Ηλιακή Ακτινοβολία, Νέα μέθοδος για την εκμετάλλευσή της

Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας είναι ο Ήλιος. Σε μία ώρα η Γη δέχεται ενέργεια από τον Ήλιο ίση με την ενέργεια που καταναλώνουμε σε έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους οι σύγχρονοι φυσικοί, μηχανικοί και συνέχεια ψάχνουν νέους τρόπους εκμετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μετά τα φωτοβολταϊκά πάνελ και την συνεχόμενη εξέλιξη τους, μία νέα ομάδα ερευνητών από το MIT ισχυρίζεται ότι βρήκε μια πιο αποτελεσματική μέθοδο για την συλλογή ηλιακής ενέργειας. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο φαινόμενο Ζέμπεκ (Η άμεση μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια), όπου με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας την κάνει 8 φορές πιο αποδοτική από οποιαδήποτε άλλη ηλιακή θερμοηλεκτρική συσκευή.

Η πειραματική διάταξη που θυμίζει παλιά φωτοβολταϊκά πάνελ έχει την δυνατότητα να παράγει μια διαφορά θερμοκρασίας περίπου 200 βαθμούς Κέλβιν μεταξύ του εσωτερικού μέρους και του εξωτερικού του. Η διαφορά αυτή, στη συνέχεια αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως το κόστος κατασκευής μιας τέτοιας διάταξης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επιπέδα. Τόσο ώστε να μπορεί να είναι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό στο άμεσο μέλλον.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 6 Μαΐου 2011 21:34

Σχόλια

  • Ενδιαφέρων.

    Άμα έχουν δίκιο τότε θα έχουμε λύσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

  • Το θέμα είναι ότι αν ήθελαν οι μεγάλες εταιρείες θα το είχαμε λύσει, όμως αγοράζουν τις πατέντες οι πετρελαϊκές εταιρείες και τις θάβουν, μην περιμένετε καθαρή φθηνή ενέργεια μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαίου...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.