Business

Apple & Ιρλανδία αντεπιτίθενται στην ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, έπειτα από πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός που ονομάζεται Apple δέχτηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση παράνομη οικονομική βοήθεια μέσω φοροαπαλλαγών, οι οποίες παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Apple καλείται να καταβάλει το ποσό των 13 δισ. ευρώ για φόρους που δεν πλήρωσε για το διάστημα μεταξύ 2003-2014. H Apple, που έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στην Ιρλανδία, επισημαίνεται πως έχει πληρώσει λιγότερο εταιρικό φόρο από το 12.5% που προβλέπεται στη χώρα για το διάστημα των 11 χρόνων μέχρι το 2014. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, είχε δηλώσει πως το 2014 η Apple απολάμβανε φορολογικό συντελεστή της τάξης μόλις του 0.005%.

Φυσικά η Apple δεν σκοπεύει να μείνει άπραγη. Η εταιρεία ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, στο δεύτερο Ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η έφεση αναμένεται να ασκηθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο της Apple, Bruce Sewell. Ο Sewell επισημαίνει ότι η εταιρεία μπήκε σκόπιμα στο στόχαστρο καθώς τέτοιες υποθέσεις προσελκύουν την προσοχή των media:

“Apple is not an outlier in any sense that matters to the law. Apple is a convenient target because it generates lots of headlines. It allows the commissioner [Margrethe Vestager] to become Dane of the year for 2016”.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της Apple και αναμένεται να κάνει ανάλογα βήματα. Η Ιρλανδία κατηγορείται ότι προσέφερε τεράστιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, την Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι η χώρα δεν “κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους” και ότι η Apple πλήρωσε ολόκληρο το ποσό των φόρων και δεν είχε καμία κρατική ενίσχυση.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.

Πηγή: 1,2

Επεξεργάστηκε την 20 Δεκεμβρίου 2016 10:35

Σχόλια

  • Κατά την γνώμη μου η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έπραξε πολύ σωστά και προσέλκυσε με οποιονδήποτε τρόπο την apple (ή οποιαδήποτε apple) εφόσον το έκρινε συμφέρον για την χώρα της.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.