H Apple κερδίζει την έφεση για την καταβολή των 13 δισεκατομμυρίων Ευρώ στην ΕΕ

, H Apple κερδίζει την έφεση για την καταβολή των 13 δισεκατομμυρίων Ευρώ στην ΕΕ

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως η Apple έπρεπε να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια Ευρώ σε επιστροφή φόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είχε ευνοϊκή φορολόγηση από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε σημαντική νίκη για την αρχηγό κατά του μονοπωλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Margrethe Vestager.

Η Vestager είχε καταλήξει στο ότι η Apple ήταν ευνοημένη από την Ιρλανδική κυβέρνηση, καταβάλλοντας φόρο με συντελεστή μικρότερο του 1%, κάτι που σύμφωνα με την ίδια υπολογίζεται ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Τόσο η Apple όσο και η Ιρλανδική κυβέρνηση αρνήθηκαν τα παραπάνω, με τον Tim Cook να χαρακτηρίζει την απόφαση ως “απόλυτες πολιτικές βλακείες”, με τις δύο πλευρές να κινούνται σε έφεση της απόφασης.

Όμως, 4 χρόνια μετά, η απόφαση ανατράπηκε από τους δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δήλωσαν ότι η Επιτροπή δεν κατάφερε να αποδείξει σε επαρκές νομικό επίπεδο ότι υπήρχε πλεονέκτημα στη φορολογία προς την Apple. Τόσο η Ιρλανδική κυβέρνηση όσο και η Apple δέχτηκαν τη νέα απόφαση, με την κυβέρνηση να τονίζει πως ποτέ δεν υπήρξε ειδική μεταχείριση προς την εταιρεία, ενώ η Apple δήλωσε πως το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το πόσο φόρο πληρώνει η εταιρεία, αλλά που τον πληρώνει.

Η Επιτροπή πλέον έχει λίγο παραπάνω από δύο μήνες για να ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν ασκηθεί η έφεση και πάνε τα πράγματα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όποια απόφαση και αν παρθεί από εκεί θα είναι οριστική.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SUPS 👨‍⚖️

Πολυ κακο νεο αυτο για ολοκληρη την ΕΕ.Η Ιρλανδικη κυβερνηση εχει κανει το ιδιο κ γ αλλες πολυεθνικες..

ss

ναι… πολυ κακο που δεν χρησιμοποιει την Ολλανδία ή τους υπολοιπους φορολογικους παραδεισους της ευρωπης.

SUPS 👨‍⚖️

Η Ολλανδία φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης οκ το διαβάσαμε και αυτό.

Αλέξανδρος

Πλάκα κάνεις…….
Όπως λέει και ο Κούκις: πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το πόσο φόρο πληρώνει η εταιρεία, αλλά που τον πληρώνει
Γιατί άραγε;;;;;

SUPS 👨‍⚖️

Ναι ναι τα θέλει η Γερμανία…Θα πληρώνει τέτοιο φόρο και μετά δεν θα ζητήσει τα ίδια η Daimler η το γκρουπ VW…

Αλέξανδρος

Αυτό ακριβώς λέμε παλικάρι, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.

νασσος

κωστα,ασχετο… πρεπει να βαλεις dark mode στο σαιτ…διαβαζω το βραδυ και μου εχουν βγει τα ματια με το λευκο…επισης θα ηταν πολυ ωραιο και ελκυστικό να δουμε και ενα app του techblog.gr για ios και android!οποιο αλλο σαιτ και να δοκιμασα να κατσω να διαβασω παλι εδω θα καταληξω αυτοματα για καποιο λογω…πρεπει να πατε ενα βημα ακομα πιο μπροστα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro: Διέρρευσαν πραγματικές hands-on εικόνες

Η Google περιμένουμε να κυκλοφορήσει το λιγότερο τρία smartphone τον ερχόμενο Οκτώβριο,  τα Pixel 9, Pixel 9 Pro και Pixel 9 Pro XL.

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.