Business

Ιρλανδία: Συντάσσεται με την Apple εναντίον της απόφασης της E.E. για πληρωμή 13 δις ευρώ

Σε μια κίνηση η οποία λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη, η κυβέρνηση της χώρας συντάσσεται με την Apple εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλει να προχωρήσει σε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.

Το κυβερνητικό συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή αποφάσισε ότι η Ιρλανδία θα συμμαχήσει με την Apple στη νομική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα θα παρέχει και νομικούς συμβούλους στην Αμερικανική εταιρεία. Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει η Ιρλανδική βουλή στα μέσα της εβδομάδας.

Η απόφαση αυτής της κυβέρνησης της Ιρλανδίας με την οποία πρακτικά λέει όχι σε έσοδα 13 δις ευρώ ή περίπου 3.000 ευρώ ανά κάτοικο της χώρας έχει να κάνει με το ότι θέλουν να διατηρήσουν σε πρώτη φάση το φιλικό προς τις εταιρείες οικονομικό περιβάλλον που έχουν χτίσει, ενώ ταυτόχρονα είναι και θέμα κύρους όπου δεν θέλουν σήμερα να αποφασίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαν συμφωνήσει τόσα χρόνια με την Apple.

Την απόφαση αυτή της Ιρλανδικής κυβέρνησης φαίνεται να στηρίζουν και πολίτες, ειδικότερα της περιοχής όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Apple για την Ευρώπη. Δήλωσαν μάλιστα στο CNN ότι αντίστοιχες επενδύσεις όπως αυτή της Apple έχουν αλλάξει πλήρως την τοπική οικονομία προς το καλύτερο. Έχουν φέρει θέσεις εργασίας, ευημερία. \\

Επιπλέον δήλωσαν ότι θεωρούν πως αν η κυβέρνηση τους αποφασίσει να ακολουθήσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της συγκεκριμένης απόφασης έτσι ώστε η Apple να αναγκαστεί να δώσει 13 δις ευρώ επιπλέον φόρους αυτό μακροπρόθεσμα θα αποβεί μοιραίο για την τοπική οικονομία. Αναφέρουν μάλιστα ότι δύο παράγοντες έσωσαν την τοπική οικονομία από την καταστροφή, η Apple και η φαρμακοβιομηχανία και τα δύο ήταν σε μεγάλο βαθμό ξένες επενδύσεις τις οποίες θέλουν να κρατήσουν.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 4 Σεπτεμβρίου 2016 14:54

Σχόλια

  • #taxgate;
    Ας πληρώσει, έτσι κι αλλιως έχει τοσα λεφτά που δεν τα χρησιμοποιεί και απλως καθεται πανω τους σαν τις κότες και τα κλωσσάει. Έτσι κι αλλιως θα πουλησει 18 εκατομύρια iPhones σε 1,5 μήνα και θα τα βγαλει.

  • Ο κάθε λαός έχει τη κυβέρνηση που του αξίζει.. Αν και έχω την εντύπωση ότι στη journal το γκάλοπ έδινε 62% υπέρ 29% κατά της είσπραξης.. Ας δεχτούμε τα λεγόμενα του CNN όμως.

  • έπεσε πολύ πολύ βαρβάτη μίζα για να κανουν ετσι.... και τώρα φοβούνται για τους κώλους τους....

  • Ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να έκανε ή να κάνει η εταιρεία Apple για να έχουν όλοι οι υπόλοιποι το στοματάκι τους κλειστό για να φαίνεται αυτή και μόνο σαν Σούπερ Apple που μπορεί να καθήσει και στο στομάχι που ξέρεις τόσο βαρύ μήλο που είναι.

  • Αν η ευρωπη ηταν σωστή ας έκανε το ιδιο και στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο κτλ. Για να τους φταίει μονο η Ιρλανδία που βγηκε απο τα μνημόνια χαρις τις ξένες επενδύσεις σημαίνει πολλά πράγματα...

  • Η Apple έχει 6.000 θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία. Χωρίς να υπολογίζουμε άλλα συναφή επαγγέλματα. Το όνομα της εταιρείας δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στην χώρα. Προφανώς μακροπρόθεσμα τα οφέλη της οικονομίας θα είναι πολλαπλάσια. Δεν παίζουν παντού μίζες, απλά πρέπει να σκέφτεσαι επιχειρηματικά.
    Να θυμίσω ότι η VW στην Ευρώπη δεν πλήρωσε ούτε σεντ για το dieselgate αντιθέτως με την Αμερική που καλείται να πληρώσει κάποια δις.

  • Προφανώς για να μη θέλει να εισπράξει 13 δις η Ιρλανδία σημαίνει πως εχει βγάλει κατι παραπάνω απο 13 δις απο την Apple με διαφορετικούς τρόπους. Το οτι η δικιά μας κυβέρνηση ειναι οτι να ναι δε σημαίνει οτι και ολες οι υπόλοιπες ειναι το ίδιο. Στη συμφωνία που εχει γινει για να ειναι εκεί το κέντρο της Apple στην Ευρώπη προφανώς υπαρχουν όροι που ικανοποιούν και τις δυο μεριές. Ας μη μπούμε στο τρυπακι οτι έγιναν λαμογιες.

  • Καταρχάς είναι ανήθικο να ευνοεις σαν κράτος μια επιχείρηση σε βάρος κάποιας άλλης (ο ορισμός της λαμογιας). Είναι το αντίθετο του καπιταλισμού και το ρόλο του κράτους σε αυτον.
    Δεύτερον, δεν απέδωσε και φάνηκε με την ανάγκη ξελασπώματος με οικονομική βοηθεια (η Ιρλανδία ήταν μια από τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο).
    Τρίτον είναι ανευθυνο και θρασυτατο να έχεις ελλειμα στον κρατικό προϋπολογισμό, να συνεχιζεις να έχεις ελλειμα και μετά τα μνημόνια, να έχεις μέση φορολόγηση 30% και μια εταιρία να πληρώνει λιγότερο φόρο από ένα πολίτη με πολύ χαμηλότερο εισοδημα. Και ενώ βλέπεις ότι δε σου βγαίνει, συνεχίζεις με την προοπτική ότι θα σε ξελασπώνουν οι άλλες χώρες με δανεια.
    Τέταρτον, δεν αναφέρθηκε κανένας (εκτος των ΗΠΑ) στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας στην Ιρλανδία, αλλα στην καταφορη παραβίαση της ανταγωνιστικότητας και διαφανειας.
    Πεμπτον, μια ανεπτυγμένη χώρα δεν την χαρακτηρίζει μονο το κατα κεφαλην ΑΕΠ, αλλα και η μικρή ανισότητα, ακεραιοτητα και διαφανεια. Αλλιώς θα θεωρούσαμε ανεπτυγμένη και τη σαουδικη αραβια.

    Μη τα ισοπεδώνουμε όλα.. Τις επενδύσεις τις χρειάζεσαι για κάποιο σκοπό, όχι καθ' αυτές. Για τις φορολογικές απολαβές του κράτους και την απασχόληση. 6000 θέσεις δεν είναι τπτ παραπάνω από μια φτηνη δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα.
    Για τους αγνωμονες ,η Ιρλανδία μάζευε εταιρίες πριν πάει η apple. Ακόμα και με το 12,5%, πάλι είναι μακράν η πιο δελεαστική στην Ευρώπη, λόγω θέσης αλλα και υποδομών. Και η Βουλγαρία έχει 10% με χαμηλους μισθους αλλα χωρίς υποδομές, πολύ γραφειοκρατία και αδιαφανια. Πάλι θα μάζευε εταιρίες γτ η Ευρώπη είναι μια μεγάλη αγορά και όλες οι εταιρίες από ένα μέγεθος και πάνω χρειάζονται γραφεία/θυγατρικές στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

    Και να κάνω μερικές ερωτήσεις:
    Αν αύριο το πρωί αποδειχθεί ότι κάποιοι εφοπλιστές στην Ελλάδα είχαν ειδική μεταχείριση και τους διαταξει η ΕΕ να δώσουν τα χρωστουμενα σε φόρους, θα είστε κατά ή υπέρ; οι άλλοι εφοπλιστές που δεν είχαν την ίδια μεταχείριση πως θα δουν την κυβέρνηση; Θα απαιτήσουν να έχουν χαμηλότερη φορολογιση ή θα το αφήσουν έτσι; Θα πουμε "αφου εχουν δουλεια 5000 ατομα, δε πειραζει!?!"; Η αναξιοπιστια της κυβέρνησης θα φέρει περισσότερες επενδύσεις;

    Οι ΗΠΑ εχουν λόγο που αντιτίθενται στην απόφαση, γιατί για κάθε ευρω που θα πληρώσει στην Ιρλανδία η apple, θα εισπράξουν ένα ευρω λιγότερο σε φόρο αυτοί. Βάση της νομοθεσίας τους γίνεται εξίσωση των φόρων που πρηρωνει μια εταιρεία στο εξωτερικό με αυτούς του εσωτερικού για να αποφευχθεί η διπλή φορολογιση.
    Οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να έχει μετοχες στην apple και να φοβάται για τα μερισματα ή σε άλλη πολυεθνική και να φοβάται μήπως ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ξεκινήσουν να βάζουν χέρι στις πολυεθνικές οι κυβερνήσεις.

    Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο.

  • Διαβάστε λίγο τι ακριβως συμβαίνει κ μετα λετε οτι βλακεια σας κατεβαίνει.. Ζω στην Ιρλανδία 2 χρόνια τώρα κ η Apple έχει περίπου 4000 υπάλληλους εδω .Εδω πληρώνει κανονικά φόρο κάπου στο 13% το πρόβλημα ήταν ότι όλα τα υπόλοιπα παράρτηματα Ευρωπης αγοραζαν τα παντα απο εδω με αποτέλεσμα να δειχνουν ελαχιστα εσοδα αφου εδειχναν μεγάλα έξοδα στις υπολοιπες χωρες της Ευρώπης ..Καποιες χώρες θέλουν κομματι της τουρτας βλεπε Γερμανια Βελγιο κτλ...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Αρβανιτίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.