Business

Γυάλινος δίσκος 5D αποθηκεύει 3000 φορές περισσότερα δεδομένα από ένα CD

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Southampton της Αγγλίας έχουν δημιουργήσει ένα νέο format αποθήκευσης που κωδικοποιεί την πληροφορία σε μικροσκοπικές νανοδομές μέσα σε γυαλί, αποθηκεύοντας 3000 φορές περισσότερα δεδομένα από ένα CD.

Για παράδειγμα, ένα Blu-ray disc μπορεί να αποθηκεύσει 128GB, ενώ ένας γυάλινος δίσκος 5D κανονικού μεγέθους μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 360 terabytes δεδομένων, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής έως και 13,8 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή πάνω από τρεις φορές την ηλικία της Γης. Επίσης, μπορεί να αντέξει ακόμη και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες 190 °C.

Το σύστημα ανάγνωσης των οπτικών δίσκων αποθήκευσης με laser βασίζεται στη χάραξη του δίσκου με αυλακώσεις, ενώ οι γυάλινοι δίσκοι 5D σε αμέτρητες μικροσκοπικές τελείες που βρίσκονται μέσα στο γυαλί σε μικροσκοπικές νανοδομές και επάνω σε διαφορετικές διαστάσεις.

Επίσης, η ανθεκτικότητα του υλικού του γυαλιού το κάνει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης που δεν έχει καμία σχέση σε διάρκεια και αντοχή με τους κοινούς οπτικούς δίσκους, όπου τα σημεία που αναγράφεται η πληροφορία είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Southampton έχουν ήδη αποθηκεύσει σε γυάλινους δίσκους σημαντικά κείμενα της ιστορίας, όπως η Βίβλος, η Οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το βιβλίο Optics του Νεύτωνα που πραγματεύεται τη μελέτη του για τη φύση του φωτός.

Το υψηλό κόστος του νέου μέσου αποθήκευσης ίσως το κάνει απαγορευτικό για μαζική παραγωγή για την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ο γυάλινος δίσκος 5D αποτελεί το μέλλον στην αποθήκευση της πληροφορίας.

Σχόλια

  • To γεγονός και μόνο ότι δεν φθείρετε με τον χρόνο είναι πολύ σημαντικό.
    Εάν καταφέρουν και κάνουν φθηνές τις συσκευές εγγραφής αυτού του format τότε σίγουρα η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί για buckup δεδομένων.

  • Φανταστικό. Ίσως σε 50 χρόνια από τώρα να είναι σε μαζική παραγωγή (και λέω 50 γιατί θα ξεπουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν και ενδιάμεσες λύσεις που θα βρεθούν, και μετά αυτό θα βγει σε παραγωγή με οικονομικό κόστος. Μακάρι και πιο γρήγορα, αλλά αν κρίνουμε π.χ. από τα smartphones που μας αναβαθμίζουν τις συσκευές με το στανιό, αυτό σίγουρα θα πάρει καιρό).

  • εδω και χρονια υπαρχει αυτο , το futurism το πηρε χαμπαρι τωρα ,δεν προκειται να το δουμε ποτε.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Ντίνα Καβαλλάρη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.