H Apple θα πάρει πρώτη τσιπ 2 νανομέτρων από την TSMC

Apple TSMC, H Apple θα πάρει πρώτη τσιπ 2 νανομέτρων από την TSMC

Η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει τσιπ 2 νανομέτρων από την TSMC, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο DigiTimes. “Πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο αρχικός πελάτης που θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία” ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η αναφορά προέρχεται από τις ειδοποιήσεις για τα “αυριανά πρωτοσέλιδα” επομένως περισσότερες πληροφορίες θα έρθουν με την πλήρη κάλυψη της είδησης.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η TSMC αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι μειώσεις στο μέγεθος του κόμβου, από 3 νανόμετρα σε 2 π.χ., αντιστοιχούν σε μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ, με αποτέλεσμα περισσότερα τρανζίστορ να μπορούν να χωρέσουν σε έναν επεξεργαστή, οδηγώντας σε αύξηση της ταχύτητας και πιο αποδοτική κατανάλωση ενέργειας.

Φέτος, η Apple υιοθέτησε τσιπ 3 νανομέτρων για τα iPhone και Mac της. Τόσο το τσιπ A17 Pro στα μοντέλα iPhone 15 Pro όσο και τα τσιπ της σειράς M3 σε Mac είναι χτισμένα στον κόμβο 3 νανομέτρων, μια αναβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενο κόμβο 5nm. Το άλμα αυτό στην τεχνολογία έφερε 20 τοις εκατό μεγαλύτερες ταχύτητες GPU, 10 τοις εκατό μεγαλύτερη ταχύτητα CPU και 2 φορές ταχύτερο Neural Engine στο iPhone αλλά και παρόμοιες βελτιώσεις σε Mac.

Η TSMC κατασκευάζει δύο νέες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει την παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων και προσπαθεί να πάρει έγκριση για μια τρίτη. Το χυτήριο γενικά κατασκευάζει νέα εργοστάσια όταν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για να χειριστεί σημαντικές παραγγελίες για τσιπ, και αυτή την περίοδο επεκτείνεται σημαντικά στην τεχνολογία 2 νανομέτρων. Η μετάβαση θα οδηγήσει την TSMC να υιοθετήσει το GAAFET (τρανζίστορ φαινομένου πεδίου πύλης) με νανοφύλλα αντί για FinFET, επομένως η διαδικασία κατασκευής θα είναι πιο περίπλοκη. Τα GAAFET επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες με μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ και χαμηλότερη τάση λειτουργίας.

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για να πετύχει αυτή την αλλαγή και η Apple θα χρειαστεί επίσης να κάνει αλλαγές στο σχεδιασμό των τσιπ για να προσαρμόσει τη νέα τεχνολογία. Το Κουπερτίνο είναι ο κύριος πελάτης της TSMC και είναι συνήθως η πρώτη που αποκτά τα νέα τσιπ της TSMC. Για παράδειγμα, απέκτησε όλα τα τσιπ 3 νανομέτρων της TSMC το 2023 για iPhone, iPad και Mac.

Μεταξύ των κόμβων 3 νανομέτρων και 2 νανομέτρων, η TSMC θα εισαγάγει αρκετές νέες βελτιώσεις στα 3 νανόμετρα. Η TSMC έχει ήδη κυκλοφορήσει με τσιπ N3E και N3P που είναι βελτιωμένες διεργασίες 3 νανομέτρων, ενώ υπάρχουν και άλλα τσιπ στα σκαριά, όπως το N3X για υπολογιστές υψηλής απόδοσης και το N3AE για εφαρμογές αυτοκινήτων.

Φήμες υποδηλώνουν ότι η TSMC έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται σε πιο προηγμένα τσιπ 1,4 νανομέτρων, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2027. Η Apple λέγεται ότι θέλει να διατηρήσει τις αρχικές κατασκευαστικές δυνατότητες της εταιρείας για τεχνολογίες 1,4 nm και 1 nm.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.