανσάρει την mainstream σειρά RDNA 2 με την Navi 22 και Navi 23. Η οικογένεια καρτών γραφικών Radeon RX Navi 2x που βασίζεται στο AMD RDNA 2 αναμένεται να διαταράξει το τμήμα 4K παρόμοιο με το πώς οι Ryzen ανέτρεψαν ολόκληρο το τοπίο των επεξεργαστών. Αυτός είναι ένας αρκετά τολμηρός ισχυρισμός από την ίδια την AMD, αλλά οι διαρροές και οι φήμες υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για τις κάρτες γραφικών Radeon RX επόμενης γενιάς της AMD.

Radeon RX, Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Η AMD αποκάλυψε ότι οι RDNA 2 της θα προσφέρουν παρόμοιο άλμα απόδοσης έναντι των RDNA πρώτης γενιάς, όπως οι Zen 2 έναντι των Zen 1. Οι πρώτες RDNA παρουσίασαν τεράστια αύξηση της απόδοσης κατά 50% ανά watt στην αρχιτεκτονική GCN και οι RDNA 2 αναμένεται να κάνει το ίδιο σε σχέση με το RDNA 1, παρέχοντας 50% αύξηση της απόδοσης ανά watt. Οι βασικές αλλαγές που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της απόδοσης κατά 50% ανά watt περιλαμβάνουν μια επανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική με βελτιωμένη απόδοση ανά ρολόι (IPC), μια λογική βελτίωση που βοηθά στη μείωση της πολυπλοκότητας του σχεδιασμού.

Radeon RX, Radeon RX: Διέρρευσαν οι νέες κάρτες γραφικών

Η AMD ανακοίνωσε επίσης ότι οι RDNA 2 θα διαθέτουν VRS (Shading Variable Rate) και hardware-accelerated ray tracing. Η AMD ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με την NVIDIA που έχουν ήδη εφαρμόσει τις εν λόγω τεχνολογίες στις κάρτες γραφικών GeForce RTX. Με την κυκλοφορία των νέων κονσολών από τη Microsoft και τη Sony, η AMD πρόκειται να εργαστεί για να παρέχει αυτές τις δυνατότητες με το δικό της πλαίσιο βελτιστοποίησης στους προγραμματιστές για ενσωμάτωση σε τίτλους παιχνιδιών επόμενης γενιάς. Οι φήμες θέλουν επίσης NVIDIA και AMD να κυκλοφορούν τις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

 

 

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.