Ρωσική κυβέρνηση, βγάζει εκτός Intel και AMD chips λόγω αμερικάνικης κατασκοπείας

Πολύς λόγος γίνεται ειδικά τώρα τελευταία σχετικά με το πόσο μπορούν να διαφυλαχθούν όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα αλλά και απόρρητες πληροφορίες ολόκληρων κρατών από υπηρεσίες όπως η NSA. Μέσα στο γενικότερο κλίμα αναταραχής, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε πως είναι ασφαλέστερο να σταματήσει να χρησιμοποιεί Intel και AMD chips.
Αντιθέτως, θέλει να χρησιμοποιήσει δικά της «home-made» chips σε κυβερνητικούς υπολογιστές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου βιομηχανίας και εμπορίου αναφέρει ότι θα αντικατασταθούν όλα τα chips από Intel και AMD με micro processor Baikal, project το οποίο θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί.

Ο Baikal micro processor θα σχεδιάζεται από τμήμα της ρωσικής T-Platforms η οποία σχεδιάζει supercomputers σε συνεργασία με τον κρατικό όμιλο αμυντικών εξοπλισμών Rostec και θα συγχρηματοδοτηθεί από τον τεχνολογικό γίγαντα Rosnano.

Τα πρώτα chips που θα δούμε σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι Baikal M και M/S τα οποία θα βασίζονται στο 64-bit Cortex A-57 της ARM με συχνότητα 2GHz για προσωπικούς υπολογιστές και micro servers.

Τα νέα Baikal chips θα εγκατασταθούν σε υπολογιστές κρατικών οργανισμών και εταιρειών που είναι στη δικαιοδοσία του κράτους και που κάθε χρόνο αγοράζουν περίπου 700,000 προσωπικούς υπολογιστές αξίας $500 εκατομμυρίων και 300,000 servers αξίας $800 εκατομμυρίων.

Η συνολική αγορά μετρά πάνω από 5 εκατομμύρια συσκευές αξίας $3.5 δισεκατομμυρίων. Οπότε αντιλαμβανόμαστε για τι μεγέθους εγχείρημα μιλάμε.

Η Ρωσία έχει δείξει την ενόχλησή της για την Intel και την AMD από τότε που αποκαλύφθηκε το πρόγραμμα κατασκοπείας όπου routers της Cisco βρέθηκαν παγιδευμένα με κοριούς.

Η αμερικάνικη βιομηχανία τεχνολογίας είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που και άλλες κυβερνήσεις ακολουθήσουν το δρόμο της Ρωσίας εξαιτίας των αμερικανικών προγραμμάτων κατασκοπείας. Βεβαίως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες απώλειες.

, Ρωσική κυβέρνηση, βγάζει εκτός Intel και AMD chips λόγω αμερικάνικης κατασκοπείας

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚωσταςD.

Και πολυ καλα κανουν!

jonjon

Ο Βλαδίμηρος δεν παίζεται!

Theodore

Μαγκας και ωραιος.

Manos Vs

Παρα πολυ καλα κανει!!! Ενα μεγαλο μπραβο και απο εμενα! Και οποιος θεωρει την κινηση του ανοητη ή αμερικανος ειναι ή ανοητος.

nikos

Θα σας φτιάξει καλά ο Πούτιν,θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε Αμερικανάκια,αλλά βέβαια,έτσι σας χρειάζεται 😏😋

Yiannis H.

Χαχαχαχ μπραβο στη Ρωσικη κυβερνηση! Μονο αυτοι εχουν @@ τελικα

Solon

Το όλο εγχείρημα μοιάζει τελείως ηλίθιο. Και εξηγούμε: Από ότι γνωρίζω η Ρωσία δεν έχει τεχνολογία εκτύπωσης κυκλωμάτων σε επίπεδο νανομέτρων. Δεν γνωρίζω κανένα made ιn Russia εμπορικό ηλεκτρονικό κύκλωμα σε αυτήν την κίμακα και όποιος γνωρίζει παρακαλώ να μου το δείξει καθώς και το εργοστάσιο που το τυπώνει. Τα κυκλώματα που κατασκευάζει η αμυντική της βιομηχανία είναι τυπωμένα σε κλίμακα μικρόμετρων δηλαδή μια δεκαετία και βάλε πίσω από τα αντίστοιχα αμερικανικά και ιαπωνικά. Για το έργο που προορίζονται είναι μια χαρά καθώς οι υπολογισμοί που απαιτούνται για τα αμυντικά συστήματα είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι. Ο σχεδιασμός ενός τσιπ CPU είναι σαφώς ένα μεγάλο βήμα αλλά σύμφωνα με την είδηση η αρχιτεκτονική που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της ARM που απαιτεί κλίμακα εκτύπωσης σε νανόμετρα!!! Αυτό από μόνο του ακυρώνει το όλο εγχείρημα. Από την στιγμή που θα δώσει το σχέδιο σε ξένα εργοστάσια για να της το τυπώσουν είναι σχεδόν αδύνατον να ελέγξει τι έχει τυπωθεί στο Wafer. O Κορεάτης, Ευρωπαίος ή ο Ιάπωνας που θα το τυπώσει μπορεί να τυπώσει ένα σωρό κυκλώματα με ρόλο backdoors που θα είναι αδύνατον να τα ανακαλύψεις. O μόνος τρόπος είναι να ελέγξεις κάθε CPU με ηλ. μικροσκόπιο τρανζίστορ προς τρανζίστορ που… Συνέχεια »

tech21man

Solon μηπως τα ξερουν ηδη ολα αυτα και κατι αλλο θα κανουν?

dami

@ Solon χωρίς παρεξήγηση αλλα δεν νομιζω πως ολα αυτα τα σκέφτηκες εσυ,ενω εκεινοι όχι.Κανενας δεν ξεκινάει εγχείρημα εκατομμυρίων χωρις να ξερει τα εμπόδια και τις δυσκολίες.Ωραία παντως η αναλυση σου…αν και δεν κατάλαβα λεξη 😛

Solon

@tech21 και dami
Παιδιά και φυσικά τα ξέρουν αυτά που γράφω καθώς και πολύ περισσότερα από αυτά που ξέρω εγώ. Και για αυτό ακριβώς πιστεύω πως τα “ασφαλέστερα τσιπς” είναι απλά η πρόφαση για να πουλήσουν στον ρωσικό λαό το εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στα αμερικανικά τσιπς. Όπως έγραψα και παραπάνω δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν ασφαλέστερα τσιπς από την στιγμή που δεν μπορούν να τυπώσουν σε κλίμακα νανόμετρων αλλά το οικονομικό αντίκρισμα προς όφελος της Ρωσίας θα είναι τεράστιο. Ο σχεδιασμός δικός τους οι πωλήσεις δικές τους. Θα πληρώσουν μόνο τα δικαιώματα στην ARM και τα εργοστάσια εκτύπωσης σε Ευρώπη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή Ταιβάν (καμιά άλλη χώρα πλην των ανωτέρω και των ΗΠΑ δεν διαθέτει αυτήν την τεχνολογία). Επιπλέον θα αποκτήσουν πείρα στον σχεδιασμό και με την κατασκοπία που έχουν αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν και αυτοί τεχνολογία εκτύπωσης σε μερικά χρόνια έστω και υποδεέστερη. Σταδιακά σε 10 χρόνια ίσως να είναι σε θέση να αυτονομηθούν τελείως από τα αμερικανικά τσιπς κάτι που πιστεύω πως είναι το βασικό ζητούμενο για μια χώρα σαν τη Ρωσία.

Theo Thunder

@solon εγώ συμφωνώ! Και εκτός από αυτό, ο Βλαδίμηρος έχει χιλιάδες λεφτά και ένα πανάκριβο χρυσό αεροσκάφος ενώ ο ομπάμα είναι και πιο cool και είναι με τους φτωχους και το αεροπλάνο του είναι κανονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.