Έκθεση του CERN στην Αθήνα “Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας”

Μια έκθεση που ξεναγεί τον επισκέπτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) φιλοξενείται από 10 έως 27 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια “Ελληνογερμανική Αγωγή” στην Παλλήνη Αττικής. Η έκθεση, με τίτλο “Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας”, ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά πειράματα στον LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό.

, Έκθεση του CERN στην Αθήνα “Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας”

O LHC αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η έκθεση φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής.

Η φιλοξενία της έκθεσης για πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να επεξεργαστούν -μέσω μιας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων- πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγούνται σε αυτή, στο πλαίσιο καθορισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό θα γίνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 19.00.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για την έκθεση διατίθεται στην ιστοσελίδα https://cern.ea.gr/. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 – 18.00. Πληροφορίες για την έκθεση και για προγραμματισμό επισκέψεων παρέχονται από την Ελευθερία Τσουρλιδάκη, τηλ.: 210 8176790.

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που διεξάγονται στις μοναδικές στον κόσμο εγκαταστάσεις του.

Πηγή: www.ekt.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Τσ.

Αχχχ τι να κάνει μια έκθεση..εμάς στο λύκειο μας είπαν ότι τον Ιανουάριο(νομίζω) θα γίνει μια εκδρομή στο Cern (μέχρι 42 παιδιά νομίζω) για 5-7 μέρες μάλλον, αλλά θα κάνει ~600€…Άπιαστο όνειρο δηλαδή…Επίσης μας είπαν ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα δέχονται επισκέπτες…

Ιωάννα Κ.

Γιώργο, τουλάχιστον στο δικό σας λύκειο δίνεται η ευκαιρία για το όνειρο αυτό. Στο δικό μας, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα της Ελλάδας υποθέτω, παρακαλάμε και παζαρεύουμε για μια 5ήμερη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και ικετεύουμε για μείωση εισητηρίου έστω και της τάξεως των 6 ευρώ. Δηλώνω επίσης άτυχη, γιατί σήμερα κλείνω 14 μέρες από την εγχείρηση που έκανα για ενα σπασμένο πόδι, και, καθώς με έχουν “βιδώσει” με 7 βίδες, θα κάτσω σπιτάκι μου μέχρι το Γενάρη και θα κλαίω τη μοίρα μου. Δηλαδή ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΚΘΕΣΗ για μενα :(((

Ιωάννα Κ.

περιττό να πω ότι χάνω και την 5ήμερη στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη.
εγχείριση* (sorry)
Καταραμένα μηχανάκια!!!

Alan

Εμείς παλεύουμε να βρούμε δασκάλους για μία 3ήμερη στην 1η λυκείου… Όμως είμαστε off-topic 😉 Ενδιαφέρουσα φαίνεται η εν λόγω έκθεση, αρκετά παιδιά τα ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα, αν και ίσως να έιναι λίγο “βαρύ” με τις μετρήσεις…

Χαράλαμπος

Ειχα την τυχη να παω εκπαιδευτικη εκδρομη στο CERN οταν ημουν 3η λυκειου.. Πραγματικα αξεχαστη εμπειρια….

pablo fonseca

Ιωαννα Κ , τωρα ειναι αργα αλλα δεν εχεις καμια δουλεια να ανεβαινεις σε μηχανακι, 17 χρονων κοριτσι. Περαστικα σου και σιδερενια..

stelios

Χαράλαμπε, πες μας πως ήταν

Ιωάννα Κ.

το γνωρίζω κι ευχαριστώ πολύ Pablo.
Χαράλαμπε, ανυπομονούμε να μας πεις!!!

Γιώργος Τσ.

Τι τα ήθελες και εσύ τα μηχανάκια βρε Ιωάννα..!? :Δ Να υποθέσω ότι καθόσουν πίσω εεε..? Εμείς μακάρι να πάμε μέσα στην εβδομάδα, γιατί να πάω μόνος μου δεν παίζει… !

Υ/Γ: Εμείς που είμαστε 1η Λυκείου γιατί δεν πάμε τριήμερη..!!?? Βασικά ούτε εκδρομές(περιπάτους) θα πάμε επειδή κάναμε 4 μέρες κατάληψη…έλεος…

Ιωάννα Κ.

Γιώργο, ακριβώς. Αντί να πέσω μόνη μου, την έχω γλιτωσει τόσες φορές, χτύπησα αυτή τη φορά που ήμουν πίσω.
Όσο για τις εκδρομές, κοιτάξτε να μαζευτείτε και να απαιτήσετε αυτά που δικαιούστε, γιατί εμείς πέρσι με 14 μέρες κατάληψη πήγαμε 4ήμερη και φέτος με 7 πάμε 5ήμερη. Περιπάτους λογικό είναι να σας κόψουν, αλλά όχι πάνω απο 4!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.