Ψηφιακό ευρώ: Η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία νέου νομίσματος

Ψηφιακό ευρώ, Ψηφιακό ευρώ: Η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία νέου νομίσματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως είναι έτοιμη να κινηθεί προς ένα ψηφιακό μέλλον, αφού εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ. Τα παραπάνω σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά το ψηφιακό συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Lagarde, η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει αρκετές αλλαγές στις συναλλαγές μας. Μάλιστα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο σε όγκο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου. Αυτό βέβαια που επισημαίνει η Lagarde είναι πως το ψηφιακό ευρώ δε θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο για τις συναλλαγές που δε μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω των φυσικών χρημάτων.

Ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είχε αναφέρει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω εναλλακτική πρέπει να είναι έτοιμη για όταν και αν οι εξελίξεις γύρω μας την καθιστούν απαραίτητη. Τέλος, επισήμανε πως πρέπει η ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με όλες τις εθνικές τράπεζες που έχουν ευρώ, θα αποφασίσουν για αυτή την εξέλιξη προς τα μέσα του 2021. Μία τέτοια κίνηση βέβαια έχει και αρκετούς κινδύνους, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια για το ψηφιακό ευρώ πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς την ανάπτυξη του. Ήδη η People’s Bank of China ξεκίνησε τη δοκιμή ενός ψηφιακού yuan σε τέσσερις μεγάλες πόλεις τους προηγούμενους μήνες.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manolis

Το ευρώ είναι ήδη ψηφιακό νόμισμα, βασικά όλα τα επίσημα νομίσματα του πλανήτη είναι ψηφιακά πλέον. Μήπως εννοούν κάτι άλλο πχ κρυπτονόμισμα; Αν ναι θα είναι σκάνδαλο αφού έτσι θα μπορούν πιο εύκολα και νομότυπα να κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των τραπεζών κάποιοι. Κάτι που ήδη γίνεται και τώρα αλλά με σχετικά μεγάλο κόστος και ρίσκο.

Paris

Αυτο που εσυ βλεπεις σαν ψηφιακο νομισμα, στην πραγματικοτητα αντιπροσωπευει μια ρευστοτητα σε μετρητα απο πισω.
Η ΕΚΤ αυτο που συζηταει για το μελλον αφορα αποκλειστικα ψηφιακο νομισμα.

Nikos

Πιθανόν να έχεις δίκιο, αλλά αν πάμε ολοι μαζι να κάνουμε ανάληψη τα λεφτά μας από τις τράπεζες θα πάρουμε τα @@ μας όπως πριν λίγα χρονια. Οπότε σίγουρα το κείμενο χρήζει επεξηγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy Z

Samsung Galaxy Z Fold 5 και Z Flip 5: Με πιστοποίηση IP58

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία παρουσίασης των Samsung Galaxy Z Fold 5 και Z Flip 5, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές.

Software Android featured Google

Android 14 Beta 3: Διαθέσιμο για λήψη

Η Google κυκλοφόρησε το Android 14 Beta 3 που σηματοδοτεί αυτό που η Google αποκαλεί “σταθερότητα πλατφόρμας”.

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra: Έρχεται Ευρώπη στις 12 Ιουνίου

To Xiaomi 13 Ultra κυκλοφόρησε στο Χονγκ Κονγκ, σηματοδοτώντας την πρώτη διεθνή κυκλοφορία της συσκευής από την ανακοίνωσή της τον Απρίλιο.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy Z

Samsung Galaxy Fold 5/ Flip 5: Επίσημα έρχονται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου

H Samsung έστειλε ένα δελτίο Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας ότι το Galaxy Unpacked θα φιλοξενηθεί στη Σεούλ στο COEX.