Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

GPU, Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

GPU, Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς. Οι τιμές δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης, με το διαθέσιμο στοκ να επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 3DCenter, ενός φορέα που παρακολουθεί στενά όλο αυτό το χρονικό διάστημα την πορεία της κρίσης των καρτών γραφικών (GPU) στην αγορά, τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς μία κανονικότητα. Στη νέα αναφορά της 3DCenter, οι κάρτες γραφικών εμφανίζεται να έχουν δει μία πτώση της τιμής τους σε ποσοστό 20% σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χρονικό διάστημα από τις 23 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2022 η NVIDIA GeForce RTX κινείται σε ποσοστό 57% ανώτερο από την ενδεικτική τιμή πώλησης που θέτει ο κατασκευαστής, ενώ στην περίπτωση της AMD RX 6000 series, η τιμή βρίσκεται 45% πάνω από την ενδεικτική τιμή πώλησης του κατασκευαστή.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η βελτίωση στην αγορά των GPUs, αρκεί να αναφερθεί ότι τον Νοέμβριο του 2021, οι κάρτες γραφικών ήταν σε τιμή 100% μεγαλύτερη από την ενδεικτική τιμή πώλησης που έθετε ο κατασκευαστής. Οι ειδικοί της αγοράς συνδέουν την πτώση στις τιμές με την αντίστοιχη μείωση της αξίας των κρυπτονομισμάτων. Μένει ακόμα πολύς δρόμος για να κηρύξει κανείς το τέλος της κρίσης, αλλά τα βήματα που ακολουθεί η αγορά είναι προς την εξομάλυνση.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro: Διέρρευσαν πραγματικές hands-on εικόνες

Η Google περιμένουμε να κυκλοφορήσει το λιγότερο τρία smartphone τον ερχόμενο Οκτώβριο,  τα Pixel 9, Pixel 9 Pro και Pixel 9 Pro XL.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.