Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Στη βιομηχανία των υπολογιστών, οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν τι «φοράει» ο υπολογιστής τους ή πιο είναι το πλήρες των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν αρκετά προγράμματα benchmarking ή αναγνωριστικού των χαρακτηριστικών του υπολογιστή, με κορυφαία επιλογή το Aida64.

Το πρόγραμμα benchmarking Aida64 αριθμεί αρκετά χρόνια στην κυκλοφορία, σαν συνεχιστής του Everest. Αν και αρχικά κυκλοφόρησε με πρώτη ονομασία Aida πριν μια δεκαετία περίπου, συνεχίστηκε με το όνομα Aida32. Με τις αλλαγές στο καθεστώς διοίκησης και ανάπτυξης της εταιρείας άλλαξε σε Everest, για να ξαναλλάξει το 2010 σε Aida64 προσθέτοντας όλες τις 64bit εκδόσεις επεξεργαστών και συσκευών.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, μπορείτε να δείτε όλες τις κρυφές πληροφορίες του επεξεργαστή, του σκληρού δίσκου και της απόδοσης της μνήμης RAM σας μέσα από διάφορα εργαλεία benchmarking που θα βρείτε στην κεντρική διεπαφή χρήστη. Άξιο λόγου είναι το εργαλείο ελέγχου σταθερότητας του υπολογιστή που επιτρέπει να «ζορίσουμε» τον υπολογιστή στο μέγιστο (stress test), με οποιοδήποτε συνδυασμό hardware θέλουμε. Τα αποτέλεσμα αυτού του stress test παρουσιάζονται με δεδομένα μέσω γραφικών παραστάσεων, όπως η θερμοκρασία, οι τάσεις ρεύματος, οι ταχύτητες των ανεμιστήρων σε πραγματικό χρόνο, οι επιδόσεις του κι αρκετές ακόμα μετρήσεις τεχνικών μεγεθών. Ειδικά, όσοι ασχολούνται με το OC και θέλουν ένα πρόγραμμα για όλα, το Aida64 θα είναι γι’ αυτούς χρυσάφι.

Για όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα που αναγράφουν διάφορες μετρήσεις του υπολογιστή, το Aida64 είναι απολύτως συμβατό με όλες τις LCD/VFD συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτόν. Η τελευταία μάλιστα έκδοση υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο μέσα από smartphone και tablet.

Οι μετρήσεις, παράλληλα, μπορούν να γίνουν με 250 διαφορετικούς αισθητήρες από διαφορετικές συσκευές (ανάλογα τι υποστηρίζει κάθε τμήμα του hardware σας). Ενώ, επίσης, οι τιμές για τη θερμοκρασία, τις τάσεις, την κατανάλωση ρεύματος και την ταχύτητα των ανεμιστήρων μπορούν να εμφανισθούν με εικονίδια στο System Tray, σε ένα OSD Panel, στα Gaming G15/G19 πληκτρολόγια της Logitech, σε ένα Desktop Gadget και στο Razer Switchblade LCD.

Μέσα σε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό υπάρχουν και αρνητικά. Γι’ αρχή να πούμε το πιο βασικό για τους gamers. Δεν είναι ιδανικό το πρόγραμμα για να μετρηθεί η απόδοση σε 3D, καθώς έχει δοθεί βαρύτητα σε άλλης φύσης αντικείμενα. Επομένως, όσοι περιμένουν να μετρήσουν FPS, καλύτερα να απευθυνθούν σε άλλα προγράμματα όπως είναι στο steam το 3D Mark που έχει δωρεάν έκδοση (με περιορισμούς) γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης η πιο φθηνή έκδοση για οικιακή χρήση, η Aida64 Extreme Edition, ξεκινάει από 40 περίπου ευρώ αν και υπάρχει μια δοκιμαστική έκδοση για τις πρώτες 30 ημέρες χρήσης.

Για όσους έχουν την περιέργεια ή το μεράκι να μάθουν τα εξαρτήματα του υπολογιστή τους ή επιθυμούν να κάνουν ελέγχους (stress test) για να μάθουν τη σταθερότητα του μηχανήματός τους και τις επιδόσεις του, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ακόμα και η δοκιμαστική των 30 ημερών έκδοση. Για τους πιο προχωρημένους χρήστες ή τους επαγγελματίες, ενημερώνουμε ότι κυκλοφορούν εκδόσεις Business, Extreme Engineer και για τους Enthusiasts, Extreme Audit με τιμές που φτάνουν τα 185 περίπου ευρώ.

Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα, Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα, Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα, Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Theo

speecy, intel burn test, crystal disc και furmark για να δεις και να κάνεις benchmark τα πάντα δωρεάν και άσε τα υπόλοιπα επι πληρωμή…

Theo

για τον cpu υπάρχει επίσης και το prime 95

Svigos

Για εναν απλο χρηστη που απλος θελει να δει τι υπαρχει μεσα στο pc του καλητερα να χρησιμοποίηση το cpu z απλο και καλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.

Internet Microsoft Samsung Windows

To Samsung Internet έρχεται στα Windows

Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Samsung Internet είναι πλέον διαθέσιμο ως αυτόνομη εφαρμογή Windows από το Microsoft Store.

Smartphones Microsoft Windows

Windows Phone: Ο CEO της Microsoft παραδέχτηκε πως ήταν λάθος που εγκαταλείφθηκε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, μετανιώνει που δεν έκανε το Windows Phone πραγματικότητα.

Business Linux macOS Windows

Οι περισσότεροι προγραμματιστές στρέφονται στο Linux – Ξεπέρασε σε δημοφιλία το macOS

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας προγραμματιστών Stack Overflow 2022, που αναφέρει ότι το λογισμικό Linux είναι πλέον πιο δημοφιλές από το macOS της Apple, καθώς οι προγραμματιστές στρέφονται σε άλλα συστήματα.