Η Apple έγινε η δεύτερη εταιρεία μετά την Amazon που έχασε 1 τρισ. δολάρια σε αξία το 2022

apple, Η Apple έγινε η δεύτερη εταιρεία μετά την Amazon που έχασε 1 τρισ. δολάρια σε αξία το 2022

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχασαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία το 2022. Ο λόγος για την Amazon και την Apple. Σε συνδυασμό, οι δύο εταιρείες έχουν χάσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση σε περίπου 12 μήνες. Αν επρόκειτο για χώρα, η πρόσφατη πτώση της αποτίμησης των μετοχών τους θα ξεπερνούσε το συνδυασμένο ΑΕΠ της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αργεντινής.

Στις αρχές του 2022 η Apple έγινε για λίγο η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που πέρασε ποτέ το περιβόητο στόχο αποτίμησης των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησαν οι διαταραχές της πανδημίας στην Κίνα, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός που επηρέασαν τον τεχνολογικό κολοσσό, ωστόσο την Τρίτη έγινε το μεγάλο κακό όταν μετά από μια νέα έκθεση που υποδηλώνει ότι η Apple εσωτερικά αναμένει λιγότερη ζήτηση για τα gadget και τις συσκευές της φέτος. Ο επενδυτικός πανικός που ακολούθησε οδήγησε τη μετοχή της Apple σε πτώση άνω του 4%.

Τα προβλήματα στο εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων επηρέασαν την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Συνδυαστικά όλα οδήγησαν σε μαζικές μειώσεις στις αποστολές iPhone το τρίμηνο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανάλυση της Trednforce, φέρεται να μειώθηκαν κατά ένα εκπληκτικό 22%.

Στην περίπτωση της Amazon, έχασε 1 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, είδε την αποτίμησή της να πέφτει από 1,882 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 21 Ιουνίου σε 878 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο.

Παρά την δύσκολη χρονιά της, οι αποτιμήσεις της Apple εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας, τα iPhones μόλις κατέγραψαν το υψηλότερο μηνιαίο μερίδιο αγοράς ποτέ. Και όσον αφορά τις δυσκολίες στο εργοστάσιο της Foxconn, μια πρόσφατη αναφορά του Reuters δείχνει ότι έχει ήδη σχεδόν επιστρέψει στην πλήρη παραγωγή.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Ultra: Φήμες ότι δεν θα δει «σχεδόν καμία» αναβάθμιση hardware φέτος

Ενώ η πιθανότητα κυκλοφορίας ενός νέου Apple Watch Ultra το 2024 «μειωνόταν», τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα Apple Watch Ultra 3 φέτος.

Smartphones Apple iPhone

Bug κάνει το ξυπνητήρι του iPhone να μη χτυπάει – Αναγνώρισε το πρόβλημα η Apple

Ένα σφάλμα λογισμικού κάνει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να μη χτυπάει, κάτι που επιβεβαίωσε η Apple στο Today.

Games Apple Assassin’s Creed iPad

Assassin’s Creed Mirage: Έρχεται σε iPhone και iPad στις 6 Ιουνίου

Η Ubisoft ανακοίνωσε ότι το Assassin’s Creed Mirage θα είναι διαθέσιμο για λήψη σε iPhone και iPad από τις 6 Ιουνίου.

Software featured iOS iPhone

iOS 18: Φήμες ότι προσθέτει δυνατότητες σε 15 εφαρμογές του iPhone

Η Apple αναμένεται να ανακοινώσει το iOS 18 κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της στο WWDC στις 10 Ιουνίου.