ΕΕ: Θα απαγορεύει τις παραπλανητικές διαφημίσεις για τις συσκευές

ΕΕ διαφημίσεις, ΕΕ: Θα απαγορεύει τις παραπλανητικές διαφημίσεις για τις συσκευές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέταξε νέα νομοθεσία με στόχο να προσφέρει καλύτερη επισήμανση των προϊόντων στην ΕΕ και να περιορίσει τα παραπλανητικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος, τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και τους περιορισμούς επισκευασιμότητας.

Η οδηγία θα στοχεύει στη χρήση αβάσιμων περιβαλλοντικών ισχυρισμών στις συσκευασίες και σε διαφημιστικές δηλώσεις για «κλιματικά ουδέτερες» και «φιλικές προς το περιβάλλον» συσκευές από κατασκευαστές, εάν αυτές δεν υποστηρίζονται από λεπτομερή στοιχεία. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σαφή σήμανση για το κόστος των επισκευών των προϊόντων και τυχόν περιορισμούς επισκευής από τους κατασκευαστές.

“Ο κλάδος δεν θα επωφελείται πλέον από την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών που σπάνε μόλις λήξει η περίοδος εγγύησης. Θα πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές και το κόστος των επισκευών με σαφή τρόπο.

Οι ετικέτες των προϊόντων θα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες ποια προϊόντα είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν περισσότερο και οι παραγωγοί που τα προϊόντα τους είναι πιο ανθεκτικά θα επωφεληθούν. Η ζούγκλα των ψευδών περιβαλλοντικών ισχυρισμών θα τελειώσει καθώς θα επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένοι και τεκμηριωμένοι οικολογικοί ισχυρισμοί. – Biljana Borzan, VC της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”

Στόχος της νέας οδηγίας είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές όντας καλύτερα ενημερωμένοι και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσφέρουν πιο βιώσιμα προϊόντα επαληθεύοντας τα στοιχεία που διαφημίζουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει επίσης να απαγορεύσει τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, όπως η αντοχή στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το συνοδευτικό δελτίο τύπου αναφέρει επίσης ότι ο νέος νόμος θα επιβάλλει τη διαλειτουργικότητα με αξεσουάρ τρίτων, όπως φορτιστές και ανταλλακτικά, για εργασία με συσκευές και όχι περιορισμό της λειτουργικότητάς τους. Με το προσχέδιο να έχει ήδη εγκριθεί, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών μελών της ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook

Φήμες ότι το αναδιπλούμενο Macbook έρχεται το 2026 – Με Μ5 και οθόνη 20,3 ή 18,8″

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναλυτής της Haitung International Securities, Jeff Pu, μοιράστηκε κάτι σαν έναν οδικό χάρτη για τις αναδιπλούμενες συσκευές της Apple.

Gear Exynos featured Galaxy

Η Samsung φέρεται να εργάζεται σε έναν κόμβο 2 nm για το Exynos 2600

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Samsung ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει τα χυτήρια της για μαζική παραγωγή του πρώτου chipset 3nm Exynos χρησιμοποιώντας το σχεδιασμό GAA.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 16: Νέα φήμη θέλει την Apple να αλλάζει όλα τα κουμπιά

H ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στο iOS 18 δεν είναι η μόνη αλλαγή που έρχεται στο iPhone αυτόν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια αναφορά της Economic Daily.

Smartphones featured Google Google Pixel

Pixel 8a: Βίντεο αποσυναρμολόγησης δείχνει πόσο εύκολο (ή όχι) είναι να το επισκευάσεις

Το Pixel 8a υποτίθεται ότι θα μπορεί να αντέξει τουλάχιστον επτά χρόνια με την Google να παρέχει υποστήριξη λογισμικού