Οι τεχνολογίες θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε

D-Link logo

Η D-Link, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία δικτύωσης και συνδεσιμότητας αναπτύσσει τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων έξυπνων σπιτιών και των χώρων εργασίας – ειδικά εκείνους που πλήτονται κατά την παγκόσμια πανδημία.

Οι νεότερες τεχνολογίες της D-Link έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να βελτιώσουν το οικοσύστημα του οικιακού δικτύου και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στην ρουτίνα της νέας καθημερινότητας.

Οι νέες τεχνολογίες διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι συνδεδεμένοι με τις συσκευές τους αλλά και μεταξύ τους, υποστηρίζουν τα μέσα ψυχαγωγίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εργασίας, καθώς και εξασφαλίζουν ότι τα σπίτια είναι ασφαλής.

Ο Neil Patel, Διευθυντής European Marketing και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της D-Link κάνει προβλέψεις για τις τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν έντονα μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

1. Νέα πνοή σε επαγγελματικές και πιο μόνιμες λύσεις στην εργασία από το σπίτι

Έχοντας αφιερώσει πολύ χρόνο δουλεύοντας από το σπίτι σε συνέχεια κυβερνητικών οδηγιών, οι εργαζόμενοι από κάθε μεριά της Ευρώπης αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η «εργασία από το σπίτι» έχει μπει στην καθημερινότητα τους για τα καλά. Μέσα στο 2021, αλλά και στο μέλλον, θα δούμε φυσικά την εφαρμογή πιο «ισχυρών» λύσεων στις αυξανόμενες επιχειρηματικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν στα τμήματα ΙΤ να έχουνε καλύτερη επίβλεψη του δικτύου της κάθε εταιρείας, είτε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, είτε στα σπίτια των εργαζομένων, προσφέροντας περισσότερο έλεγχο και δυνατότητες.

Σύμφωνα με το Gartner, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων επαγγελματιών θα παραμείνουν να δουλεύουν με πλήρης απασχόληση από το σπίτι. Έτσι, η μόνιμη αλλά και η μερική εργασία από το σπίτι θα χρειαστεί να πάρει μία πιο επίσημη μορφή, η οποία με τη σειρά της, θα δημιουργήσει την ανάγκη για καλύτερη συνδεσιμότητα αλλά και ασφάλεια. Αντί, για παράδειγμα, να βασιστούν στις κλασικές οικιακές συνδεσιμότητες και τα 4G dongles, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την παροχή στους εργαζομένους ενός εταιρικού και επαγγελματικού router, το οποίο θα προσφέρει μία ασφαλή VPN σύνδεση στο γραφείο. Αυτό θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα, προσδίδοντας νέο νόημα στον όρο «επαγγελματίας».

2. Περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές και λιγότερες στο real estate

Η σημαντικότητα του χώρου εργασίας έχει αλλάξει ανά τα χρόνια, και όσο προχωράμε στο 2021, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αποφασίσουν τί είδους χώρο εργασίας θέλουν να δημιουργήσουν, καθώς καινούριες και ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις αναδύονται από την πανδημία. Είναι πολύ πιθανό ότι πολλές εταιρείες θα μειώσουν το χώρο των εγκαταστάσεών τους, οπότε ο αριθμός των υπαλλήλων στα γραφεία θα μειώνεται καθημερινά, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα συνδέονται εικονικά. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστούν επενδύσεις και αναβαθμίσεις των υποδομών και καλύτερη διαχείριση από απόσταση. Ένας βασικός τρόπος με τον οποίον αυτό θα επιτευχθεί είναι μέσω συστημάτων διαχείρισης από απόσταση, όπως το Nuclias Cloud, τα οποία επιτρέπουν απλό set up αλλά και απομακρυσμένη διαχείριση και επίβλεψη οποιουδήποτε προβλήματος δικτύου.

3. Ξαναφέρνοντας την ασφάλεια στο προσκήνιο

Στην αρχή της πανδημίας, κατά την προσπάθειά των εταιριών να εξασφαλίσουν επιχειρησιακή συνέχεια, η ασφάλεια δικτύων παραγκωνίστηκε. Όμως, μέσα στον χρόνο αυτό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να επιλέγουν να δουλέψουν ευέλικτα μεταξύ σπιτιού και γραφείου, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τα ευάλωτα σημεία ασφαλείας τους για να προστατευθούν από ήδη υπάρχουσες, αλλά και καινούριες απειλές. Το κόστος μία κυβερνό-επίθεσης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα ήτανε πολύ επιζήμιο για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Για τους ΙΤ managers, αυτό σημαίνει, ότι ενώ πριν χρειαζόταν να διαχειρίζονται ένα δίκτυο γραφείου, τώρα θα χρειαστεί να διαχειρίζονται αποτελεσματικά εκατοντάδες οικιακές συνδέσεις και χιλιάδες συσκευές. Το να βασιστούμε αποκλειστικά σε οικιακά Wi-Fi, θα συνεισφέρει στην αύξηση του ρίσκου μιας κυβερνό-επίθεσης. Οπότε, οι επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν ασφαλή και αξιόπιστη συνδεσιμότητα, πρέπει να επενδύσουν σε cloud υποδομές αλλά και VPN υπηρεσίες.

4. 5G και Wi-Fi 6

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία σημαντική αύξηση στο Wi-Fi 6, που θα παρέχει άνευ προηγουμένου δυνατότητες και ταχύτητες για την εύρυθμη λειτουργεία των έξυπνων σπιτιών. Παρ΄ όλα αυτά, αυτό θα φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη των καταναλωτών να αναβαθμίσουν ήδη εγκατεστημένα συστήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες. Με την έναρξη διάθεσης του 5G, οι άνθρωποι θα έχουν την ελευθερία να συνδεθούν από παντού αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην εργασία και τις επιλογές μεταξύ παραδοσιακών ενσύρματων και ασύρματων συσκευών.

Το 5G θα απλοποιήσει τη σύνδεση στο διαδίκτυο αφού δεν απαιτείται «φυσική» σύνδεση με την κεντρική υποδομή ή κόστος για την παροχή τηλεφωνικής γραμμής. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα μία πιο συγκλίνουσα αγορά για παρόχους υπηρεσιών και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα «ρίξει» τις τιμές, καθιστώντας την ποιοτική σύνδεση στο διαδίκτυο φθηνότερη και πιο προσιτή.

5. Η εφοδιαστική αλυσίδα θα ανακάμψει με τη βοήθεια της τεχνολογίας

H πανδημία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες, ιδίως στον τομέα της παραγωγής. Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα υποστούν μεγαλύτερη πίεση μέχρι να καταφέρουν να ανακάμψουν αλλά και να ανακτήσουν ισχύ, αφού τα έργα για τα οποία έχουν ήδη εξοφληθεί θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν άμεσα.

Παρ’ όλο που η διανομή και χορήγηση του εμβολίου έχουν αρχίσει, οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν σε τεχνολογίες και εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των υπαλλήλων, είτε αυτό πραγματοποιηθεί μέσω track and trace τεχνολογιών, είτε με την εγκατάσταση θερμικών καμερών. Αυτό θα γίνει όχι μόνο για να διασφαλισθεί η συνέχεια των εργασιών, αλλά και για να διασφαλισθεί η καλύτερη προστασία των υπαλλήλων, πολλοί εκ των οποίων είναι στην πρώτη γραμμή και αποτελούν το βασικό εργατικό δυναμικό.

6. Οι έξυπνες πόλεις θα συνεχίζουν να εξελίσσονται

Η οικοδόμηση έξυπνων πόλεων θα συνεχιστεί μέσα στο 2021, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα πραγματοποιούνται αργά αλλά σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αλλαγές θα εστιάσουν στο να επιτρέψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχει περισσότερο έλεγχο έτσι ώστε να διαχειρίζεται κεντρικά τις διάφορες εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, σχέδια για αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων νατρίου με καινούριους λαμπτήρες LED, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη ποιότητα φωτός, ενώ θα μειώσει τη φωτορύπανση. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της υποδομής για άλλους σκοπούς, όπως η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα ή τα δημόσια σημεία Wi-Fi. Τέτοιου είδους μικρή αλλαγή δεν θα συνεισφέρει μόνο στην αποταμίευση χρημάτων αλλά και θα ανοίξει το δρόμο προς μια πιο «συνδεδεμένη» κοινωνία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business

Beyond 4.0: Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας για Α.Ι. έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Το κύριο θέμα της τεχνολογικής πλατφόρμας του BEYOND 4.0 θα είναι το “THE FUTURE of AI” με παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, στρογγυλά τραπέζια και δικτύωση για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Business SpaceX Science

SpaceX: Ιστορική αποστολή πολιτών στο Διάστημα

Ο διαστημικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, με την SpaceX να εκτοξεύει την αποστολή Inspiration4.

Business European Commission

European Chips Act: Η Ευρώπη ζητά αυτονομία στους επεξεργαστές

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στο θέμα των επεξεργαστών.

Business Google

Google: Πρόστιμο 177 εκ. δολάρια καλείται να πληρώσει στη Νότια Κορέα

Η Google καλείται να πληρώσει 177 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση των όρων της αγοράς smartphones στη Νότια Κορέα.