Τσεχία: “Πειρατής” πρέπει να μαζέψει 200.000 views για να γλιτώσει τεράστιο πρόστιμο

Το τσεχικό δικαστήριο καταδίκασε τον τριαντάχρονο, γνωστός και ως Jakub F, σε τριετή ποινή φυλάκισης διότι διένειμε παράνομα software ποστάροντας links σε διάφορα forums. Αυτό επέτρεπε σε τρίτους να κατεβάσουν παράνομα το υλικό παραβιάζοντας τα πνευματικά δικαιώματα εταιρειών όπως η Microsoft.

Μιας και η ποινή του είναι με αναστολή, του επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 5.7 εκατ. τσεχικές κορώνες που είναι περίπου 223.000 δολάρια, αλλά ο ίδιος δεν έχει να τα πληρώσει. Σύμφωνα με τις εταιρείες που κινήθηκαν εναντίον του, η ζημιά που έχει προκαλέσει υπολογίζεται στα 373.000 δολάρια.

Ωστόσο, η Business Software Alliance (BSA, έχει μέλη διάφορες μεγάλες εταιρείες και σκοπό την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων) αναγνώρισε ότι ο Τσέχος πειρατής δεν έχει τα χρήματα για να καταβάλει το ποσό. Έτσι προχώρησαν σε μια πρωτότυπη συμφωνία. Ο Jakub F έπρεπε να εμφανιστεί σε ένα video στο οποίο στέλνει το μήνυμα κατά της πειρατείας. Αν λοιπόν το video αυτό κατάφερνε να φτάσει τα 200.000 views σε δυο μήνες, τότε η BSA θα του χάριζε το πρόστιμο. Μέσα σε 5 μέρες το video έχει φτάσει σχεδόν τα 400.000 views.

“Στο video υποδύομαι τον εαυτό μου και αυτή είναι η ιστορία μου. Δημιούργησα το συγκεκριμένο video με τη βοήθεια επαγγελματιών. Η όλη ιστορία ξεκίνησε με τον διαμοιρασμό [αρχείων] και έτσι θα ήθελα να τελειώσει”, δηλώνει ο ίδιος στο video.

Στη σελίδα του ο ίδιος γράφει: “Νόμιζα ότι δεν έκανα κάτι κακό. Νόμιζα ότι δεν έβλαπτα τις μεγάλες εταιρείες. Δεν το έκανα καν για τα χρήματα, το έκανα για πλάκα. Είχα πειστεί ότι ήμουν ένα πολύ μικρό “ψάρι” για να με πιάσουν. Όμως με έπιασαν”.

czech pirate 200k views youtube, Τσεχία: “Πειρατής” πρέπει να μαζέψει 200.000 views για να γλιτώσει τεράστιο πρόστιμο

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Είναι ντροπή η διαπομπευση αυτού του ανθρώπου. Ο εκβιασμός και η εξαγορά θα έπρεπε να ντρέπονται και εγείρεται θέμα ανθρωπινων δικαιωμάτων. Η τεχνολογική πρόοδος έχει πάρει την κατιούσα και θα οδηγήσει στην καταπάτηση κάθε ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αίσχος
Αν δε θέλουν να διαμοιράζονται αρχεία να βρουν άλλους τρόπους διανομής

Panos7GR

Πάντως από πρόσφατη εμπειρία στη Τσεχία κατάλαβα ότι όντως στο θέμα σχετικά με την πειρατεία είναι αρκετά στριμώκωλα. Το κυνηγάνε πολύ.

Όπως και να ‘χει φοβερή ιδέα αυτή η εναλλακτική “τιμωρία” για να του χαρίσουν το πρόστιμο. Νομίζω έτσι πετυχαίνουν πιο πολύ το σκοπό τους απ ότι ένα χρηματικό πρόστιμο.

Γιάννης

Παιδιά θα σας πω μια προσωπική ιστορία. Πριν μερικά χρόνια με έγραψε η Εφορία για μη έκδοση αποδείξεων. Στο τέλος της βραδιάς μου σφράγισαν το μαγαζί (καφετέρια) και μου βάλανε κάτι κορδέλες γύρω γύρω (ΚΑΙ στον περιβάλλοντα χώρο)..

Τους λέω : Συγνώμη, αλλά γιατί δεν μου σφραγίζετε μόνο τον εσωτερικό χώρο, αφού δεν θα μπορώ να δουλέψω ούτως ή άλλως ! Και μου απαντάνε ακριβώς αυτό που συζητάμε εδώ! Δηλαδή ότι είναι για παραδειγματισμό !

Άκυρο παράδειγμα, απλά θέλησα να το μοιραστώ 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.