Τέλος στο 3G από το 2021, ανοίγει ο δρόμος για το 5G

3G, Τέλος στο 3G από το 2021, ανοίγει ο δρόμος για το 5G

Η Cosmote δίνει τέλος στο σήμα 3G από το 2021 για να επενδύσει περισσότερο στο 4G αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για το δίκτυο 5G. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα πως από το Σεπτέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει η σταδιακή απενεργοποίηση του 3G και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021.

Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, είναι να στηριχθεί η συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data, με επίκεντρο την επένδυση στις υπηρεσίες 4G αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως το 5G. Με την απενεργοποίηση του 3G θα απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιεί τώρα το, πλέον παλιό, δίκτυο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει συσκευή 3G και θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο mobile internet θα πρέπει να αναβαθμίσει μέσα στο 2021 σε 4G ή 5G συσκευή. Διαφορετικά, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε mobile internet, όμως μόνο με σήμα 2G, κάτι που θα φέρνει υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες.

Οι απαντήσεις της Cosmote σε σημαντικά ερωτήματα των χρηστών 3G

Τι σημαίνει η κατάργηση του 3G για μένα;

  1. Εάν έχετε συσκευή 4G δεν θα επηρεαστείτε από την αλλαγή, παρά μόνο εάν πρόκειται για συσκευή παλαιάς τεχνολογίας, όπου ενδεχομένως να παρατηρήσετε πολύ μικρές διαφορές.
  2. Εάν έχετε συσκευή 3G και θέλετε να έχετε την ίδια ή καλύτερη εμπειρία mobile internet θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με μία νέα συσκευή 4G. Διαφορετικά θα μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων μέσω του δικτύου 2G με λιγότερες όμως δυνατότητες mobile internet.
  3. Εάν έχετε συσκευή 2G και είστε ικανοποιημένοι από τη σύνδεση mobile internet που έχετε, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή.

Πως μπορώ να έχω την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet στο δίκτυο COSMOTE;

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet στο δίκτυό μας, σας συστήνουμε να αποκτήσετε μια συσκευή 4GVOLTE τελευταίας τεχνολογίας γιατί:

  1. H εμπειρία σας θα βελτιωθεί σημαντικά μιας και το δίκτυο 4G / 4G+ της COSMOTE προσφέρει 6 φορές υψηλότερη μέση ταχύτητα από το δίκτυο 3G.
  2. Θα μπορείτε να αναβαθμίσετε και την εμπειρία της υπηρεσίας φωνής για να έχετε κάλυψη μέσω WiFi Calling σε δύσκολα σημεία που δεν υπάρχει επαρκές σήμα κινητής (π.χ. υπόγεια).
  3. Θα μπορείτε να κάνετε παράλληλη χρήση φωνής και internet.

Υπάρχει περίπτωση να μην έχω κάλυψη 4G;

Έχουμε αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο 4G στην Ελλάδα. Όλη η κάλυψη του 3G δικτύου θα αντικατασταθεί πλήρως από 4G. Επιπλέον η δωρεάν υπηρεσία WiFi Calling που είναι διαθέσιμη για όλες της 4G VoLTE συσκευές διασφαλίζει την κάλυψη στα ποιο απαιτητικά σημεία (υπόγεια κ.λ.π.) μέσω WiFi, αρκεί να υπάρχει σταθερή σύνδεση internet.

Θα επηρεάσει την 4G συσκευή μου η κατάργηση του 3G δικτύου;

Οι 4G συσκευές ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. Στις 4G VoLTE συσκευές που υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες, δηλαδή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φωνής μέσω 4G αλλά και κλήσεις μέσω WiFi Internet όπου δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής αλλά υπάρχει WiFi Internet.
  2. Στις 4G non-VoLTE συσκευές που δεν υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες.

Έτσι, εάν η συσκευή σας είναι 4G Non-VoLTE δεν θα δείτε διαφορά στην υπηρεσία internet, παρά μόνο κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών σας κλήσεων.

Έχω tablet με ενσωματωμένη sim κάρτα. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε 4G tablet δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια εκ μέρους σας. Στην περίπτωση που έχετε 3G tablet θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα 4G προκειμένου να έχετε internet όταν δεν θα είστε συνδεδεμένοι σε WiFi.

Έχω ειδικό εξοπλισμό pocket WiFi (ή USB stick) προκειμένου να έχω internet. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε αγοράσει τον ειδικό εξοπλισμό προ πενταετίας ή παλαιότερα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τον αλλάξετε προκειμένου να συνεχίσετε να έχετε internet.

Η νέα γενιά 5G έρχεται

Oι εργασίες για το δίκτυο επόμενης γενιάς 5G αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και στην Ελλάδα<. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η κάλυψη του 5G προβλέπεται να φτάσει το 60% σε τρία χρόνια, ενώ το ακόμα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο των έξι ετών βλέπει κάλυψη 94%. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.

Για να εκμεταλλευτείτε το νέο δίκτυο 5G θα πρέπει να έχετε αντίστοιχη συσκευή που το υποστηρίζει. Ήδη οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν οικονομικές 5G προτάσεις σε smartphones, ενώ όλες οι ναυαρχίδες του 2020, τόσο τα νέα iPhone 12 όσο και όλες οι ναυαρχίδες Android, έρχονται με ενσωματωμένο 5G modem.

Σας επηρεάζει η κατάργηση του 3G;

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KnightRider

Όχι ότι ας πούμε το έκαναν επίτηδες για να μας αναγκάσουν να αγοράσουμε καινούργιες συσκευές…

Teo

Παντού βλέπετε συνομωσίες

Ηλίας

Τι κέρδος έχει η κοσμοτέ και η κάθε κοσμοτέ απο το να πάρεις ένα καινούριο κινητό απο οπουδήποτε αλλού εκτός απο γερμανό ας πουμε;

KnightRider

Και γιατί δεν καταργούν το 2G εφόσον είναι χειρότερο ??

Αν ήθελαν ανάπτυξη τότε θα είχαμε μεγαλύτερη κάλυψη 4G, πραγματικές ταχύτητες Internet και normal τιμές στα data χωρίς τσιγκουνιές με τα MB/GB !!

Επίσης το 3G δεν βλέπω να έβλαψε κανέναν – για Facebook,Instagram,Viber,κλήσεις HD Voice μια χαρά είναι + λιγότερη κατανάλωση μπαταρίας.

Ηλίας

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι χομπίστας στα ηλεκτρονικά. Το 2G όπως λένε τα παιδιά πιο κάτω θα παραμείνει γιατί πάνω του στηρίζονται πολλά. Το 3G όμως είναι μια τεχνολογία παρόμοια με το 4G και γι’αυτό πλέον δεν είναι αναγκαία η ύπαρξή της. Επειδή ασχολούμαι με σχεδιασμό πλακετών ΙοΤ το 2G έχει ακόμα τις χρήσεις του σε συστήματα συναγερμών ή ασύρματης επικοινωνίας. Δεν είναι εφικτό ακόμα να καταργηθεί. Πιθανό να γίνει εαν υιοθετηθεί το 4G Narrow Band. Αν δε κάνω λάθος το 2G είναι μόνο για κλήσεις (βλέπε dumb phones τύπου 3310), το 2.5G και για ιντερνετ ενώ το 3G αποκλειστικά για ιντερνετ και ίσως VoIP (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Το ίδιο και το 4G που είναι πολύ ανώτερο σε θέμα ταχύτητας. Το 3G όσο εξυπηρετικό κι αν ήταν πλέον λόγω 4G είναι παρωχημένο.
Το μόνο κακό είναι σε περιπτώσεις κινητών μόνο με 3G και pocket Wifi 3G τα οποία θα πιάνουν μόνο το αργό EDGE (2.5G).
Στην αμερική έχουν αρχίσει ήδη πάντως να καταργούν και το 2G κάποιοι πάροχοι.

Last edited 3 years πριν by Ηλίας
Christian

Αθάνατο 2G

Μάνος

Το 2G δεν θα καταργηθεί ποτέ. Είναι η βάση για τις συνδέσεις και χάρη σ’ αυτό μπορείς και μιλάς στη μέση της θάλασσας (σε ένα μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα). Επιπλέον υπάρχουν και απλά τηλέφωνα που δεν έχουν ούτε 3G.

Κινητομανής®

Δεν πα να φέρετε και 6G και 10G. Μ’ αυτές τις τιμολογιακές πολιτικές ως προς τα δεδομένα, πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα πια. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, το απεριόριστο πρόγραμμα της Cosmote κόστιζε 150€, σήμερα κοστίζει 70€. Το απεριόριστο πρόγραμμα της Vodafone για λίγες ημέρες, λόγω Black Friday, έπεσε από τα 70€ στα 38,19€. Επιπλέον, στα προγράμματα χωρίς απεριόριστα data, επίσης έχουν μειωθεί οι τιμές ή/και έχουν αυξηθεί τα προσφερόμενα data. Ακόμα και στην καρτοκινητή έχει γίνει πρόοδος. Αυτό το διάστημα η Vodafone, για παράδειγμα, δίνει απεριόριστα data για 30 ημέρες με 10€. Να σημειωθεί πως παρόμοιες κινήσεις έχει κάνει τόσο η WIND όσο και η Cosmote. Στα καρτοκινητά βέβαια είναι προσωρινή η προσφορά που ανέφερα και όχι μόνιμη, αλλά μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχαν ούτε καν αυτές οι περιστασιακές προσφορές που να δίνουν πραγματικά απεριόριστα data χωρίς αστερίσκους.
Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι τα (απεριόριστα) δεδομένα να καταστούν προσβάσιμα από ακόμη περισσότερο κόσμο, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι φέτος έχει γίνει κάποια πρόοδος – για τα ελληνικά δεδομένα πάντα.

Last edited 3 years πριν by ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Solon

Το θεωρώ σκόπιμη κακόβουλη ως προς τους καταναλωτές κίνηση. Θα μπορούσαν άνετα να κρατήσουν την υποστήριξη 3G στην μπάντα B8 στα 900 Mhz όπου δεν συμπίπτει με καμία μπάντα από το 5G ή 4G. Τώρα αναγκάζουν πολύ κόσμο που δεν έχει μία να αγοράσει καινούρια συσκευή και καθιστούν άχρηστες χιλιάδες συσκευές. Το 4G καθιερώθηκε μόλις 2 χρόνια πριν στην Ελλάδα, ακόμα και το 2019 πουλήθηκαν συσκευές με υποστήριξη μόνο 3G. Είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό. Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών σε προνομιακή τιμή για αυτούς που είναι αδύνατοι οικονομικά. Προσωπικά δεν έχω τέτοιο πρόβλημα αλλά έχω δει οικογένειες που για να καταφέρουν να αγοράσουν μια ταμπλέτα για να παίζουν τα παιδιά πρέπει να κάνουν οικονομία 6 μήνες.
Δεν μπορεί να περνάς στο σύνταγμα το δικαίωμα στην πληροφορία, να αναγκάζεις τους πολίτες να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους ψηφιακά και να μην μεριμνάς για την φτηνή πρόσβαση σε όλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το 4G ξεκίνησε την σταδιακή του λειτουργία στην Ελλάδα από την Cosmote το 2012 και όχι πριν από 2 χρόνια. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο δράμα. Υπάρχουν 4G smartphones ακόμα και με 120€, δεν είναι και καμία φοβερή επένδυση το να έχει κάποιος 4G κινητό. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να αγοράσει συσκευή. Υπάρχουν κι άλλα δίκτυα κινητής στην Ελλάδα και μπορεί να πάει σε κάποιο από τα άλλα δύο δίκτυα.
Είναι αδύνατον να συντηρούνται και να δίνονται χρήματα σε τεχνολογίες που δεν έχουν κάποια ουσιαστική χρησιμότητα πια. Είναι σαν να λέει κάποιος “γιατί η Microsoft σταμάτησε να υποστηρίζει τα Windows 98; Και εγώ τώρα τι θα κάνω με τον υπολογιστή μου;”.

Last edited 3 years πριν by ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
xarisgru

Χρησιμοποιώντας κατα αποκλεισικότητα το 3G εδω και 4 χρονια με απενεργοποιημενο το 4G σταθερα, δεν μπορω να καταλαβω την μονιμοποιηση του τελευταίου. Το 3G με εχει βγαλει ασπροπροσωπο και από άποψη ταχυτήτων και απο άποψη σταθερότητας και εξοικονομισης ενεργειας καθώς και δεδομένων. Αν καποιος εχει υψηλές απαιτήσεις σε ταχύτητα δικτύου να το δεχτώ, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο παρωχημένο δεν το αισθάνομαι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος από επιλογή μόνο 3G δίκτυο. Ακόμα και για τα βασικά να θέλει κάποιος να μπει στο internet, γιατί να μην το κάνει με 4G; Αντί, λοιπόν, η Cosmote να συντηρεί και να ρίχνει λεφτά σε ένα δίκτυο (3G) που δεν έχει πια καμία ουσιαστική χρησιμότητα για τις ανάγκες του σήμερα, προτιμά να “μεταφέρει” όλο το φάσμα του 3G στο 4G, ώστε το τελευταίο να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και να προσφέρει ακόμη καλύτερες ταχύτητες.

Last edited 3 years πριν by ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Marios P.

Ρε ακόμα και η γιαγιά μου iphone 5 έχει, ποιο 2 G? Σε λίγο θα εχουμε ιντερνετ απο το δορυφόρο και οι άλλοι νομίζουν οτι η Cosmote πουλάει συσκευες. Έλεος!

ROUFIANAS GIOS

η γιαγια σου εχει iphone 5 , αρα χρησιμοποιει το 2G , πες της να το πεταξει και να παρει κινητο με 5G

George

Σε πολλά σημεία (και στην Αττική) πιάνουν 3G αντί για 4G.. Οπότε με την κατάργηση του 3G αμέσως θα πηγαίνουν σε 2G

Άρα με απλή σκέψη θα μειωθούν (αντί να αυξηθούν) οι ταχύτητες σε πολλά μέρη

Ηλίας

Νομίζω πως η προϋπόθεση για την κατάργηση του 3G είναι στις αντίστιχες περιοχές να υπάρχει σήμα 4G αλλιώς θα είναι μεγάλο μειονέκτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γι’ αυτό και δεν το κλείνει αύριο το 3G, αλλά θα το κάνει στο τέλος του 2021, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να μην αφήσει καμία περιοχή χωρίς να έχει τουλάχιστον 4G δίκτυο.

Last edited 3 years πριν by ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Keepo

Με την κατάργηση του 3G θα πηγαίνουν κατευθείαν σε 4G αν το υποστηρίζει το κινητό, αλλιώς 2G. Δηλαδή οι συχνότητες του 3G θα χρησιμοποιούνται για 4G

Ταξιδιωτης με ενα κινητο 2G χωρις 4G

Εν ετη 2022 , το 2G Καλυπτει σε πολλα σημεια της ελλαδας χωρις την καλυψη 3G 4G

αθηνα
θεσσαλονικη
λαρισα βολος – θεσσαλια
σερρες δραμα ξανθη κομοτηνη
κερκυρα ηγουμενιτσα πρεβεζα αρτα
φωκιδα βιοτια 8ηβα κοριν8ος χαλκιδα
πατρα πυργος ναυπλιο
ιωαννινα και μετσοβο βουνα της πινδου
αιτολωαρκανανια
δομοκος ( στροφες λαμιας)
ε8νικοι οδοι
τεγεα , τριπολη , καλαματα , σπαρτη , ελαφονησος μεγαλη σκαλα μονεμβασια
κομοτηνη και αλεξανδρουπολη ξανθη καβαλα
στερεα ελλαδα
νησια κυκλαδων
ροδος και καστελλοριζο μτιληνη χιος
κρητη

γιαννησ Λ

5g φαηβ τζη ,τροη μπαταρυα, μιν το δουλεφτε σε ζμαρτφονς κυνοιτα ηναι εποικεινδηνο γηα τιν υγεςεια μαs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.