Epic Games: Πρόστιμο ρεκόρ 520 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις απορρήτου και ακούσιες αγορές στο Fortnite

epic games fortnite, Epic Games: Πρόστιμο ρεκόρ 520 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις απορρήτου και ακούσιες αγορές στο Fortnite

Η Epic Games, ο προγραμματιστής του δημοφιλούς διαδικτυακού βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη υψηλού προφίλ με την Apple αφού η τελευταία αφαίρεσε την Epic και το Fortnite από το App Store.

H Εpic τότε πρόσφερε στους παίκτες του Fortnite την ευκαιρία να αγοράσουν αντικείμενα εντός εφαρμογής μέσω της δικής του storefront σε χαμηλότερη τιμή, καθώς αυτές οι συναλλαγές θα παρακάμπτουν την πλατφόρμα επεξεργασίας πληρωμών εντός εφαρμογής της Apple όπου ο τεχνολογικός γίγαντας παίρνει μερίδιο 15% έως 30%.

Η υπόθεση έχει φτάσει σε μια επιτροπή τριών δικαστών που συνεδριάζει στο Ninth Circuit Court of Appeal και η απόφαση ενδέχεται να μην εκδοθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Εάν αυτή η υπόθεση πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, η τελική απόφαση ενδέχεται να μην ανακοινωθεί μέχρι το 2025.

Μέχρι τότε, η Epic έχει ένα πολύ σοβαρό, άμεσο πρόβλημα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει πρόστιμο στον προγραμματιστή παιχνιδιών με ποσό ρεκόρ άνω των 520 εκατομμυρίων δολαρίων για ισχυρισμούς ότι η εταιρεία παραβίασε τον Νόμο για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA). Επιπλέον, η FTC είπε ότι η Epic χρησιμοποίησε ορισμένα σχέδια διεπαφής γνωστά ως σκοτεινά μοτίβα για να εξαπατήσει τους χρήστες να κάνουν κατά λάθος αγορές εντός εφαρμογής και στο διαδίκτυο.

“Η αντιδιαισθητική, ασυνεπής και μπερδεμένη διαμόρφωση κουμπιών του Fortnite οδήγησε τους παίκτες σε ανεπιθύμητες χρεώσεις με βάση το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Για παράδειγμα, οι παίκτες χρεώνονταν ενώ προσπαθούσαν να βγάλουν το παιχνίδι από το sleep mode, ενώ το παιχνίδι βρισκόταν σε οθόνη φόρτωσης ή πατώντας ένα διπλανό κουμπί στην προσπάθεια να κάνουν προεπισκόπηση ενός αντικειμένου. Αυτές οι τακτικές οδήγησαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις για τους καταναλωτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η FTC.

Η FTC σημειώνει ότι το πρόστιμο της Epic αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο διακανονισμούς ρεκόρ. Το ένα είναι πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του COPPA. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ανακοινώσει ποτέ η FTC για παραβίαση ενός από τους κανόνες της. Η Epic θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ισχυρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την προστασία του απορρήτου των παιδιών και των εφήβων, ενώ οι επικοινωνίες φωνής και κειμένου πρέπει να είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Αυτή η πληρωμή πηγαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η Epic θα πληρώσει επίσης πρόστιμο 245 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή χρημάτων σε πελάτες όλων των ηλικιών για τις πρακτικές χρέωσης του προγραμματιστή και τη χρήση σκοτεινών μοτίβων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που παραγγέλθηκε από την FTC για επιστροφή χρημάτων σε μια ενέργεια που σχετίζεται με gaming. Είναι επίσης η μεγαλύτερη διοικητική εντολή στην ιστορία της.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games Apple Fortnite iPad

To Fortnite θα έρθει και στα iPad στην Ευρώπη αφού η ΕΕ αναγνώρισε ως “gatekeeper” το iPadOS

Μετά την είδηση πως η Apple θα πρέπει να φέρει αλλαγές στο iPad, η Epic Games ανακοίνωσε πως πρόκειται να κάνει διαθέσιμο το Fortnite.

Software App Store Apple featured

To Fortnite επιστρέφει στις συσκευές iOS στην Ευρώπη – H Apple απέσυρε την απαγόρευση

Η Apple πήρε πίσω την απόφασή της να απαγορεύσει τον λογαριασμό προγραμματιστών της Epic Games δύο μέρες αργότερα.

Business App Store Apple Apple iOS

Apple: Έκλεισε τον λογαριασμό προγραμματιστή της Epic Games – Το αποκάλεσε “απειλή” για το οικοσύστημα iOS

Ο πόλεμος μεταξύ Epic και Apple δεν έχει τελειωμό, με την πρώτη να κοινοποιεί πως το Κουπερτίνο έκλεισε τον λογαριασμό προγραμματιστή της.

Games Disney featured Fortnite

Η Disney επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην Epic – Έρχεται νέο σύμπαν παιχνιδιών μέσα στο Fortnite

H Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα «μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου» στην Epic Games.