Η Google πληρώνει στην Apple το 36% των εσόδων από τις αναζητήσεις στον Safari

Google Apple, Η Google πληρώνει στην Apple το 36% των εσόδων από τις αναζητήσεις στον Safari

Εν μέσω της αντιμονοπωλιακής αγωγής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Google βλέπει πολλά από τα μυστικά των συμφωνιών της με την Apple να διαρρέουν.

Αφότου μάθαμε ότι η Google πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple για να είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης στις συσκευές, τώρα το Bloomberg αποκαλύπτει το συνολικό ποσοστό των εσόδων της Google που κερδίζει η Apple.

Η Google, λοιπόν, πληρώνει στην Apple το 36 τοις εκατό των συνολικών εσόδων που κερδίζει από αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πρόγραμμα περιήγησης Safari σε iPhone, iPad και Mac, με τον αριθμό να μοιράζεται από τον οικονομικό εμπειρογνώμονα της Google και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Kevin Murphy.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κύριος δικηγόρος της Google John Schmidtlein δυσαρεστήθηκε εμφανώς όταν κοινοποιήθηκαν τα δεδομένα εσόδων, καθώς έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικά.

Όπως είναι λογικό, η Google θα ήθελε να κρατήσει αυτόν τον αριθμό μυστικό, όχι απαραίτητα για να αποτρέψει το κοινό να γνωρίζει αυτό το ποσοστό, αλλά για να το κρατήσει μακριά από άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung που μπορεί να θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τη δική τους συμφωνία με την Google, αν μάθαιναν ποτέ πόσο έπαιρνε η Apple. Και η Google το γνώριζε αυτό καθώς την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε φάκελο στο δικαστήριο λέγοντας ότι η αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη συμφωνία της με την Apple «θα υπονόμευε αδικαιολόγητα την ανταγωνιστική θέση της Google σε σχέση τόσο με τους ανταγωνιστές όσο και με άλλους αντισυμβαλλομένους».

Πριν από λίγο καιρό, η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Bernstein εκτίμησε ότι η Apple παίρνει από 18 δισεκατομμύρια έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας κάπου περίπου το 15 τοις εκατό των συνολικών ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple.

Η Apple και η Google έχουν συνάψει μια συμφωνία κατανομής εσόδων που προηγείται του iPhone και χρονολογείται από το 2002. Η συμφωνία θεωρείται ότι είναι η πιο σημαντική από τις συμφωνίες της Google με κατασκευαστές hardware, καθώς απαιτεί επίσης η Google να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iPhone. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως αποδεικτικό στοιχείο για να αποδειχθεί ότι η Google πραγματοποιεί αυτές τις πληρωμές για να εμποδίσει άλλες μηχανές αναζήτησης να γίνουν η προεπιλεγμένη επιλογή σε τεχνολογικές συσκευές. Και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιανταγωνιστικό.

Εάν τελικά αποδειχθεί ότι η Google είναι αντιανταγωνιστική στην αναζήτηση, θα μπορούσε το δικαστήριο να απαιτήσει τη διάσπαση της εταιρείας σε διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured Qualcomm

Η Apple αποσύρεται από την ανάπτυξη του δικού της 5G μόντεμ

H Apple έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά της να αναπτύξει το δικό της μόντεμ 5G και φαίνεται πως παρατάει το project.

Business Apple Apple Card

Η Apple τερματίζει τη συνεργασία της Apple Card με την Goldman Sachs

Η Apple τερματίζει τη συνεργασία της με τη Goldman Sachs όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Business Apple Apple iPhone 5S featured

Foxconn: Ο βασικός προμηθευτής της Apple επενδύει 1,54 δισ. δολάρια στην Ινδία

H Foxconn σχεδιάζει να επεκτείνει τις παραγωγικές της δυνατότητες με μια σημαντική επένδυση 1,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία.

Smartphones Apple featured iPhone

Ξυπνητήρι σε iPhone χτυπά από μόνο του στις 9:25 π.μ. κάθε μέρα για πέντε χρόνια

Mια απίθανη ιστορία για ένα ξυπνητήρι που χτυπάει κάθε μέρα στις 9:25 π.μ. χωρίς να το έχει ρυθμίσει, μοιράστηκε μία γυναίκα στο TikTok.