Γιατί η αξία του bitcoin εκτοξεύτηκε για ακόμα μια φορά

, Γιατί η αξία του bitcoin εκτοξεύτηκε για ακόμα μια φορά

Το ταξίδι του bitcoin στα κύρια χρηματοοικονομικά έχει φτάσει σε ένα άλλο σημαντικό επίπεδο και σε μία άλλη τιμή ρεκόρ. Το κρυπτονόμισμα είχε τιμή 66.975 δολάρια ΗΠΑ μετά την έναρξη ενός ταμείου διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, το οποίο αύξησε δραματικά στην έκθεση του bitcoin στους επενδυτές.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο άνοιξε στις 19 Οκτωβρίου επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν εικασίες σχετικά με τη μελλοντική αξία του bitcoin χωρίς στην πραγματικότητα να το κατέχουν. Είναι η πρώτη φορά που επενδυτές μπόρεσα να διαπραγματευτούν ένα περιουσιακό στοιχείο που σχετίζεται με το bitcoin στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Προηγήθηκε μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και διαφημιστική εκστρατεία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η τιμή του ξεκίνησε στα 40 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή και ολοκλήρωσε την μέρα με άνοδο 5% με περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια ενεργητικού, καθιστώντας το το δεύτερο πιο δημοφιλές νέο ETF στην ιστορία.

Και ο αντίκτυπος στην τιμή του bitcoin ήταν εξαιρετικός. Ξεπέρασέ την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών (64.855 δολάρια) με ένα νέο ρεκόρ (66.975 δολάρια) και αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο κυμαίνεται γύρω στα 65.000 δολάρια. Αυτή είναι μία μεγάλη αλλαγή από τα μέσα Ιουλίου του 2021 όταν το bitcoin έφτασε κάτω από τα 30.000 δολάρια αντικατοπτρίζοντας την τεράστια αστάθειά του.

Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπάθησαν στο παρελθόν να λάβουν έγκριση για τα ETF bitcoin χωρίς επιτυχία. Μέχρι τώρα η επιτροπή και κεφαλαιαγοράς (SEC), η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που προστατεύει τους επενδυτές, ήταν απρόθυμη να εγκρίνει οτιδήποτε. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην έντονη αστάθεια του bitcoin, καθώς και στις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την άναρχη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο ο Gary Gensler, πρόεδρος της SEC, είπε ότι η επιτροπή θα ήταν πιο άνετη με τα ETF “βασισμένα στο μέλλον” επειδή βρίσκονται σε μία ρυθμιζόμενη αγορά. Αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την SEC, που συνέβη από τότε που ο Gensler ανέλαβε τα ηνία, τον Απρίλιο του 2021.

Τα ETF διαπραγματεύονται όπως κάθε κανονική μετοχή υπόκεινται σε ρύθμιση και οποιοσδήποτε έχει λογαριασμό μεσιτείας μπορεί να τα διαπραγματευτεί. Αυτό το νέο ταμείο που ονομάζεται ProShares Bitcoin Strategy ETF (ή ΒΙΤΟ για συντομία), είναι το πρώτο που εκθέτει τους κυρίους επενδυτές στα υψηλά και τα χαμηλά της αξίας του bitcoin, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από την περίπλοκη διαδικασία αγοράς των κερμάτων οι ίδιοι.

Οι επενδυτές των ΗΠΑ μπορούσαν ήδη να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin απευθείας από το ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου και μη ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια όπως το BitMeX. Αλλα η έναρξη ενός ETF ανοίγει την αγορά σε μία ευρύτερη ποικιλία επενδυτών και προσθέτει στην αυξανόμενη αποδοχή του bitcoin στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ορισμένοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το bitcoin λόγω της σύνδεσής του με εγκληματικές δραστηριότητες, αν και μία πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι αυτό φαίνεται να μειώνεται. Και ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, ισχυρίζεται ότι το bitcoin είναι “άχρηστο” και ότι οι ρυθμιστικές αρχές “θα ρυθμίσουν την κόλαση.”

Τραπεζική υπερπαραγωγή

Ο Eric Balchunas, ανώτερος αναλυτής στο bloomberg δεν εκπλήσσεται από την ανατίμηση της τιμής που περιέγραψε τον λανσάρισμα του etf ως “ένα ντεμπούτο υπερπαραγωγής, συντριβής, στο σπίτι που φέρνει πολύ νομιμότητα και βλέμματα στο χωρο της κρυπτογράφησης.”

Αλλά τι αντίκτυπο θα έχει το BITO στο χώρο των κρυπτονομισμάτων; Ως ένα νέο προϊόν έχει ήδη εκθέσει περισσότερους επενδυτές στα σκαμπανεβάσματα της αξίας του bitcoin σε μία ρυθμιζόμενη αγορά. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να ένιωθαν άβολα στο παρελθόν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα από μη ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια και να αποθηκεύσουν οι ίδιοι το περιουσιακό στοιχείο.

Άλλα επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται για τα νομίσματα αναμφίβολα θα ενθαρρυνθούν από την επιτυχία της BITO και θα επιθυμήσουν να απαριθμήσουνε τα δικά τους ETF που είναι εκτεθειμένα στο bitcoin και στους αντιπάλους του. Αρκετοί άλλοι πάροχοι ETF είναι είναι πιθανό να ξεκινήσουν τα bitcoin ETF τους τις μέρες μετά το ντεμπούτο του ProShares. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Invesco, VanEck, Valkyrie και Galaxy Digital.

Είναι μία εξέλιξη που αναπόφευκτα θα κάνει την επένδυση σε κρυπτονομίσματα ευκολότερη και πιο κοινή και ένα σημαντικό σκαλοπάτι για την υιοθέτηση τους στα κύρια χρηματοοικονομικά.

Η Μένια Ράπτη σπουδάζει δημοσιογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τα social media και τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Bitcoin Crypto

Crypto.com: Μαζικές απολύσεις προσωπικού

Το φιάσκο της FTX φαίνεται να επηρεάζει και άλλες εταιρίες κρυπτονομισμάτων, όπως η Crypto.com που σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.

Business Amazon Bitcoin

H Amazon ετοιμάζει σειρά για το σκάνδαλο FTX – Πόσα επεισόδια θα περιλαμβάνει;

H Amazon φέρεται να παρήγγειλε μια τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων για την πτώση του FTX από την εταιρεία παραγωγής AGBO.

Business Bitcoin

Μαύρη Τετάρτη για τα κρυπτονομίσματα, μεγάλη πτώση για το Bitcoin

Εχθές Τετάρτη το Bitcoin βούλιαξε σημειώνοντας πτώση 11% αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε να φτάσει από τον Νοέμβριο του 2020.

Internet Crypto Bitcoin

Χτυπήθηκε το Mailchimp, στόχος κρυπτονομίσματα σε πορτοφόλια Trezor

Εξελιγμένο σχέδιο phishing φυσικών πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων έχει αναπτυχθεί μέσα από την υπηρεσία email marketing, Mailchimp.