Apple: Ερευνά τη μεταφορά παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είχε βάλει στο στόχαστρο την Apple. Μετά την άρνησή της να ξεκλειδώσει το iPhone για λογαριασμό του FBI, ο Trump κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Είχε πει ότι αν εκλεγεί θα την αναγκάσει να κατασκευάζει τις συσκευές της εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Επίσης ο ίδιος είχε μιλήσει για φορολογία 35% στα προϊόντα εισαγωγής.

Όλα αυτά φαίνεται πως δεν περνάνε αδιάφορα στην Apple. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Nikkei, ο τεχνολογικός κολοσσός φέρεται να έχει ζητήσει από τους προμηθευτές του στην Κίνα να ερευνήσουν αν η πιθανή μετακόμιση της παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ είναι εφικτή και βιώσιμη.

Η Foxconn αναφέρεται ότι είναι πρόθυμη να ερευνήσει το ενδεχόμενο, ενώ η Pegatron είναι αρνητική ακόμη και στη σκέψη. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Αυτό που θέλει η Apple είναι να έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο που η πολιτική του Trump την αναγκάσει πράγματι να μετακομίσει την παραγωγή εντός συνόρων. Ωστόσο, η μετακόμιση στις ΗΠΑ το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε αύξηση κόστους παραγωγής, υψηλότερη τιμή του προϊόντος και χαμηλότερο περιθώριο κέρδους για την Apple. Θεωρητικά η ίδια δεν έχει κανέναν λόγο να σκέφτεται κάτι τέτοιο, αλλά όπως είπαμε θέλει να είναι προετοιμασμένη.

Διαβάστε επίσης: Αpple: O Cook καλεί σε ενότητα τους υπαλλήλους μετά την εκλογή Trump

apple production usa, Apple: Ερευνά τη μεταφορά παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑντώνηςΤ

Και εδώ είναι τα ωραία κόλπα με την νομοθεσία και φορολογία.

Πρώτα από όλα μιλάει για φορολογία στις εισαγωγές και όχι στις πωλήσεις. Άρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, πχ κινητά/tablet.

Σε αυτό το σενάριο το μόνο που θα γίνει είναι να κατασκευαστούν εργοστάσια συναρμολόγησης στην Αμερική βαφτίζοντας τα προϊόντα Made in USA. Δεν μπορείς να φορολογήσεις το ίδιο τις πλακέτες και πλαστικά διότι δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά πρώτη ύλη (διότι αν γίνει αυτό θα επηρεάσει και άλλα προϊόντα). Έτσι η φορολογία εισαγωγής πρώτης ύλης θα είναι μικρότερη από την εισαγωγή έτοιμου προϊόντος.

Έτσι το κόστος ναι μεν θα αυξηθεί άλλα όχι τόσο ώστε να μην είναι βιώσιμο και δεύτερο ο «λαϊκιστής» θα πει ότι το έκανα άλλα χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την Αμερική.

Τέλος επειδή είναι εισαγωγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οι εταιρίες που δεν είναι Αμερικάνικες και έχουν στον κόσμο εργοστάσια θα φορολογηθούν και αυτές όπως η Apple. Έτσι η Apple θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Για εμάς στον υπόλοιπο κόσμο αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στην Apple διότι η εισαγωγή θα συνεχίσει να γίνεται από τα υπάρχοντα εργοστάσια της FoxCom ή άλλων εργοστασίων.

Αναχρονιστικές λαϊκίστικες μέθοδοι σε μια σύγχρονη εποχή παγκοσμιοποίησης και ακόμα να ξυπνήσουμε.

Γιώργος

Θα πέσουν τα περιθώρια κέρδους της Apple αν δεν τα φτιάχνουν οι Κινέζοι της HonHai και θα ανέβει η τιμή , δηλάδη θα πληρώνεις 1500 ευρώ για ένα κινητο που κοστίζει 200; Θέλουν να μας τρελάνουν.

Giannis

@Γιώργος αν πλέον κατασκευάζεται στην Αμερική το κόστος δεν θα είναι 200$ αλλά πολύ παραπάνω λόγο κόστους παραγωγής και φορολογίας.

mixtri

Κάποιο λάθος κάνεις. Φορολογία και Αμερική είναι έννοιες ασύνδετες.

Πάνος

Με μια γρήγορη έρευνα βρήκα πως ο μέσος ετήσιος μισθός στην Κίνα είναι περίπου 9500 δολάρια. Στην Αμερική είναι γύρω στα 48000.
Όσο και να το κάνεις θα αυξηθεί η τιμή παραγωγής.

NZ

Με τον Trump στην προεδρία, καλώς το σκέφτονται! Το είχε πει άλλωστε και σε παλαιότερες δηλώσεις του!

Fotis

Μακάρι

bama

@Αντώνης. Δεν ξέρω εσύ, αλλά υποθέτω εμείς οι περισσότεροι είμαστε εργαζόμενοι και όλοι καταναλωτές. Άρα το τι θα κάνουν τα κέρδη της apple προφανώς δεν μας ενδιαφέρει.Άλλωστε τα περιθώρια κέρδους της συγκεκριμένης εταιρείας είναι σκάνδαλο. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τον φόρο στις πωλήσεις και στις εισαγωγές. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Το θέμα είναι οι χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Δασμός λοιπόν για αναγκαστούν να παράγουν στις ΗΠΑ. Αν έρθει το κομμάτι της συναρμολόγησης εκεί δεν είναι ένα μεγάλο κέρδος; Από που κι ως που είναι πρώτη ύλη οι οθόνες και οι επεξεργαστές για να μην έχουν δασμό; Ας τους αγοράσει κι αυτούς από τις ΗΠΑ. Έτσι εξισώνονται οι μισθοί προς τα πάνω και μικραίνουν τα κέρδη των πολυεθνικών. Όσο για την παγκοσμιοποίηση την βλέπω λίγο χλωμή τελευταία. και όχι επειδή κοιμόμαστε αλλά επειδή ξυπνάμε.

ΑντώνηςΤ

@bama, εάν για παράδειγμα για να παραχθεί εάν iPhone θέλει πχ 10.000 άτομα και φέρεις μια αλυσίδα συναρμολόγησης 500 ατόμων όχι δεν είναι κέρδος αλλά κοροϊδία. Ίσως θα έπρεπε να βάλω τον όρο “πρώτες ύλες” μέσα σε εισαγωγικά, και ίσως δεν είναι και τόσο δόκιμος όρος. Εάν πχ πουν ότι όλα τα εισαγόμενα κινητά θα φορολογούνται με 35% στην εισαγωγή τότε το έτοιμό κινητό θα λάβει αυτήν την φορολογία στο τελωνείο. Όμως δεν μπορεί ο νόμος να πει θα βάλω 35% σε εισαγωγές οθονών γιατί αυτό θα πάρει την μπάλα και άλλα προϊόντα. Δεν είπα ότι οι εισαγωγές εξαρτημάτων δεν έχουν δασμούς, είπα ότι θα έχουν τους φυσιολογικούς δασμούς και όχι το 35%. Ίσα ίσα μπορεί να κερδίσουν ένα μέρος του κόστους λόγω του ότι δεν εισάγουν έτοιμό προς πώληση προϊόν άλλα εξάρτημα. Γενικά μην φανταστείτε ότι έχουν το δικαίωμα να πουν ότι όλες οι εισαγωγές της Apple θα φορολογούνται με 35%. Είναι παρέμβαση του κράτους στην ελεύθερη αγορά και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν συμφωνώ ή διάφωνο με την φορολογία. Διαφωνώ με το λαϊκισμό που ακούγεται ωραίο άλλα αν το ψάξεις είναι σταχτή στα μάτια. Όχι τίποτα άλλο θα ξυπνήσουν και τα δικά μας «τσακάλια/λαικιστές» και θα το πουν το… Συνέχεια »

Demis

@ΑντώνηςΤ κανονικά έπρεπε να πει 35% σε οτιδήποτε εισαγόμενο μεχρι και νερό (Εκτός από το πετρέλαιο) εκεί να τον δω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.