Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία 6 δισ. ευρώ για ευρυζωνικό δορυφορικό δίκτυο

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία 6 δισ. ευρώ για ευρυζωνικό δορυφορικό δίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του δικού της δορυφορικού συστήματος Διαδικτύου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027. Και τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν στην επένδυση, με τις χώρες να επιθυμούν να περιορίσουν την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δορυφορικό σύστημα αναμένεται να επιταχύνει την εξάπλωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα καλύπτει και τμήματα της Αφρικής. Ο δορυφορικός αστερισμός της ΕΕ ονομάζεται «IRIS2».

Σε ένα δελτίο τύπου, η ΕΕ αναφέρει ότι το διαστημικό της δίκτυο θα μπορούσε να υποστηρίξει τα επίγεια δίκτυα σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ή φυσικών καταστροφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία εκτρέποντας 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ από άλλα προγράμματα της ΕΕ και χρησιμοποιώντας χρήματα που δεν δαπανήθηκαν σε άλλα έργα. Τα υπόλοιπα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα δημιουργηθούν από επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, λέει η EΕ.

Το Reuters αναφέρει ότι το δορυφορικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή και εκτόξευση έως και 170 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς μεταξύ 2025 και 2027, με την αρχική ανάπτυξη και ανάπτυξη δορυφόρων να προορίζεται για το επόμενο έτος.

Τα σχέδια για ένα δορυφορικό σύστημα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από την EC, με τη Ρωσία να μπλοκάρει την επίγεια σύνδεση στο Διαδίκτυο της Ουκρανίας λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, παρείχε στην Ουκρανία σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων Starlink , χρηματοδοτώντας εν μέρει την υπηρεσία για τη χώρα.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος που έχει περάσει κατά καιρούς από διάφορους κλάδους μέχρι να καταλήξει στην τεχνολογία, που τον "κέρδισε". Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming. Θέματα που περιλαμβάνουν αθλητισμό και τεχνολογία εμφανίζονται πάντα στο "ρεπερτόριο" του.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ