Business

Στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών η Meta για φοροαποφυγή 870 εκατ. ευρώ

Οι ιταλικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα κατά της Meta, που ελέγχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, για φοροαποφυγή ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ελέγχους που διενήργησε η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία Guardia di Finanza και οι οποίοι επικεντρώνονται στη χρονική περίοδο από το 2015 μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η όλη έρευνα αφορά τη μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας για τις εγγραφές χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εγγραφές αυτές -ως γνωστόν- γίνονται δωρεάν, αλλά ο κάθε χρήστης συναινεί στο να δώσει στην εταιρία τα διάφορα προσωπικά του στοιχεία. Τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στη συνέχεια ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πώληση σειράς προϊόντων και για πολλές διαφημιστικές εκστρατείες. Η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά περιήλθε στην αρμοδιότητα των δικαστικών της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Η Μeta απάντησε μέσω εκπροσώπου της ότι «καταβάλλει το σύνολο των φόρων που της αναλογούν σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται» και πρόσθεσε ότι «διαφωνεί κάθετα με την ιδέα ότι η είσοδος των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να υπόκειται σε καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας». Υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται να προσφέρει την πλήρη της συνεργασία στις δικαστικές αρχές.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Σπύρος Τζάνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.