A16 Bionic SoC: H Apple φέρεται να το πλήρωσε 2,4 φορές υψηλότερα από το Α15

a16 bionic, A16 Bionic SoC: H Apple φέρεται να το πλήρωσε 2,4 φορές υψηλότερα από το Α15

Νέες πληροφορίες που έφερε στο φως η Nikkei Asia αποκαλύπτουν ότι η Apple είχε έναν πιο καλό λόγο να φορέσει το τσιπ A15 Bionic της σειράς iPhone 13 στα φετινά μοντέλα iPhone 14 που δεν είναι Pro, πέρα από το να ωθήσει το αγοραστικό κοινό στα ακριβότερα μοντέλα της.

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά, το Κουπερτίνο φέρεται να πλήρωσε περισσότερα από τα διπλάσια χρήματα για το A16 Bionic από ό,τι πλήρωσε για το A15 Bionic. Αν αυτή η πληροφορία αληθεύει, τότε εξοικονόμησε πάρα πολλά σπάζοντας για πρώτη φορά την παράδοση και εξοπλίζοντας τις νέες της non-Pro συσκευές με το παλαιότερο SoC.

Πιο συγκεκριμένα, η  Nikkei Asia λέει ότι για το 4nm A16 Bionic, η Apple πλήρωσε στην TSMC 110 $ για κάθε τσιπ. Ο κόμβος διεργασίας N4 της TSMC που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του A16 Bionic είναι στην πραγματικότητα μια βελτιωμένη έκδοση του κόμβου 5nm του, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται συχνά σαν 4nm.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές ένας χαμηλότερος κόμβος διεργασίας σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται μικρότερα τρανζίστορ και αυτό επιτρέπει τον αριθμό των τρανζίστορ ενός τσιπ να είναι υψηλότερος. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τρανζίστορ ενός τσιπ, τόσο πιο ισχυρό και ενεργειακά αποδοτικό είναι. Το A15 Bionic κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τον κόμβο διαδικασίας 5nm δεύτερης γενιάς της TSMC (N5P) και φέρει 15 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε σύγκριση με τα σχεδόν 16 δισεκατομμύρια στο A16 Bionic και τα 11,8 δισεκατομμύρια στο A14 Bionic.

Το A15 Bionic κόστισε στην Apple περίπου 45,80 $ για κάθε τσιπ. Μέρος της αύξησης της τιμής οφείλεται στον χαμηλότερο κόμβο διαδικασίας για το A16 Bionic και το A17 Bionic του επόμενου έτους, που αναμένεται να τροφοδοτήσει τα μοντέλα iPhone 15 Pro και Ultra, που θα γίνει χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασιών 3nm της TSMC. Πρόσφατα μάθαμε ότι η Apple, αφού πρώτα αρνήθηκε, τελικά δέχτηκε την αύξηση της τιμής κατά 3% που ζήτησε η TSMC για το A17 Bionic. Εκτός από την αύξηση της τιμής για τον επεξεργαστή εφαρμογών του iPhone (AP), η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει 15 $ για τον αισθητήρα εικόνας CMOS της Sony. Ενώ ήταν 30% μεγαλύτερος σε μέγεθος, η τιμή του ήταν 50% υψηλότερη.

Η Apple δεν έχει αυξήσει τις τιμές της στις Η.Π.Α. για τις συσκευές iPhone του 2022 και παράλληλα το κόστος παραγωγής για όλα τα μοντέλα iPhone 14  αυξήθηκαν κατά 20% σύμφωνα με τη Nikkei Asia. Αυτό σημαίνει λιγότερα κέρδη.

Από ότι φαίνεται, το επόμενο έτος φαίνεται να είναι η κατάλληλη στιγμή για την Apple να αλλάξει την τιμολόγηση του iPhone. Αυτό που περιμένουμε του χρόνου είναι ένας επανασχεδιασμός για τη σειρά iPhone 15, συμπεριλαμβανομένου του τέλους της θύρας Lightning στο iPhone, καθώς η εποχή USB-C είναι πιθανό να ξεκινήσει.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.