Οι κινητές τηλεπικοινωνίες θα φέρουν επανάσταση στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων στην Αφρική

Το Global Humanitarian Forum και ο πρόεδρός του, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan, σε συνεργασία με την Ericsson, το World Meteorological Organization (WMO), την εταιρεία κινητών τηλεπικοινωνιών Zain και το Earth Institute του Columbia University, ανακοίνωσαν σήμερα μια σημαντική πρωτοβουλία, με το κωδικό όνομα “Μετεωρολογικές πληροφορίες για όλους”, που θα βελτιώσει ριζικά το δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων της Αφρικής, εν όψει των αυξανόμενων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

, Οι κινητές τηλεπικοινωνίες θα φέρουν επανάσταση στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων στην Αφρική

Συγκεκριμένα, το Global Humanitarian Forum, η Ericsson, το WMO, η Zain και άλλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα αναπτύξουν έως 5.000 αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς σε τοποθεσίες κινητών δικτύων σε όλη την Αφρική, στην οποία σήμερα μεταδίδουν δεδομένα λιγότεροι από 300. Η συνεργασία θα αυξήσει τη διάδοση μετεωρολογικών δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων σε χρήστες και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων αγροτών και ψαράδων. Με τους πρώτους 19 σταθμούς που αναπτύχθηκαν υπερδιπλασιάστηκε η συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων στην περιοχή της λίμνης Βικτόρια, στην οποία περισσότερα από 5.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως λόγω θυελλών και ατυχημάτων.

Μια πρόσφατη έκθεση του Global Humanitarian Forum εκτίμησε ότι οι κλιματικές αλλαγές ευθύνονται για περίπου 300.000 θανάτους το χρόνο και περισσότερα από 100 δις δολάρια Η.Π.Α. σε οικονομικές απώλειες, κυρίως εξαιτίας κρίσεων στην υγεία και τη γεωργική παραγωγή. Η υποσαχάρια Αφρική μετρά σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτές τις απώλειες και είναι η περιοχή που κινδυνεύει πιο άμεσα από ξηρασίες και πλημμύρες. Η γεωργική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να πέσει μέχρι και κατά 50 τοις εκατό ως το έτος 2020.

Το Global Humanitarian Forum έλαβε την πρωτοβουλία για αυτήν τη συνεργασία, σχετικά με την ανταπόκριση στη σοβαρή έλλειψη της Αφρικής για μετεωρολογικά δεδομένα, η οποία επισημάνθηκε στην πρώτη ετήσια εκδήλωση του Forum. Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία θα αναπτύξουν έως 5.000 νέους αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την Αφρική, με σκοπό να παρέχουν μαζική αύξηση στις ζωτικές πληροφορίες για την πρόβλεψη και διαχείριση των κλιματικών κρίσεων.

Η Αφρική διαθέτει ένα δίκτυο οκτώ φορές μικρότερο από το συνιστώμενο πρότυπο του WMO και λιγότερους από 200 μετεωρολογικούς σταθμούς που ικανοποιούν τις απαιτήσεις συλλογής δεδομένων του WMO, σε σύγκριση με αρκετές χιλιάδες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και μέρη της Ασίας. Οι 5.000 μετεωρολογικοί σταθμοί θα εγκατασταθούν σε νέες και υπάρχουσες τοποθεσίες κινητών δικτύων σε όλη την ήπειρο μέσα στα ερχόμενα έτη, σε μια προσπάθεια που υπόσχεται να σώσει ζωές και να προσφέρει αυξημένες οικονομικές ευκαιρίες σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια πρωτοποριακή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, η πρωτοβουλία βασίζεται στην κύρια δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών. Η Ericsson, ο κορυφαίος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών, θα αξιοποιήσει σχέσεις με παρόχους της Αφρικής όπως η Zain, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τον μετεωρολογικό εξοπλισμό σε τοποθεσίες κινητών δικτύων που θα υλοποιηθούν σε όλη την Αφρική. Η επίτευξη του στόχου των 5.000 θα απαιτήσει τη δέσμευση και άλλων παρόχων καθώς και εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα κινητά δίκτυα παρέχουν την απαραίτητη διασύνδεση, ηλεκτρική ισχύ και ασφάλεια για την υποστήριξη του μετεωρολογικού εξοπλισμού. Μέσω του Mobile Innovation Center της στην Αφρική, η Ericsson θα αναπτύξει επίσης εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για ευκολότερη επικοινωνία των μετεωρολογικών δεδομένων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες (NMHS) μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα συντηρούν τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς και θα βοηθούν στη μετάδοση των δεδομένων στις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Η αρχική ανάπτυξη, που έχει ήδη ξεκινήσει στα δίκτυα της Zain, επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Βικτώρια, στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα. Οι πρώτοι 19 σταθμοί θα διπλασιάσουν την ικανότητα συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων για την περιοχή της λίμνης.

Αποκλειστικά στη γεωργία για τα απαραίτητα προς το ζην βασίζονται περίπου το 70 τοις εκατό των Αφρικανών, ή σχεδόν 700 εκατομμύρια άτομα, ενώ πάνω από το 95 τοις εκατό της γεωργίας στην Αφρική εξαρτάται από τη βροχόπτωση. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές εναλλαγές λόγω των κλιματικών αλλαγών καθιστούν απαρχαιωμένες τις παραδοσιακές γνώσεις σχετικά με τη γεωργία, που ήταν μέχρι πρότινος αξιόπιστες για αιώνες, δημιουργώντας μια σημαντική ανάγκη για μετεωρολογικές πληροφορίες.

, Οι κινητές τηλεπικοινωνίες θα φέρουν επανάσταση στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων στην Αφρική

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Ericsson USA

Ericsson: Πρόστιμο 206 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Ericsson καλείται να πληρώσει πρόστιμο 206,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική δικαιοσύνη για να διευθετήσει μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Business Ericsson

Ericson: Νέο πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων

Η Ericsson θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων και παραδέχτηκε την ενοχή της για την παραβίαση των διατάξεων περί δωροδοκίας του νόμου για τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό.

Business Ericsson

Νέος γύρος απολύσεων στην Ericsson – Αποχωρούν 8500 εργαζόμενοι

Η Ericsson σκοπεύει να απολύσει 8.500 υπαλλήλους της παγκοσμίως στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Business Ericsson

Η Ericsson προχωρά σε περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

Η Ericsson σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.400 θέσεις εργασίας στη Σουηδία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ.