Apple, Samsung, Sony: Κατηγορούνται ότι δεν έλεγξαν την παιδική εργασία

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί Apple, Samsung και Sony, μεταξύ άλλων, ότι δεν έκαναν τους βασικούς ελέγχους για να σιγουρευτούν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τους δεν προκύπτουν από παιδική εργασία. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για την εξόρυξη κοβαλτίου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των εταιρειών αυτών.

Η αναφορά επισημαίνει ότι το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των gadgets από Apple, Samsung, Sony και πολλούς άλλους, εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) από παιδιά. Οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να αποτρέψουν την παιδική εργασία. Η UNICEF εκτιμά ότι 40.000 παιδιά εργάζονται σε ορυχεία στην ΛΔΚ.

Το 50% του κοβαλτίου παγκοσμίως εξορύσσεται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου που βρίσκονται σε κάθε smartphone, tablet και gadget που έχουμε στα χέρια μας.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το κοβάλτιο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της ΛΔΚ, όπου η παιδική εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, επεξεργάζεται και πωλείται σε κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας σε Κίνα και Ν. Κορέα. Οι κατασκευαστές μπαταριών καταλήγουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω.

Τι δηλώνουν οι εταιρείες

Από την πλευρά της η Apple έκανε μια δήλωση στο BBC λέγοντας ότι η παιδική εργασία είναι κάτι που δεν ανέχεται η Apple από τους προμηθευτές της “we are proud to have led the industry in pioneering new safeguards”. Η Apple ανέφερε ότι αν αντιληφθεί πως προμηθευτής της χρησιμοποιεί παιδιά, τον αναγκάζει να πληρώσει τα έξοδα του παιδιού για να πάει πίσω στο σπίτι, αναλαμβάνει τα έξοδα για την εκπαίδευσή του και δεσμεύεται ότι θα του προσφέρει δουλειά όταν ενηλικιωθεί.

Η Samsung δηλώνει ότι ακολουθεί “πολιτική μηδενικής ανοχής” στην παιδική εργασία και ότι ελέγχει συχνά τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της. “Αν βρεθεί παραβίαση παιδικής εργασίας, τότε η σύμβαση με τον προμηθευτή ακυρώνεται αμέσως”, ήταν η δήλωση εκπροσώπου της.

Η Sony τονίζει επίσης ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές για την αντιμετώπιση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίλυση εργασιακών θεμάτων.

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας μίλησαν με 87 νυν και πρώην μεταλλωρύχους, 17 από αυτούς ήταν παιδιά. Ένας από αυτούς ήταν ένας 14χρονος ορφανός, ο οποίος δήλωσε ότι δούλευε 24ωρο συνεχόμενο στα ορυχεία πηγαίνοντας 7 το πρωί και έφευγε την ίδια ώρα της επόμενης μέρας.

Πως διοχετεύεται το κοβάλτιο από το Κονγκό στην παγκόσμια αγορά

Πηγή: 1,2

Επεξεργάστηκε την 19 Ιανουαρίου 2016 10:03

Σχόλια

  • Δηλαδή, αν κάποιος εξωγήινος έρθει στη γη θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι μόνοι που χρησιμοποιούν μπαταρίες στη γη είναι η Apple η Samsung και η Sony. Εκτός κι αν απο μόνες τους αυτές οι τρεις εταιρίες χρησιμοποιούν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Πιο υποκριτές πεθαίνεις. Ας μας πούνε και για τον χρυσό που χρησιμοποιείται στα κυκλώματα και αλλα πολύτιμα μέταλλα. Καταλάβετε κάτι. Κανεις δεν είναι αθωος, όλοι χρησιμοποιούνται κάτι που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποιος κάπου αναγκάστηκε, πέθανε ή έφτυσε αίμα για να το εξορύξει/ κατασκευάσει. Να μη μιλήσω για Nike και adidas τώρα.

  • υποκριτές ΟΛΟΙ τους...μπορούνε να κάνουν τα πάντα αλλά απλά δεν θέλουν.το μόνο που ψάχνουν...μέγιστο κέρδος.

  • Και γιατι να φταίει η καθε Samsung επειδή κάποιος προμηθευτής της να απασχολεί παιδιά; αυτο πρεπει να ελεγχθεί απο το κράτος του εκάστοτε προμηθευτή.

  • @kakalos έχεις άδικο.για τους χψ λόγους πές οτι κάποιοι κουκουλώνουν το γεγονός(κρατικοί υπάλληλοι που λαδώνονται).εάν η samsung η apple η sony έχει απο έναν επιθεωρητή στα εργοστάσια τους(ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη) με συγκεκριμένους ελέγχους βεβαιώνεσαι προσωπικά οτι το προιόν σου παράγεται με όλους τους νόμους και τις εργασιακές συνθήκες.δεν μπορεί να είμαστε στο 2015 με τόση τεχνολογία και ο ένας να ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον εκμεταλλευόμενοι επιτήδειοι μικρά παιδιά.η samsung τους πληρώνει η samsung να ελέγχει και να επιβάλει κυρώσεις.μόνο στην τσέπη τσούζει.εάν φυσικά θέλεις να έχει καθαρό όνομα.
    και φυσικά όταν βεβαιώνουν τέτοιες παραβάσεις απευθείας στα δικαστήρια.

  • Μα ο προμηθευτής ειναι αλλη εταιρεία απο την καθε Samsung γιατι να φταίει λεμε τώρα η audi αν η πιρελι εχει παιδια και δουλεύουν με ποια λογική;

  • Kakalos με την λογική του ότι εσύ σαν καταναλωτής δεν θέλεις προϊόν για το οποίο πεθαίνουν ή βασανιζονται παιδιά για να το πάρεις. Δεν θέλει πολύ μυαλό. Φαντάσου ένα μαγαζί στο οποίο εγώ φτιάχνω ρούχα και στην βιτρίνα χαστουκιζω παιδάκια για να δουλεύουν πιο γρήγορα. Θα αγοραζες ρούχα?
    Μάλλον όχι. Μπορεί να εμπαινες μέσα και να με εδερνες. Φαντάσου το τώρα χωρίς την βιτρίνα..... Apple, samsung, Sony....

  • Σωστη η παρατηρηση της διεθνους αμνηστιας αλλα λαθος οι αποδεκτες. Ο ελεγχος που ζητανε να γινει θα πρεπει να εχει στοχο τη ριζα του προβληματος και οχι τη μελισσα που τρωει τη γυρη...
    Αν καποιος κατσει να δει ρεαλιστικα τον δρομο του κοβαλτιου μεχρι να γινει μπαταρια ειναι πολλοι που πρεπει να ελεγχθουν:

    1)ορυχεια κοβαλτιου>2)εταιρεια καθαρισμου/επεξεργασιας κοβαλτιου>3)εταιρεια κατασκευης μπαταριων>4)εταιρεια συναρμολογησης συσκευων>5)Apple/Samsung/Sony

  • Φυσικά και φταίνε οι εταιρείες ας το πάμε το πως μια εταιρεία κληνει μια δουλειά για παράδειγμα έχει προσφορές από 5 εταιρείες για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού και διαλέγει την φτηνότερη χωρίς να την νοιάζει για το αν ο προμηθευτής έχει ανήλικα παιδιά σαν προσωπικό. Γράμματα είναι ρε λεβεντες ?

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.