Steam: Αρχή και τέλος στα mods επί πληρωμή

Πριν από μία εβδομάδα η Valve πήρε κάποιες αποφάσεις για το steam, σκοτώνοντας έτσι τα troll accounts και ενισχύοντας το workshop της, φυσικά βγάζοντας χρήματα.
Πρώτη της κίνηση ήταν να σκοτώσει τους λογαριασμούς που δεν έχουν δώσει ποτέ έστω και ένα ευρώ ή έχουν παιχνίδια από steam gifts, αναγκάζοντάς τους να βάλουν ένα μίνιμουμ ποσό στο wallet του steam.

Η δεύτερη και πιο κατακριτέα ήταν να βάλει κοστολόγιο στα mod παιχνιδιών που έχει στους καταλόγους της, δίνοντας χρήματα στους υπεύθυνους και βγάζοντας μερικά και σε όφελός της. Η αρχή θα γινόταν με μοντάκια για το Elder Scrolls V: Skyrim που δινόταν δωρεάν μέχρι το πρωί της Κυριακής που μας πέρασε.

Το όλο κόλπο σε αυτή την κίνηση ήταν πως αν αυτό έπιανε με ένα παιχνίδι όπως το Skyrim, που καλώς ή κακώς πέρασε η εποχή του, αφού κυκλοφορεί πάνω από τέσσερα χρόνια, φαντάζεστε τι θα γινόταν με το Grand Theft Auto V. Αυτό γιατί η ιστορία μιλάει από μόνη της. Από το Grand Theft Auto IV το modding έδινε και έπαιρνε και σχεδόν κανείς δεν έπαιζε το παιχνίδι χωρίς κάποιο βοήθημα. Σημειωτέο δε, ότι το Skyrim έχει ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια σε λήψεις mod.

Steam: Αρχή και τέλος στα mods επί πληρωμή, Steam: Αρχή και τέλος στα mods επί πληρωμή

Μαζί με αυτό ξεκίνησαν και ποικίλες αντιδράσεις από τους fan και από τους κατόχους λογαριασμών. Ουσιαστικά το steam κινείται σε δύο ταχύτητες, η μία είναι του «φτωχού πλην τίμιου» και η άλλη του «θέλω να παίξω χτες». Χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε συνειδήσεις, αυτό που λέμε είναι ότι η μια μερίδα χρηστών αγοράζει μόνο σε προσφορές και σπάνια νέα παιχνίδια, ενώ η άλλη μερίδα αγοράζει παιχνίδια πριν καν κυκλοφορήσουν για να παίξουν τα early access ή να συμμετέχουν σε δοκιμαστικές εκδόσεις πρώτοι απ’ όλους. Φανταστείτε όλους αυτούς που ξοδεύουν τα χρήματά τους σε επιλεγμένες στιγμές, να τους ζητούν ξαφνικά χρήματα για το μεράκι τρίτων που στο κάτω κάτω λαβαίνουν κάποια αποζημίωση για τον κόπο τους.

Κι εδώ έρχεται η αντίδραση από μεριάς της Bethesda. H Bethesda, μια εταιρεία κολοσσός στο gaming και στα studios με δική της ανακοίνωση ζήτησε τα mod να διατίθενται δωρεάν αλλά να αμείβονται όπως και να έχει οι δημιουργοί τους.

Έτσι, η Valve για να μην αποκτήσει πρόβλημα αξιοπιστίας απέσυρε το όλο κίνημα για πώληση των mod, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση επιστρέφοντας μάλιστα όλα τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για πωλήσεις mods. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε μάλιστα ότι οι δημιουργοί των mod λαβαίνουν τα χρήματά τους ένα τρίμηνο μετά την κατάθεση του mοd, επομένως κανείς δεν πρόλαβε να λάβει κάποια χρήματα. Έτσι η επιστροφή και όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση έληξε χωρίς χασούρα.

Αυτό που σας ζητάμε πλέον να προσέξετε, είναι η νέα πολιτική του Steam για τους λογαριασμούς που δεν έχουν ξοδέψει χρήματα. Προτού βρεθείτε σε δύσκολη θέση, βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις της Valve να έχετε λογαριασμό.

Steam: Αρχή και τέλος στα mods επί πληρωμή, Steam: Αρχή και τέλος στα mods επί πληρωμή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
PAP

ΚΑΛΑ θα κανει το steam να αφησει τετοιου ειδους πολιτικες και να κοιταξει να φτιαξει το multiplayer football manager 2015 που κρασαρει καμια φορα και τα ακουω απο τον brother m γτ δεν ειχα κανει save.! 😛 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured

LORGAR: Η έξυπνη επιλογή για τους ετοιμοπόλεμους gamers

Lorgar, η νέα πρόταση για gamers που θέλουν να ξεχωρίσουν, με ποιοτικό και προσιτό gaming εξοπλισμό, έτσι ώστε να μη μείνει κανένας παίκτης από πολεμοφόδια.

Games PlayStation PlayStation 5 Xbox

PS5: Παιχνίδι του… Xbox πρώτο σε πωλήσεις στο Playstation Store

To Xbox αποφάσισε να μοιραστεί κάποια πρώην αποκλειστικά παιχνίδια της με το Playstation και ένα από αυτά κάνει πάταγο στο store.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Games Disney featured Fortnite

Η Disney επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην Epic – Έρχεται νέο σύμπαν παιχνιδιών μέσα στο Fortnite

H Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα «μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου» στην Epic Games.