Ericsson Machine 2 Machine, Οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον θα συνδέεται

«Μετά από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο και ενώ επιστρέφεις στο σπίτι αποφασίζεις ότι θέλεις να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και να παρακολουθήσεις μια ταινία σήμερα το βράδυ. Δίνεις εντολή από το κινητό σου να ανάψει το θερμοσίφωνο και η θέρμανση, ενώ παραγγέλνεις και την ταινία που ταιριάζει με τη σημερινή σου διάθεση από την video on-demand υπηρεσία. Στέλνεις και το trailer της ταινίας στο Γιώργο, το Δημήτρη και τον Τάσο για να σου κάνουν παρέα απόψε και παραγγέλνεις και τις απαραίτητες πίτσες.»

Μια ιστορία που δεν είναι φαίνεται αληθινή σε πολλούς αλλά πολύ σύντομα, θα είναι η καθημερινότητά μας. Και αυτό δεν είναι παρά ένα απλό παράδειγμα για τις εφαρμογές, που θα έχει η διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών και όχι μόνο.

Στη Silicon Valley η Ericsson εξέφρασε το όραμά της για 50 δις συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020. Το μότο της εταιρείας είναι ότι «οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον θα συνδέεται».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προοπτική καθώς έχει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς. Θα αλλάξει ο τρόπος που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, καταναλώνουμε, επιχειρούμε. Θα μπορεί, για παράδειγμα, ο επιχειρηματίας να ελέγχει απόλυτα κάποιες εφαρμογές από απόσταση μέσω της κινητής συσκευής του. Θα μπορεί, επίσης, ο γιατρός να κάνει διάγνωση μέσω Internet σε έναν ασθενή με μια επείγουσα ανάγκη και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μειώνοντας το χρόνο απόκρισης. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα μειώσουν τα κόστη σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και θα αυξήσουν την προσωπική ικανοποίηση του χρήστη.

Η ικανοποίηση του χρήστη άλλωστε και οι ανάγκες του αποτελούν και τους παράγοντες που διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Οι κλασσικές υπηρεσίες φωνής και ανταλλαγής sms δεν είναι πλέον το ζητούμενο και δεν μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Οι μετρήσεις πραγματικής κίνησης στα δίκτυα που πραγματοποιεί η Ericsson παγκοσμίως δείχνουν ότι η κίνηση δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αύξηση που είναι 10 φορές ταχύτερη από την αντίστοιχη για τη μετάδοση φωνής. Οι πάροχοι το αντιλαμβάνονται αυτό και ήδη στρέφονται σε άλλες εφαρμογές που αναμένεται φυσικά να εξελιχθούν σε βαθμό που σήμερα δεν είμαστε σε θέση να τον συλλάβουμε. Μερικά παραδείγματα μόνο των τομέων που θα αλλάξουν ριζικά από την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι e-government, e-commerce, e-health, e-business, e-education.

Στην Αμερική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών. Χαρακτηριστικό είναι αυτό της Sprint που έχει αναπτύξει ένα M2M Innovation Center και έχει ήδη δημιουργήσει εφαρμογές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται στη Machine 2 Machine επικοινωνία και στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Είναι λοιπόν σαφές ότι εφόσον υπάρχει όφελος από τη σύνδεση κάθε συσκευής για τον άνθρωπο και για την επιχείρηση – η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί!

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
axel

καλως ηρθατε στο matrix

giannis

ωραία ακούγονται όλα αυτά μόνο που θα έπρεπε να μας βάζουν λίγο και σε σκέψεις γιατί έτσι θα μπορούν να μας ελέγχουν όλο και περισσότερο!
Πρίν λίγα χρόνια δεν θα πιστεύαμε ότι θα έχουμε fb , η κάρτα του πολίτη σε λίγους μήνες το πολύ θα ισχύει και δεν μιλάμε κάν όπως επίσης δεν θα κάνουμε τίποτα όταν έρθει η ώρα γισ το τσιπάκι
Είπαμε είμαστε techfreak αλλά να σκεφτόμαστε ώστε να μην τα σκεφτούμε όταν πλέον δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Ericsson USA

Ericsson: Πρόστιμο 206 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Ericsson καλείται να πληρώσει πρόστιμο 206,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική δικαιοσύνη για να διευθετήσει μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Business Ericsson

Ericson: Νέο πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων

Η Ericsson θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων και παραδέχτηκε την ενοχή της για την παραβίαση των διατάξεων περί δωροδοκίας του νόμου για τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό.

Business Ericsson

Νέος γύρος απολύσεων στην Ericsson – Αποχωρούν 8500 εργαζόμενοι

Η Ericsson σκοπεύει να απολύσει 8.500 υπαλλήλους της παγκοσμίως στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Business Ericsson

Η Ericsson προχωρά σε περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

Η Ericsson σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.400 θέσεις εργασίας στη Σουηδία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ.