Επιστήμονες δημιουργούν μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους

Ο τίτλος και μόνο είναι αρκετός να σε κάνει να ανακαλέσεις αυτόματα στη μνήμη σου όλες τις ταινίες με τρελούς επιστήμονες που έχεις δει από τις 2 και μετά κάτι πεθαμένα καλοκαιρινά βράδια στην TV. Και όμως, δεν είναι σενάριο παρμένο από κάποια ταινία, αλλά πραγματικότητα, αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μικροσκοπικούς εγκεφάλους από βλαστοκύτταρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών λένε ότι οι μικρογραφίες των εγκεφάλων που έχουν δημιουργήσει θα υπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο ερευνητικούς σκοπούς για την καλύτερη κατανόηση των διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα είχε στόχο να μελετήσει την ανάπτυξη του «νευροεκτοδέρματος», την περιοχή του εμβρύου από την οποία προκύπτει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη εισήχθησαν σε σταγόνες τζελ, οι οποίες λειτούργησαν ως σκαλωσιές για την ανάπτυξή τους.

Για να φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος οι μίνι εγκέφαλοι, οι σταγόνες με τα κύτταρα επωάστηκαν για δύο μήνες μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, ο οποίος τους παρείχε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και τελικά διαφοροποιήθηκαν για να δώσουν ορισμένες από τις διακριτές δομές του εγκεφάλου όπως τα ημισφαίρια, η παρεγκεφαλίδα και ένας ανώριμος αμφιβληστροειδής, Σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίστηκε ακόμα και ένας πρώιμος ιππόκαμπος -μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους, δεν πρέπει να ανησυχείς ότι θα γίνουν πραγματικότητα αυτά που έβλεπες στις ταινίες, τουλάχιστον όχι ακόμα, ούτε πρέπει να αρχίσεις να βλέπεις τους επιστήμονες ως zombies που λιγουρεύονται το κεφάλι σου. Η είδηση περισσότερο χαρά πρέπει να σου φέρει, μιας και δείχνει πόσο καλά πηγαίνει η έρευνα για τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Όλα τα άλλα είναι απλώς… παιχνίδια του μυαλού και σενάρια!

ανθρώπινος εγκέφαλος, Επιστήμονες δημιουργούν μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους

Πηγή: 1,2

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Galaxy Samsung

Η Samsung θα αποκτήσει μια startup τεχνητής νοημοσύνης για πιο προσωπικό Galaxy AI

Νωρίτερα φέτος, η Samsung παρουσίασε το Galaxy AI, ένα σύνολο εργαλείων που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών.

Business Apple NFC

H EE αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις της Apple για άνοιγμα του συστήματος πληρωμών και της πρόσβασης στο NFC

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδεχθεί τις δεσμεύσεις της Apple να ανοίξει το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Business Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip6, Z Fold6, Watch7, Watch Ultra, Buds3 και Galaxy Ring: Αυτές είναι οι τιμές τους

H Samsung αποκάλυψε την επόμενη γενιά αναδιπλούμενων συσκευών της, το πρώτο της smart ring, το πρώτο Ultra Watch της, το Watch7 και τα buds.

Business AI Apple featured

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Apple επειδή δεν έφερε τις λειτουργίες Apple Intelligence στην ΕΕ

Περίπου η μισή κεντρική ομιλία της Apple στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της αυτόν τον μήνα ήταν αφιερωμένη στις λειτουργίες AI.