Ο νέος Qualcomm Snapdragon 710 έρχεται με σκοπό να αλλάξει τα mid-range smartphone φέρνοντας flagship χαρακτηριστικά σε οικονομικές συσκευές. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 10nm, διαθέτει AR και AI δυνατότητες και οι δοκιμές στα benchmark δείχνουν τη δυναμική του.
Οι δοκιμές του Snapdragon 710 έγιναν μέσω του Xiaomi Mi 8 SE μιας και είναι εφοδιασμένο με το συγκεκριμένο επεξεργαστή και AI δυνατότητες. Το συγκεκριμένο smartphone είναι από τα πρώτα που διαθέτουν το Snapdragon 710, με ακόμα περισσότερους κατασκευαστές να ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για να κάνουν τη μεσαία κατηγορία ακόμα πιο ανταγωνιστική.
Ο επεξεργαστής τοποθετείται ανάμεσα στους Snapdragon 660 και Snapdragon 845 και πλέον θα μπορούν ακόμα και οι οικονομικές mid-range συσκευές να αποκτήσουν πρόσβαση σε high-end χαρακτηριστικά, όπως AR και AI λειτουργίες, multi frame noise reduction μέσω του επεξεργαστή Spectra 250, σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις των smartphone αλλά βελτίωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε σύγκριση με τους προηγούμενους επεξεργαστές.
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, ο Snapdragon 710 διαθέτει το νέο X15 LTE modem το οποίο παρέχει 4X4 MIMO και downlink ταχύτητες 800Mbs, υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση QuickCharge 4+, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να δούμε τη δύναμή του στη CPU και τη GPU μέσω των benchmark.
Ο Qualcomm Snapdragon 710 βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 10nm όπως οι 835 και 845, με τη διαφορά να είναι στο ότι χρησιμοποιεί τους νέους πυρήνες Kryo 360 οι οποίοι ανάλογα με τις επιδόσεις τους χωρίζονται με τις ονομασίες Gold και Silver. Πιο συγκεκριμένα τους έχουμε τους 2.2GHz Kryo 360 Gold μαζί με Cortex-A75 και τους 1.7GHz Kryo 360 Silver μαζί με τους Cortex-A55. Αν συνδυάσουμε τα στοιχεία αυτά μαζί με τη βελτιωμένη τεχνολογία μέσα στους Kryo πυρήνες, τότε θα πετύχουμε 30% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αυτή που χρειαζόμαστε σε επεξεργαστές όπως ο Snapdragon 660.
Οι πρώτες δοκιμές στα benchmark έγιναν στο Geekbench 4.1 με το Snapdragon 710 να πετυχαίνει 1890 πόντους και 1897 πόντους σε κατάσταση ψύξης (actively cooled) στο single-core test, παρά το γεγονός πως το Xiaomi Mi 8 SE δεν παρουσίασε σημάδια υπερθέρμανσης, κάτι που μόνο σα θετικό σημάδι μπορεί να θεωρηθεί.
Στις δοκιμές του multi-core test του Geekbench 4.1, ο Snapdragon 710 πέτυχε 5908 και 5912, δείχνοντας πως ο επεξεργαστής ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς για την κατηγορία του.
Όσον αφορά την ισχύ των πυρήνων Kryo 360, είναι ευνόητο πως δε μπορούν να συγκριθούν με τους πιο ισχυρούς και χρονισμένους υψηλότερα πυρήνες, ακόμα και με τους Kryo 280 του Snapdragon 830. Εαν όμως τους συγκρίνουμε με τους Kryo 260 του Snapdragon 660, τότε ο 710 είναι σαφώς καλύτερος. Έτσι, ρίχνοντας μια ματιά στο AnTuTu, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη δυναμική του επεξεργαστή, ο οποίος πέτυχε 170218 πόντους και 169044 στη δοκιμή με την “ψυγμένη” έκδοση του Mi 8 SE.
Με τη διαφορά στις επιδόσεις των πιο γρήγορων επεξεργαστών, όπως του Snapdragon 845 και 835, είναι λογικό για τη Qualcomm να θέλει να κατασκευάσει επεξεργαστές που θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών των επεξεργαστών, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον ακόμα περισσότερους επεξεργαστές που θα πλησιάσουν σε επιδόσεις τους flagship επεξεργαστές. Προς το παρόν, οι δοκιμές στα BaseMark OS 2.0 και OS II δείχνουν πως ο Snapdragon 710 είναι κοντά σε ισχύ σε σχέση με τα ισχυρά smartphone, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Ρίχνοντας μια ματιά στον τομέα των γραφικών, η Qualcomm κατάφερε να τοποθετήσει τη δύναμη του Adreno 616 μέσα στο Snapdragon 710, πετυχαίνοντας επιδόσεις ανάμεσα στον Snapdragon 660 με Adreno 512 και τον Snapdragon 835 που διαθέτει Adreno 540.
Τέλος, σε αυτές τις δοκιμές βλέπουμε τις δυνατότητες του Snapdragon 710 ακόμα και στο κομμάτι των γραφικών, καθώς και τη θέση του ανάμεσα στον ανταγωνισμό αλλά και τις μελλοντικές του δυνατότητες οι οποίες θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο όσο κυκλοφορούν smartphones με το συγκεκριμένο επεξεργαστή που υπόσχεται να αλλάξει τη mid-range κατηγορία.
Ουσιαστικα σχεδον παρομοιες επιδοσεις με τον 835 οσον αφορα την επεξεργαστικη ισχυ…