Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

Mistral AI Microsoft, Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI, ενώ ξεκινά συνεργασία με τη Microsoft.

To Μistral Large, όπως ονομάζεται, λέγεται ότι «φθάνει σε κορυφαίες συλλογιστικές δυνατότητες» και μιλάει άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά. Ωστόσο, το LLM, η υποκείμενη τεχνολογία που τροφοδοτεί τα παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι διαθέσιμη στους πελάτες της Microsoft μέσω του Azure.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Microsoft επενδύει 15 εκατομμύρια ευρώ στην γαλλική startup. Η Microsoft αναφέρει ότι αυτή η επένδυση θα μετατραπεί σε μετοχές στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης της Mistral.

Mistral AI Microsoft, Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

Η Mistral AI έφτασε σε αποτίμηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (unicorn status) μετά τον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης της τον Δεκέμβριο του 2023. Εάν τη διατηρήσει κατά τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, η Microsoft θα κατέχει λιγότερο από 1% μετοχών στην γαλλική εταιρεία.

Αυτή η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό ανατρέπει το προφίλ της γαλλικής startup τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε ως εν μέρει ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι το λογισμικό είναι δωρεάν για το κοινό για τροποποίηση και διανομή.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της Mistral AI, το Mistral Large δεν είναι ανοιχτού κώδικα αλλά θα είναι προσβάσιμο από την υπηρεσία cloud computing της Microsoft.

«Ξεκινήσαμε με μοντέλα ανοιχτού κώδικα, τα οποία ο καθένας μπορεί να αναπτύξει δωρεάν, επειδή αυτός είναι ένας τρόπος να τα διανείμει ευρέως και να δημιουργήσει ζήτηση. Αλλά από την αρχή, παρέχουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με [τα πιο ισχυρά] βελτιστοποιημένα μοντέλα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Mistral, Arthur Mensch, σε συνέντευξή του στη Le Monde.

Πρόσθεσε ότι η «εμπορική δραστηριότητα» θα επιτρέψει στην εταιρεία «να χρηματοδοτήσει την δαπανηρή έρευνα που απαιτείται για την ανάπτυξη μοντέλων».

Η Mistral αποκάλυψε επίσης τον πολύγλωσσο βοηθό συνομιλίας της που ονομάζεται Le Chat (η γάτα), για την οποία η 10 μηνών εταιρεία είπε ότι «είναι εγγενώς πολύγλωσση και προσφέρει έναν παιδαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο εξερεύνησης της τεχνολογίας του Mistral AI».

Η εταιρεία κυκλοφόρησε μια beta έκδοση του Le Chat, την οποία ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει αυτή τη στιγμή δωρεάν. Οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν τρία διαφορετικά μοντέλα — Mistral Small, Mistral Large και Mistral Next.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς, καθώς η απαράμιλλη απόδοση αυτού του πολύγλωσσου μοντέλου θα συνεχίσει να πιέζει τα όρια του δυνατού με την συνοριακή τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε τη διαθεσιμότητα του Mistral Large στο Azure AI. Η εμπιστοσύνη της Microsoft στο μοντέλο μας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι μας για να δώσουμε την καινοτόμο τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια όλων» Arthur Mensch, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI, σε δελτίο Τύπου.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Software AI Apple

Η Apple φέρεται να ετοιμάζει on device LLM για χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple αναπτύσσει το δικό της LLM που εκτελείται στη συσκευή για να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και το απόρρητο.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Internet AI Apple safari

iOS 18: Η Apple θέλει να βάλει browsing assistant με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στο Safari

H Αpple θέλει να κάνει κάτι για να ξεχωρίσει το Safari από το Chrome, το Arc, το Edge, το Opera, τον Firefox και τους άλλους ανταγωνιστές.