Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

nasa artemis i, Artemis I: Η NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA επέστρεψε στη Γη, oλοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή Artemis I. Η κάψουλα προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού γύρω στις 12:40 μ.μ. ET της Κυριακής, αφού πέρασε περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα και ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη, προκειμένου να επιστρέψει εκεί ο άνθρωπος τα επόμενα χρόνια.

Η μη επανδρωμένη κάψουλα έφτασε σε ταχύτητες περίπου 40.000 χλμ/ώρα καθώς επέστρεφε στη Γη, ενώ η θερμική της ασπίδα άντεξε μια ζέστη 2.800 βαθμών Κελσίου, ή τη μισή θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου. Το Orion ταξίδεψε συνολικά 1,4 εκατομμύρια μίλια στο διάστημα σε διάστημα 25,5 ημερών.

Με την επιστροφή, η NASA θα αρχίσει να συλλαμβάνει δεδομένα από τα ανδρείκελα που είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, ώστε να μπορεί να ετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές με ανθρώπους. Η NASA ελπίζει να επαναφέρει τους ανθρώπους στη Σελήνη κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αποστολής Artemis που έχει προγραμματιστεί για το 2024.

«Από την εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο μέχρι το εξαιρετικό ταξίδι γύρω από τη Σελήνη και πίσω στη Γη, αυτή η δοκιμή πτήσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη Γενιά Άρτεμις της σεληνιακής εξερεύνησης», δήλωσε ο Administrator της NASA Bill Nelson. «Σήμερα είναι μια τεράστια νίκη για τη NASA, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους διεθνείς εταίρους μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το διαστημικό σκάφος Space Launch System (SLS) της NASA απογειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου και εκτόξευσε την κάψουλα Orion σε μια αποστολή γύρω από το φεγγάρι. Η κάψουλα πέρασε σε απόσταση 81 μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης πριν εκτοξευθεί 57.000 μίλια πέρα ​​από το φεγγάρι, όπου μπήκε σε μια μακρινή τροχιά για περίπου μία εβδομάδα. Περίπου στα μισά της αποστολής, το διαστημόπλοιο έφτασε σε απόσταση 268.563 μιλίων από τη Γη, το μακρύτερο που έχει ταξιδέψει οποιοδήποτε διαστημόπλοιο σχεδιασμένο να μεταφέρει ανθρώπους.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.